Potrebno je:
- 400 g špageta
- 1 žuta bundeva
- 1 glavica luka
- nekoliko čena belog luka
- Bešamel umak:
- kašika putera, 0,4 dl mleka, 2 kašike brašna, so, biber, muškatni oraščić
- 2 jaja
- 2 dl kisele pavlake
- 100 g suve šunke
- origano
- bundevu raseći po sredini, odstraniti semenke, staviti na pleh, dodati malo vode i peći u rerni na 200°C oko 40 minuta
- pečenu bundevu izdubiti kašikom i odvojiti pire
- luk usitniti i kratko propržiti na malo ulja
- dodati pire od bundeve, začiniti mešavinom začina, biberom i još 2-3 minute dinstati
- Bešamel :
- u šerpi zagrejati puter , dodati brašno i krato upržiti na laganoj vatri
- mleko ugrejati, dodati so, biber, muškatni oras
- vruće mleko na maloj temperaturi postepeno dodavati u uprženo brašno, stalno mešati
- Vatrostalnu posudu, namazati puterom i sipati naizmenično ; bešamel, špagete, pire od bundeve, sitno isečenu šunku
- jaja umutiti, dodati pavlaku, origano i preliti testo
- zapeći u rerni na 190 °C oko 15 min
Špageti preliveni umakom od bundeve i bešamela |
Odlično, ja sam išla čak još i dalje i radila bez bešamela, baš s pireom od bundeve.
OdgovoriIzbriši