9. velj 2014.

Testo s bundevom i mesom

Testo s bundevom i mesom


Potrebno je :
  • 300 g mesa  (svinjsko meso od buta )
  • 400 g testenine
  • 300 g žute bundeve 
  • 1 glavica luka, nekoliko čena belog luka
  • 50 g dimljene slanine
  • 2 dl kuvanog paradajza
  • 1dl pavlake za kuvanje 
  •  mešavina začina, klinčić, muškatni oraščić, origano, biber
  • sir parmezan
Priprema :
  • luk narezati na kockice, pržiti na malo ulja, dodati meso isečeno na  kocke i dinstati ( dolevati vode i mešati )
  • u omekšano meso dodati sitno isečenu slaninu  i bundevu narezanu na kocke
  • dolevati vodu i nastaviti dinstati još oko 20 min
  • pred kraj dodati začine, paradajz i pavlaku
  • testo  skuvati u vreloj vodi, procediti i preliti umakom od mesa i bundeve
  • posipati ribanim sirom


Testo s bundevom i mesom

Testo s bundevom i mesom
Mala kuvarica-zlatne ruke





4. velj 2014.

Piletina u testu



Potrebno je :
  • mrkva, celer, crni luk
  • piletina isečena na komade
  • pola čaše belog vina
  • 0,5 dl ulja
  • 5 jaja
  • 5 kašika brašna
  • mešavina začina, list peršina i malo vlasca
Priprema:
  • povrće izrezati na kockice
  • na ulju kratko pržiti luk, dodati celer i mrkvu a zatim piletinu
  • pržiti sve   dok meso ne dobije žutu boju a zelen se potpuno ne uprži
  • naliti pola čaše belog vina i malo vode, dodati malo bibera, začiniti i ostaviti da se kuva dok meso potpuno ne omekane
  • za to vreme praviti testo koje će se preliti preko pileta
  • ulupati sneg od 5 belanoaca, dodati jedno po jedno 5 žumanaca i neprestano mešati a na kraju dodati 5 kašika brašna, sve dobro promešati
  • u vatrostalnu posudu premestiti pile, preliti sokom od pečenja i umućenim testom tako da se celo prekrije
  • staviti u pećnicu zagrejanu na 190 ¨C stepeni i peći oko 30 min
  • služiti u istoj posudi u kojoj se peklo pile 





2. velj 2014.

Čoko - kakao kocke



Potrebno je :

  • 5 jaja
  • 15 kašika šećera (supene kašike -Praktične mere )
  • 11 kašika brašna
  • 9 kašika ulja
  • 9 kašika mleka + 6 dl  mleka
  • 3 kašike griza
  • 3 kašike kakao praha
  • 9 kašika brašna
  • 1 kesica praška za pecivo (12 g)
  • 2 vanile
  • 400 ml tekuće pavlake za šlag
  • 100 g čokolade
Priprema :
  • 3 cela jaja, 9 kašika šećera penasto umutiti, dodati 3 kašike griza, 3 kašike kakaa, 9 kašika mleka, 9 kašika ulja, 9 kašika brašna i prašak za pecivo
  • dublji lim za pečenje kolača (35 x 20 cm ) namazati ,  posipati brašnom sipati smesu od jaja i peći
  • u rerni zagrejanoj na 180 ¨Cstepeni 15-20 min
  • 3,5 dl mleka i 6 kašika šećera prokuvati ; - pečeni kolač odmah preliti vrelim mlekom
  • Krema 1.
  • 2 cela jaja, 3 kašike šećera vanil šećer penasto umutiti, dodati 2 kašike brašna
  • 2,5 dl mleka , 50 g čokolade staviti da uzavri ,  umešati jaja i kuvati par minuta da se zgusne
  • toplom kremom premazati kolač i ostaviti da se ohladi
  • Krema 2.
  • u 2 dl pavlake otopiti 50 g čokolade na maloj temperaturi- ne sme uzavreti:  otopljenu čokoladu s pavlakom ostaviti u frižider da se ohladi  a zatim  umutiti  mikserom
  • Krema 3.
  • 2 dl pavlake čvrsto ulupati- ovu  kremu  naneti preko ohlađene 1. kreme a zatim na kolač naneti  2. kremu (pavlaku i čokoladu)
  • ukrasiti čokoladom






1. velj 2014.

Masna, lisnata pogača





Potrebno je :
  • 500-600 g glatkog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 2,5 male kašike soli
  • 1 mala kašika šećera
  • 4 dl toplog mleka + 1 dl tople vode
  • 2 supene kašike ulja
  • 2 jaja
  • 1 punu supenu kašiku svinjske  masti
  •  prženi susam za posipanje
Priprema :
  • u 2 dl toplog mleka, dodati šećer, pola kašičice brašna i kvasac ; prekriti i  ostaviti pet minuta  da nadođe
  • u posudu sipati nadošli kvasac, dodati ostatak mleka i vode, ulje, so , žumance i na kraju prosejano brašno
  • umesiti glatko testo
  • belanjak malo umutiti  dodati testu i još sve zajedno mesiti  , ako je potrebo dodati brašna , 
  • prekriti posudu sa testom i ostaviti na toplom mesta da raste oko 40 min
  • punu kašiku masti i jedno žumance dobro izraditi - belanjak ostaje za premazivanje
  • Nadošlo testo razviti ( približno 35x30 cm ) i premazati jednom trećinom masti preklopiti -kao lisnato testo (sl 1) 
  • ostaviti 10 min pokriveno i postupak ponoviti ali obrnutim redom, na kraju još jednom sve ponoviti i opet ostaviti 10 min a zatim razviti i uviti u obliku valjka- rolata
  •  dno šerpe  prekriti papirom za pečenje, strane namazati i posipati brašnom 
  • rezati testo 2 cm širine i redati u krug
  • premazati belancetom, posipati susamom , prekriti  i ostaviti da raste 20-30 min  
  • rernu zagrejati na 220¨C stepeni, rešetku postaviti na niži položaj , posle 15 min smanjiti temperaturu na 190 ¨C
  • peći pogaču oko 45 min
  • pečenu pogaču poprskati s malo vode , izvaditi iz šerpe ,  umotati u veću platnenu salvetu  i tako ostaviti 30 min da se hladi pre sečenja

















30. sij 2014.

Omlet od pirinča




Potrebno je :
  • 250 g pirinča
  • kocka za supu, 3 šolje ( 4 dl )vode
  • 7 jaja
  • 200 g  naribanog  tvrdog  sira
Priprema :
  • kocku za supu rastvoriti u toploj vodi, dodati pirinač i kuvati dok pirinač ne postane mekan i rastresit
  • zasebno umutiti 7 žumanaca s kašikom putra, pomešati s pirinčom i dodati ribani sir i najzad dodati tvrdo ulupan sneg od 7 belanaca
  • manji pleh ili vatrostalnu posudu namazati putrom , sipati pirinač i peći u rerni ili sipati u silikonske kalupe za mafine ili peći u tavi 
  • poslužiti kao toplo predjelo, preliti putrom i ribanim sirom 













Hrskavi zobeni keksići



Potrebno je :

  • 150 g zobenih pahuljica
  • 200 g brašna
  • 150 g šećera
  • 130 g margarina
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašika kakao praha
  • sok i korica jedne naranče
  • 2-3 kašike gustog soka naranče


Priprema:
  • Sve sastojke pomešati i zamesiti rukom.Testo je malo lepljivo .Pripremiti lim obložen papirom za pečenje . Kašikom uzimati testo i rukom praviti kuglice, svaku malo pritisnuti i redati na lim. Ostaviti razmak ( 2 cm ) između svakog keksa da bi mogli nesmetano rasti
  • Rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni, peći kesiće 10 min
  • izvaditi iz rerne, ostiviti da se malo ohlade pre vađenja
Još  sličnih  recepata  na blogu : Mali posni keksi  ,  Keks s narandžom


                                             
                                                           

29. sij 2014.

Torta od jabuka i bundeve



Potrebno je :

  • 5-6 većih jabuka
  • 300 g žute bundeve
  • 3 jaja
  • 1 čaša (2 dl ) šećera
  • 1 čaša jogurta
  • 1, 5 dl ulja
  • 2 čaše brašna
  • 1 kesica praška za pecivo (12 g)
  • 1 puding od čokolade + 80 g šećera
  • 3 dl mleka
  • 100 g margarina
  • 3 dl šlaga za kolače
  • šećer za posipanje jabuka i bundeve, cimet, muškati orašćić, vanila

Priprema :
  • okrugli kalup za torte koji se otvara, obložiti papirom za pečenje i naseći oljuštene jabuke i bundevu
  • posipati šećerom, vanilom, cimetom i muškatnim orasom
  • rernu zagrejati na 180 ¨Cstepeni  -  peći jabuke i bundevu oko 1 h 
  • za to vreme čvrsto umutiti jaja i šećer, dodati jogurt, ulje,  na kraju brašno i prašak za pecivo
  • omekšane , pečene jabuke i bundevu izvaditi iz rerne
  • preko njih sipati umućenu smesu od jaja, vratiti u rernu i peći još 20-30 min
  • kada je pečeno izvaditi iz rerne, ohladiti 5-10 min , pažljivo okrenuti na pripremljni podmetač , ukloniti papir i otvoriti kalup sa strane
  • prašak za puding razmutiti s šećerom , malo mleka i skuvati s ostatkom vrelog mleka
  • u ohlađeni puding dodati  umućeni margarin
  • na ohlađeni biskvit naneti kremu od pudiga i umućeni šlag
Jabuka i bundeva se odlično slažu. Prava zimska , osvežavajuća torta !






28. sij 2014.

Vanila šnite s kafom




Potrebno je:

  • 4 jaja
  • 180 g šećera
  • 200 g oraha +1 žlica brašna
  • 200 g putra
  • 1 žumanjak
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 vanilije
  • 4-5 žlica kuhane kave
  • 100 g badema 
  • 1 list oblatne



Priprema:
  • pjenasto umutiti 4 žumanca s 180 g šećera, bjelanca posebno ulupati u čvrst sneham i dodati u umućena žumanca, na kraju 1 žlicu brašna dodati mljevenim orasima i lagano umiješati
  • oblatinu izrezati prema veličini lima (36 x 20 cm) i položiti na lim (lim namazati i posipati brašnom, ili staviti papir za pečenje)
  • sipati smjesu od jaja i peći 20 min na 180 ¨ C stupnjeva
  • krema:
  • skuhati jaku kavu ili napraviti jaču nes kavu
  • pjenasto umutiti putar s šećerom u prahu, vanilin šećerom i žumanjkom, a zatim dodati 4-5 žlica kave
  • kremom premazati biskvit
  • bademe prokuvati nekoliko minuta, procijediti i oljuštiti a zatim narezati na listiće i tostirati u tavi da dobiju lijepu boju
  • umjesto badema mogu se koristi, prženi lješnjaci i ribana čokolada
Recept za ovaj kolač vrlo je star; oko četrdeset godina ali i dans ga rado pravim! 




Žerbo kolač





Potrebno je :

  • 350 g brašna
  • 100 g svinjske masti ili 150 g margarina
  • 1 sveži kvasac (30 g)
  • 1 žumance
  • 1dl mleka
  • 2 kašike šećera + šećer za posipanje oraha
  • 2 vanil šećera
  • pekmez po želji
  • 200-300 g oraha


Priprema :
  • kvasac , malo šećera i brašna izmrviti u toplom mleku i ostaviti oko 5 min da nadođe
  • brašno prosejati , dodati 2 pune kašike šećera ,  mast , žumance i  dobro izraditi a zatim dodati nadošli kvasac
  • umesiti glatko testo (ako je potrebo dodati još malo mleka) i podeliti na 4 jednaka dela i odmah razviti kore veličine pleha (36x20 cm)
  • lim namazati, posipati brašnom ,staviti prvu koru, namazati ravnomerno pekmezom (koristila sam pekmez od crnog grožđa), preko pekmeza posipati orase, malo šećera i vanilu
  • postupak ponoviti još dva puta a četvrtom korom prekriti kolač, pritisnuti rukom i viljuškom malo nabockati
  • rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni , peći kolač oko 30 min.- da lepo porumeni i rubovi uz lim se malo odvoje
  • ohlađeni kolač preliti čokoladom 
Ovo je jedan starinski recepet , nije zahtevan , lako i brzo se napravi !!!