5. stu 2013.

Štuka sa slaninom i povrćem


Potrebni sastojci :

  • 1,5 kg očišćene štuke  riba  
  • 500-700 g povrća - ( peršun, paškanat, celer, krompir )
  • 100 slanine
  • beli luk
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 limun
  • 1 dl belog vina
  • mešavina začina
  • biber
  • seckani list peršua
  •  1 dl pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
  • malo ulja
Pripremanje :
  • ribu očistiti - ( Za čišćenje ribe  treba oštar nož i malo spretnosti. Kako riba može biti skliska najpre ju treba oprati i dobro osušiti . Odrezati peraje i potom nožem očistitI  ljuske. Krećite se brzim potezima od repa do glave. Razrezati  ribu duž trbuha i napraviti rez ispod glave u obliku slova "V" te izvadite utrobu i škrge. Ribu isprati vodom. )
  • povrće oljuštiti, oprati i iseći na krupnije kockice
  • ribu dobro začiniti ,  posoliti, pobiberiti i preliti s malo soka od limuna
  • zaseći ribu s obe strane i u rezove staviti tanke komade izrezane slanine i malo belog luka
  • ispod kože kroz leđa ribe provući tanko izrezanu slaninu (napraviti rez nožem ispod glave i na kraju na leđima kod repa a zatim posebnom iglom provlačiti slaninu ili jednostavno uskom drškom varjače polako gurati slaninu ispod kože)
  • u odgovarajuću posudu u sredinu staviti ribu (glavu ostaviti za paprikaš ) a oko ribe začinjeno povrće i izrezan luk i tanke komade limuna, seckani peršun
  • preliti s malo ulja , vinom i vodom a zatim prekriti alu-folijom
  • peći na 190 ¨C stepeni oko 90 min. - proveravati da li ima dovoljno tekućine
  •  kada je riba i povrće pečeno izvaditi iz rerne i odvojiti malo tekućine iz povrća u koju treba dodati pavlaku i time preliti ribu
  • vratiti u rernu da se sve zajedno još malo zapeče i sjedini
Štuka kao i sve ribe ima dosta kosti ali ako je veća kosti su krupnije i manje ih je. Meso štuke je belo i suvo ima i poseban miris i zato je dobro da se priprema na ovakav način u kombinaciji s povrćem i slaninom. Naravno ima i drugih načina i recepata koji su isto tako izvrsni.







  1. Štuka je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njeno vretenasto telo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna. Wikipedia


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...