17. sij 2014.

Beli keks



Potrebno je :
  • 250 g maslaca (može i margarina )
  • 250 g oraha (polovina mlevenih a polovina seckanih )
  • 250 g brašna
  • 50 g šećera u prahu + za posipanje
  • korica limuna ili narandže
  • malo soli (vrh najmanje kašičice)
Priprema :
  • maslac i šećer u prahu penasto umutiti, 
  • brašno i orahe pomešati, naribati koricu limuna i dodati u maslac
  •  smesu lagano mešati  da se sve lepo sjedini
  • rukom oblikovati male loptice veličine oraha i slagati na lim prekrivem papirom za pečenje
  • peći na 180 ¨Cstepeni 10-15 min
  • tople loptice posipati šećerom u prahu
  • Ako želite loptice punjene pekmezom , dovoljno je napraviti malo udubljenje pre pečenja a  puniti ih kada se ohlade




12. sij 2014.

Saki torta



Potrebno je :
  • 15 jaja
  • 370 g putera ili margarina
  • 300 g oraha
  • 100 g lešnjaka
  • 400 g šećera
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 1/2 mleka
  • 3 dl slatke pavlake-šlaga za kolače
  • 12 kašika brašna
  • vanilin šećer
  • narandza
Priprema :
  • Grilijaš : na tihoj vatri rastopiti 200 g šećera da se dobije karamel; dodati 200 g  mlevenih oraha i dobro promešati  a zatim izručiti na pouljeni tanjur 
  • ohlađeni grilijaš samleti 
  • Kore :  1.kora :  penasto umutiti 5 belanjaka, dodati 5 kašika šećera, 5 žumanjaka, 120 g mlevenog grilijaša, 2 kašike brašna, 2 rebra ribane čokolade, ribanu koru narandze
  • sipati smesu u kalup obložen papirom za pečenje i peći koru 15-20 min na 180 ¨C stepeni
  • ispeći još jedanu istiu koru 2.kora
  •  3. kora : za treću koru ;  penasto umutiti 5 belanjaka, 3 kašika šećera, dodati 100 g mlevenog grilijaša pomešanog s 1 kašikom brašna
  • žumanjke posebno umutiti s 4 kašike šećera , 120 g maslaca ili margarina, 80 g otopljene čokolade,   i vanilin šećerom -  lagano umešati polovinu  smese u belanjke i sipati u kalup obložen papirom za pečenje - koru peći 15-20 min na 180 ¨C stepeni
  • Fil :
  • 1.- fil  10 žumanjaka , 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, penasto umutiti, dodati 6 kašika brašna i 1 dl mleka
  • ostatak mleka (4 dl ) staviti da provri ,  dodati žumanca i skuvati fil
  • podeliti fil na dva dela ; jedan ostaje žuti i u njega dodati 2 kašike oceđenog soka od narandze  a u drugi dodati 80 g otopljene čokolade
  • maslac ili margarin (250 g ) penasto umutiti , podeliti i umešati u svaku polovinu fila
  • 2. - fil   polovina fila od treće kore
  • 3. - fil   u posudi iznad pare otopiti 100 g čokolade i 100 ml slatke pavlake-  paziti da ne provri
  • 100 g lešnjaka kratko  ispržiti  u tiganju  a zatim izmrviti oklagijom ili električnom seckalicom
  • Slaganje kora i fila :
  •  1. kora -  žuti fil  (br. 1 ) - čokoladni fil (br. 1) - posipati s malo izmrvljenih lešnjaka
  •  3. kora - žuti fil  ( br. 1 ) - čokoladni fil  (br. 2 ) - posipati s malo  izmrvljenih lešnjaka
  •  2. kora - polovina  smese od treće kore ( fil br. 2 ) - otopljena čokolada s slatkim vrhnjem (fil br. 3 ) ostatak lešnjaka
  • slatku  pavlaku  penasto umutiti  i ukrasiti tortu







2. sij 2014.

POSNE KOCKE S CIMETOM I ĐUMBIROM



   
  Dobro poznati recept za medeno srce ali malo drugačije urađen ! Đumbir i domaći pekmez od crnog mirisnog grožđa daje posebnu aromu !

Recept:

28. pro 2013.

Slatka proja prelivena sirupom od ruže




Potrebno je :

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera ( mera šolje je 2 dl )
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja kukuruznog brašna za palentu
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 vanil šećera
  • kora i sok od narandže
  • 2 dl mleka + 2 kašike šećera 
Priprema :

  • Jaja sa šećerom čvsto umutiti mikserom (naj jača brzina )
  • dodati jogurt, ulje, vanilu, naribanu koricu narandže, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kukuruzno brašno
  • sve lagano umešati i sipati u kalupe (silikonske ) za mafine 
  • količina je dovoljna za 12 većih mafina
  • peći 15-20 min na temperaturi od 180 ¨C stepeni
  • mleko i šećer zagrejati, dodati 2 kašike  soka od narandže  i preliti toplu proju u kalupima
  • ostaviti da se ohladi desetak minuta i vaditi
  • posipati prah šećerom i preliti sirupom od ruže-http://malakuvarica.blogspot.com/2013/05/sirup-od-ruze.html#.Ur6mgvTuKJs
Ovo je moj predlog, naravno nije neophodno. Odlično je i ako se preleva sa slatkim od malina, jagoda, .....Izbor je vaš !
Obožavam ove male slatke projice i često ih pravim kada mi se iznenada najave gosti na kafu . 

                                                                                              Prijatno !








26. pro 2013.

Kolač s jabukama i orasima




Kolač za "svaki dan " jednostavan, brzo se pripremi a može se prilagodi sezonskom voću !


Potrebno je :
  • Za biskvit :
  • 2 jaja
  • 80 g šećera 
  • 6 kašika ulja
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 70 g brašna
  • 1 kašika kakaa
  • pola kašičice praška za pecivo
  • naribana kora od limuna
  • Fil :
  • 2 pudinga od vanilije (90 g)
  • 1 kašika gustina (škrobno brašno )
  • 150 g šećera
  • 4 dl mleka
  • 150 g orasa
  • 2  jabuke
  • 4 manje kaki jabuke (japanska jabuka)
  • 2 kašike punomasne kisele pavlake ili milerama
Priprema :
  • posebno umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, a zatim umućena belanca,  zobene pahuljice, brašno s praškom za pecivo, kakao  i  koru limuna
  • smesu sipati u manji pleh na papir za pečenje
  • biskvit peći u zagrejanoj rerni  20 -etak minuta na 180 ¨C stepeni
  • Kaki jabuku oljuštiti, dodati oljuštenu i naribanu jabuku  pa sve zajedno  štapnim mikserom usitniti
  • u usitnjene jabuke umešati prašak za puding, dodati kašiku isceđenog soka od limuna i šećer
  • u vrelo mleko umešati  jabuke s pudingom i kuvati 2-3 min da se zgusne
  • kada se fil malo ohladio umešati kiselu pavlaku (ili mileram ) i dodati orase
  • Biskvit premazati filom i preliti čokoladom-ganache krema (čokolada za kuvanje i slatka pavlaka za šlag   omjer 1:1- natrgati čokoladu i otopiti  a zatim preliti pavlakom ali paziti da ne dođe do vrenja)