Potrebno je :
- 15 jaja
- 370 g putera ili margarina
- 300 g oraha
- 100 g lešnjaka
- 400 g šećera
- 300 g čokolade za kuvanje
- 1/2 mleka
- 3 dl slatke pavlake-šlaga za kolače
- 12 kašika brašna
- vanilin šećer
- narandza
- Grilijaš : na tihoj vatri rastopiti 200 g šećera da se dobije karamel; dodati 200 g mlevenih oraha i dobro promešati a zatim izručiti na pouljeni tanjur
- ohlađeni grilijaš samleti
- Kore : 1.kora : penasto umutiti 5 belanjaka, dodati 5 kašika šećera, 5 žumanjaka, 120 g mlevenog grilijaša, 2 kašike brašna, 2 rebra ribane čokolade, ribanu koru narandze
- sipati smesu u kalup obložen papirom za pečenje i peći koru 15-20 min na 180 ¨C stepeni
- ispeći još jedanu istiu koru 2.kora
- 3. kora : za treću koru ; penasto umutiti 5 belanjaka, 3 kašika šećera, dodati 100 g mlevenog grilijaša pomešanog s 1 kašikom brašna
- žumanjke posebno umutiti s 4 kašike šećera , 120 g maslaca ili margarina, 80 g otopljene čokolade, i vanilin šećerom - lagano umešati polovinu smese u belanjke i sipati u kalup obložen papirom za pečenje - koru peći 15-20 min na 180 ¨C stepeni
- Fil :
- 1.- fil 10 žumanjaka , 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, penasto umutiti, dodati 6 kašika brašna i 1 dl mleka
- ostatak mleka (4 dl ) staviti da provri , dodati žumanca i skuvati fil
- podeliti fil na dva dela ; jedan ostaje žuti i u njega dodati 2 kašike oceđenog soka od narandze a u drugi dodati 80 g otopljene čokolade
- maslac ili margarin (250 g ) penasto umutiti , podeliti i umešati u svaku polovinu fila
- 2. - fil polovina fila od treće kore
- 3. - fil u posudi iznad pare otopiti 100 g čokolade i 100 ml slatke pavlake- paziti da ne provri
- 100 g lešnjaka kratko ispržiti u tiganju a zatim izmrviti oklagijom ili električnom seckalicom
- Slaganje kora i fila :
- 1. kora - žuti fil (br. 1 ) - čokoladni fil (br. 1) - posipati s malo izmrvljenih lešnjaka
- 3. kora - žuti fil ( br. 1 ) - čokoladni fil (br. 2 ) - posipati s malo izmrvljenih lešnjaka
- 2. kora - polovina smese od treće kore ( fil br. 2 ) - otopljena čokolada s slatkim vrhnjem (fil br. 3 ) ostatak lešnjaka
- slatku pavlaku penasto umutiti i ukrasiti tortu
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !