Potrebno je :
- 100 g latica crvene ruže
- 1/2 l vode
- 600-700 g šećera
- 1 limun
- 1 najmanja kašičica limunske kiseline
Latice ruža sitno iseći nožem ili iskidati prstima a zatim preliti s pola litre vide i dodati limunsku kiselinu i izrezani limun. Kuvati latice ruže desetak minuta na jačoj vatri a zatim procediti u plastičnoj cedaljki , i istisnuti što više soka. U proceđeni sok dodati šećer i još malo limunske kiseline i nastaviti kuvati još 20-30 min . na laganoj vatri. Potrebo je mešati i skidati penu. Kada se sirup malo zgusnuo , ostaviti da se prohladi a zatim sipati u teglu.
Ovaj sirup lepog okusa i mirisa, izuzetne crvene boje može se koristiti kao dodatak i preliv za kolače , torte i razne druge poslastice ili jednostavno kao razređeni sok s vodom !
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !