11. svi 2013.

SIRUP OD RUŽE


    Potrebno je :
  • 100 g latica crvene ruže
  • 1/2 l vode
  • 600-700 g šećera
  • 1 limun
  • 1 najmanja kašičica limunske kiseline
Latice ruža sitno iseći nožem ili iskidati  prstima a zatim preliti s pola litre vide i dodati limunsku kiselinu i izrezani limun. Kuvati latice ruže desetak minuta na jačoj vatri a zatim procediti u plastičnoj cedaljki , i istisnuti što više soka. U proceđeni sok dodati šećer i  još malo limunske kiseline i nastaviti kuvati još 20-30 min . na laganoj vatri. Potrebo je mešati i skidati penu. Kada se sirup malo zgusnuo , ostaviti da se prohladi a zatim sipati u teglu.
   Ovaj sirup lepog okusa i mirisa, izuzetne crvene boje  može se koristiti kao dodatak i preliv za  kolače , torte i razne druge poslastice ili jednostavno kao razređeni sok s vodom !



    


LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...