7. sij 2014.
2. sij 2014.
POSNE KOCKE S CIMETOM I ĐUMBIROM
Dobro poznati recept za medeno srce ali malo drugačije urađen ! Đumbir i domaći pekmez od crnog mirisnog grožđa daje posebnu aromu !
Recept:
31. pro 2013.
28. pro 2013.
Slatka proja prelivena sirupom od ruže
Potrebno je :
- 3 jaja
- 1 šolja šećera ( mera šolje je 2 dl )
- 1 šolja belog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna za palentu
- 1 čaša jogurta
- 1/2 ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 2 vanil šećera
- kora i sok od narandže
- 2 dl mleka + 2 kašike šećera
- Jaja sa šećerom čvsto umutiti mikserom (naj jača brzina )
- dodati jogurt, ulje, vanilu, naribanu koricu narandže, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kukuruzno brašno
- sve lagano umešati i sipati u kalupe (silikonske ) za mafine
- količina je dovoljna za 12 većih mafina
- peći 15-20 min na temperaturi od 180 ¨C stepeni
- mleko i šećer zagrejati, dodati 2 kašike soka od narandže i preliti toplu proju u kalupima
- ostaviti da se ohladi desetak minuta i vaditi
- posipati prah šećerom i preliti sirupom od ruže-http://malakuvarica.blogspot.com/2013/05/sirup-od-ruze.html#.Ur6mgvTuKJs
Obožavam ove male slatke projice i često ih pravim kada mi se iznenada najave gosti na kafu .
Prijatno !
26. pro 2013.
Kolač s jabukama i orasima
Kolač za "svaki dan " jednostavan, brzo se pripremi a može se prilagodi sezonskom voću !
Potrebno je :
- Za biskvit :
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 6 kašika ulja
- 50 g zobenih pahuljica
- 70 g brašna
- 1 kašika kakaa
- pola kašičice praška za pecivo
- naribana kora od limuna
- Fil :
- 2 pudinga od vanilije (90 g)
- 1 kašika gustina (škrobno brašno )
- 150 g šećera
- 4 dl mleka
- 150 g orasa
- 2 jabuke
- 4 manje kaki jabuke (japanska jabuka)
- 2 kašike punomasne kisele pavlake ili milerama
- posebno umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, a zatim umućena belanca, zobene pahuljice, brašno s praškom za pecivo, kakao i koru limuna
- smesu sipati u manji pleh na papir za pečenje
- biskvit peći u zagrejanoj rerni 20 -etak minuta na 180 ¨C stepeni
- Kaki jabuku oljuštiti, dodati oljuštenu i naribanu jabuku pa sve zajedno štapnim mikserom usitniti
- u usitnjene jabuke umešati prašak za puding, dodati kašiku isceđenog soka od limuna i šećer
- u vrelo mleko umešati jabuke s pudingom i kuvati 2-3 min da se zgusne
- kada se fil malo ohladio umešati kiselu pavlaku (ili mileram ) i dodati orase
- Biskvit premazati filom i preliti čokoladom-ganache krema (čokolada za kuvanje i slatka pavlaka za šlag omjer 1:1- natrgati čokoladu i otopiti a zatim preliti pavlakom ali paziti da ne dođe do vrenja)
Baranjski doručak u zimskom mesecima
Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk |
"Al' se nekad dobro jelo"
Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk |
Jedan deo teksta iz knjige "Oj Vidovo, Vidovo" baranjskog pisca i slikara Milana Dvornića-http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
" VEČERA O SVINJOKOLJI ILI SVINJSKA DAĆA "http://sh.wikipedia.org/wiki/Recenzija
" Nakon obavljenih poslova oko svinjokolje, kuva se večera za sve one koji su toga dana radili. Neki čak pozovu i bližu rodbinu, pa i komšije. Spremi se supa od svinjskog mesa, sarma, pečeno meso i kobasice, peku se krofne i salenjaci (salan *ce). Mora biti vina i rakije.To zovu jednostavno večera a negdje i svinjska daća.
Sjede uz jelo i piće i divane o poslu koji su obavili, o svinjokoljama kakve su nekada bile i šta se sve na njima događalo. "
Ostali deo teksta vredno je pročitati u ovoj predivnoj knjizi koju je autor posvetio čuvanju običaja baranjskih Srba do sredine 20.veka
O mačkarama :
" A da bi " omastili brkove" i oni koji nisu radili, a nije ih niko ni zvao na večeru, spreme se momci, mlađi ljudi i žene (ponekad i djeca ) u mačkare pa i oni dođu na svinjsku daću. Muškarci se obuku u žensko, žene u muško ruvo. Lica nagarave, ogrnu preokrenute kožuške . Kojekakvo staro ruvo obuku tako da ono što treba ići naprijed okrenu nazad pa izgleda kao da mačkara ide natraške. Tu su "snaša ", "baba", "trudna žena", "pop", "pojac","žandar" i slično. "
" Uđu u kuću pa kažu :
Dobro veče gazda stari,
Vi ste danas svinje klali,
Krmačice i prasice,
Da nam date kobasice ."
( Beli Manastir)
Slika Milana Dvornića objavljena u knjizi " Oj Vidovo, Vidovo" http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
Mini pogačice sa sirom
Jedan od najboljih recepata za pogačice sa sirom !
Potrebno je :
- 250 g margarina
- 250 g svežeg sira
- 250 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1 jaje za premazivanje
- Umesiti testo od svih sastojaka. Na radnoj površini rastanjiti testo (približno 25 x 25 cm ) i saviti kao što se radi lisnato testo - 3-Fotografija
- posle svakog savijanja (3-4 puta ) testo zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 20 min
- Još jedna prednost ovog testa ; može se raditi i dan ranije ili držati u zamrzivaču do upotrebe
- Pre pečenja razviti testo 0,5 cm debljine i vaditi malim kalupom pogačice ( 4 cm )
- svaku pogačicu staviti između kažiprsta i palca , malo stisnuti i zavrteti da ostane manja u širini a veća u visini
- ostatak testa premesiti, saviti i ponovo vaditi pogačice
- poredati na papir za pečenje i namazati razmućenim žumancetom, posipati susamom, kimom.... (ima oko 50 komada)
- peći na 200 ¨C stepeni 20 min da porumene
- fine su tople i hladne
- Uživajte uz ove brze i jednostavne pogačice !
3 - Mini pogačice sa sirom |
Pretplati se na:
Postovi (Atom)