16. pro 2013.
5. pro 2013.
Testo s bundevom i keljom
Potrebno je :
- 400 g testa
- 500 g kelja rezanog na trakice
- 200 g sveže žute bundeve izrezane na kockice
- manja glavica luka
- 2 čena belog luka
- ribani sir parmezan ili ribani posni sir
- ulje
- začini
- u vreloj, slanoj vodi zakuvati testo, dodati malo ulja i kuvati 15-20 min
- procediti i isprati u vodi
- na 2-3 kašike ulja kratko upržiti sitno rezani luk (luk uvek malo posoliti , lepši okus ) ,dodati bundevu i kelj
- dinstati 20-30 min ; dolevati pomalo vode
- začiniti , dodati malo bibera i kurkume
- pomešati kelj i testeninu
Meke kiflice sa skutom (ricotta sir)
Potrebno je :
- 4oo g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 2,5 dl mleka
- 2 jaja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 dl ulja
- 200 g skute (ricotta ) sira
- susam
- u 1 dl toplog mleka rastopiti kvasac i šećer; ostaviti da zapeni
- nadošli kvasac, ostatak toplog mleka, ulje, 1 kašiku soli staviti u posudu
- dodati prosejano brašno i žumance a belance posebno malo ulupati i ostaviti sa strane
- mesiti testo da bude mako ali ne i lepljivo
- na samom kraju dodati belance i još mesiti, ako je potrebno dodati malo brašna
- testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da odmara 30 min
- podeliti testo na polovinu, a svaku polovinu na četiri dela
- prve četiri jufke rastanjiti veličine manjeg tanjura, tri namazati skutom i stavljati jednu preko druge - gornja se ne namaže
- razvući oklagijom krug priblizno promera 30 cm
- krug podeliti na 12 jednakih delova i uvijati kiflice
- to isto ponoviti i sa drugom polovinom testa
- lepše su manje kiflice
- na lim staviti papir za pečenje, poredati kiflice ali ostaviti malo razmaka između kako bi imale prostora da rastu
- ostaviti još 15 min da odmaraju a za to vreme uključiti rernu na 200 ¨C stepeni
- čitavo jaje umutiti, premazati kiflice, posipati prženim susamom
- peći oko 20 min. ; - još tople kiflice poprskati s malo vode i prekriti platnenom salvetom
Kiflice sa skutom |
4. pro 2013.
Kaki torta
Kaki torta- torta od sira |
Potrebno je :
- bebi piškote za podlogu- http://malakuvarica.blogspot.com/2013/12/domace-bebi-piskote.html#.Up-FkMTuKJs
- 200 g svežeg kravljeg sira sa pavlakom
- 6-7 zrelih plodova kaki jabuke(japanska jabuka)
- 2 dl slatke pavlake
- vanil šećer
- 100 g tamne čokolade
- 10 g mlevene bele želatine ili listići ( 6 listova )
- 4 kašike šećera u prahu
- mere su prilagođene kalupu veličine 28 x 10 cm
- kalup obložiti prozirnom folijom
- želatinu preliti s 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri ; posle deset minuta zagrejati da se otopi ali paziti da ne uzavri
- kaki jabuku oljuštiti i usitniti u blenderu
- sir i šećer posebno mešati mikserom ; umutiti 1 dl slatke pavlake i dodati u sir a na kraju dodati usitnjeni kaki
- na kraju otopljenu želatinu postepeno dodavati direktno u metlicu miksera i mešati najvećom brzinom
- usipati fil u kalup
- 50 g čokolade otopiti s malo slatke pavlake, ohladiti i preliti fil
- piškote malo potopiti u mleku i slagati preko fila i čokolade
- ponovo otopiti 50 g čokolade i preliti prvi red piškota a zatim slaožiti drugi red piškota
- ostaviti tortu u frižider na hlađenje najmanje 3 h ili preko noći
- ohlađenu tortu izručiti , ukloniti foliju i ukrasti otopljenom čokoladam ili slatkom pavlakom
Slatki posni rolat
Posni rolat |
Potrebno je :
- 250 g brašna za kolače
- 260 g šećera + 6 kašika šećera za fil
- 2 dl vode
- 1 kašika (mala) sode bikarbone
- 1 kašika kakao praha
- 2 kašike ulja
- pola najmanje kašičice cimeta + muškatnog orasa
- 30 g vanil šećera + prah šećer za posipanje
- fil
- 1 kesica praška za puding od vanile
- 4 pune kašike kokosovog brašna
- 2,5 dl vode
- 120 g posnog margarina
Priprema :
- u posudu sipati vodu, šećer, sodu bikarbonu a zatim dodati brašno , kakao, cimet i m.oras
- sve dobro električnim mikserom izmešati
- lim (vel. 30 x 30 ) obložiti papirom za pečenje i sipati smesu
- peći 15 min na 180 ¨C stepeni
- izvaditi iz rerne, prekriti drugim papirom za pečenje i okrenuti biskvit a zatim zajedno sa papirom saviti rolat i ostaviti da se hladi
- fil : prašak za puding sa 6 kašika šećera zakuvati u 2,5 dl vode (po uputstvu za puding)
- u topao puding dodati kokosovo brašno
- margarin penasto umutiti
- u ohlađeni puding umešati margarin
- biskvit premazati filom i saviti rolat (biskvit je malo osetljiv i lomljiv pa raditi pažljivo )
- obilno posipati prah šećerom
JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...
JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...: kliknite na sliku da bi preuzeli knjigu u pdf formatu Ono najvrednije što nekome možemo pokloniti smo mi sami, naše vreme, misli, pa...
1. pro 2013.
Rolovane šnicle sa bundevom
Pretplati se na:
Postovi (Atom)