5. pro 2013.

Testo s bundevom i keljom






Potrebno je :
  • 400 g testa 
  • 500 g kelja rezanog na trakice
  • 200 g sveže žute bundeve izrezane na kockice
  • manja glavica luka
  • 2 čena belog luka
  • ribani sir parmezan  ili ribani posni sir
  • ulje
  • začini
Priprema :
  • u vreloj, slanoj vodi zakuvati testo, dodati malo ulja i kuvati 15-20 min
  • procediti  i  isprati u vodi
  • na 2-3 kašike ulja kratko upržiti sitno rezani luk (luk uvek malo posoliti , lepši okus ) ,dodati bundevu i kelj
  • dinstati 20-30 min  ; dolevati pomalo vode
  • začiniti , dodati malo bibera i kurkume
  • pomešati kelj i testeninu
                                                                 Prijatno !


                                                                  

Meke kiflice sa skutom (ricotta sir)



Potrebno je :
  • 4oo g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2,5 dl mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 dl ulja
  • 200  g skute (ricotta ) sira
  • susam
Priprema :
  • u 1 dl toplog mleka  rastopiti kvasac i šećer;   ostaviti da zapeni
  • nadošli kvasac, ostatak toplog mleka,  ulje, 1 kašiku soli staviti u posudu
  • dodati prosejano brašno i žumance a  belance  posebno malo ulupati i ostaviti sa strane
  • mesiti  testo da bude mako ali ne i lepljivo
  • na samom kraju dodati belance i još mesiti, ako je potrebno dodati malo brašna
  • testo prekriti  i  ostaviti na toplo mesto da odmara 30 min
  • podeliti  testo na polovinu, a svaku polovinu na četiri dela
  • prve četiri jufke rastanjiti veličine manjeg tanjura,  tri namazati skutom  i stavljati jednu preko druge - gornja se ne namaže
  • razvući oklagijom krug priblizno promera 30 cm
  • krug  podeliti na 12 jednakih delova  i uvijati kiflice
  • to isto ponoviti i sa drugom polovinom testa
  • lepše su manje kiflice
  • na lim staviti papir za pečenje, poredati kiflice ali ostaviti malo razmaka između kako bi imale prostora da rastu
  • ostaviti još 15 min da odmaraju  a za to vreme uključiti rernu na 200 ¨C stepeni
  • čitavo jaje umutiti, premazati kiflice, posipati prženim  susamom
  • peći oko 20 min. ; - još tople kiflice  poprskati s malo vode  i  prekriti platnenom salvetom
Predivne , meke a lake kao perce !          

Kiflice sa skutom


4. pro 2013.

Kaki torta

Kaki torta- torta od sira




Potrebno je :
Priprema :
  • mere su prilagođene kalupu veličine 28 x 10 cm
  • kalup obložiti prozirnom folijom
  • želatinu preliti s 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri ; posle deset minuta zagrejati  da se otopi ali paziti da ne uzavri
  • kaki jabuku oljuštiti i usitniti u blenderu
  •   sir i šećer posebno mešati  mikserom ; umutiti 1 dl slatke pavlake i dodati  u sir a na kraju  dodati usitnjeni  kaki 
  •  na kraju otopljenu želatinu postepeno dodavati direktno u metlicu miksera i mešati najvećom brzinom
  • usipati fil u kalup
  • 50 g čokolade otopiti s malo slatke pavlake, ohladiti  i preliti fil
  • piškote  malo  potopiti  u mleku  i slagati preko fila  i čokolade
  • ponovo otopiti 50 g čokolade i preliti prvi red piškota a zatim slaožiti drugi red piškota 
  • ostaviti tortu u frižider na hlađenje najmanje 3 h ili preko noći
  • ohlađenu tortu izručiti , ukloniti foliju i ukrasti otopljenom čokoladam ili slatkom pavlakom







Slatki posni rolat

Posni rolat



Potrebno je :
  • 250 g brašna za kolače
  • 260 g šećera + 6 kašika šećera za fil
  • 2 dl vode
  • 1 kašika (mala) sode bikarbone
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 kašike ulja
  • pola najmanje kašičice cimeta + muškatnog orasa
  • 30 g vanil šećera + prah šećer  za posipanje
  • fil
  • 1 kesica praška za puding od vanile
  • 4 pune kašike kokosovog brašna
  • 2,5 dl vode
  • 120 g posnog margarina

Priprema :

  • u posudu sipati vodu, šećer, sodu bikarbonu a zatim dodati brašno , kakao, cimet i m.oras
  • sve dobro električnim mikserom izmešati
  • lim (vel. 30 x 30 ) obložiti papirom za pečenje i sipati smesu
  • peći 15 min na 180 ¨C stepeni
  • izvaditi iz rerne, prekriti drugim papirom za pečenje i okrenuti biskvit a zatim zajedno sa papirom saviti rolat i ostaviti da se hladi
  • fil : prašak za puding sa 6 kašika šećera zakuvati u 2,5 dl vode (po uputstvu za puding)
  • u topao puding dodati kokosovo brašno
  • margarin penasto umutiti
  • u ohlađeni puding umešati margarin
  • biskvit  premazati  filom i saviti rolat (biskvit je malo osetljiv i lomljiv pa raditi pažljivo )
  • obilno posipati prah šećerom




JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...

JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...: kliknite na sliku da bi preuzeli knjigu u pdf formatu Ono najvrednije što nekome možemo pokloniti smo mi sami, naše vreme, misli, pa...

1. pro 2013.

Rolovane šnicle sa bundevom

Rolovane šnicle s bundevom

Potrebno je :
  • 500-700 g  svinjskog mesa ( junetina, ćuretina... )-izrezane veće šnicle
  • 100 g tankih listova dimljene šunke
  • 200 ml kajmaka ili  punomasne kisele pavlake
  • 200 g ribane žute bundeve (tz. turkinje )
  • malo ribanog trapista
  • 2 dl  pire od paradajza
  • 1 glavica luka, struk praziluka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 veća jabuka
  • suvi začin od povrća, biber, origano, bosiljak
  • ulje
Priprema :
  • šnicle izlupati tučkom za meso i začiniti 
  • namazati svaku šniclu kajmakom ili pavlakom, 
  • preko kajmaka rasporediti šunku a zatim ribanu bundevu
  • bundevu posipati s malo ribanog sira
  • urolati šnicle i učvrstiti čačkalicama ;  ako su veće,  uvezati ih kuhinjskim kancem 
  • složiti urolane šnicle u vatrostalnu posudu i  premazati s kajmakom
  • pored šnicli staviti  luk  isečen na režnjeve, jabuku oljuštiti i izrezat a zatim  preliti s malo ulja i vode
  • prekriti alu folijom i peći
  • peći približno 1 h i 30 min na 180-200 Cstepeni (zavisi od mesa )
  • u toku pečenja proveravati količinu safta, i prelevati šnicle
  • kada su  šnicle pečene, izvaditi  ih a saft procediti
  • luk i jabuku usitnuti viljuškom
  • Sos:
  • u šerpu staviti dve kašike ulja , dodati punu kašiku brašna i kratko upržiti
  • dodati pire od paradajza, luk , jabuku i saft
  • začiniti s malo bosilka i origanom
                                                                                    Prijatno !