5. ožu 2013.

Posni kolac sa jabukama


SASTOJCI

Testo:
4dl secera
4dl griza
4dl brasna
1 prasak za pecivo

Fil:
2kg kiselih jabuka (ajdared)
2dl secera
2dl ulja
cimeta po ukusu


PRIPREMA

Jabuke oguliti i narendati, pomesati ih sa secerom, uljem i cimetom. 
Suve sastojke pomesati, jedu trecinu rasporediti u vecu duvec tepsiju (suvu, bez podmazivanja), prekriti polovinom jabuka, zatim staviti drugu trecinu suvih sastojaka, ostatak jabuka i na kraju ostatak suvih sastojaka. Ostaviti kolac da prenoci u frizideru i peci na 200 stepeni oko pola sata. 

4. ožu 2013.

KOLAČ S MALINAMA



POTREBNO JE :
  • Za testo :
  • 4 jaja
  • 150 gr. šećera
  • 120 ml (1/8 l ) ulja
  • 120 ml ( 1/8 l ) mineralne vode
  • 125 gr. brašna
  • 1 kašika praška za pecivo
  • 1 vanil šećer
  • 200 gr mlevenih lešnika ili orasa
  • Za kremu :
  • 2 kesice instant želatine fix
  • 500 gr. jogurta od malina
  • 80 gr šećera ( 4 kašike )
  • 400 ml slatke pavlake
  • 600 gr malina
PRIPREMA :
  • Penasto umutiti jaja sa šećerom i vanil šećerom
  • Umešati ulje i mineralnu vodu
  • Dodati brašno pomešano s praškom za pecivo
  • Na kraju lešnike lagano izmešati
  • Biskvit peći u limu za kolače ( 30 x 40 cm )
  • Električna rerna zagrejana na 200 C a rerna sa toplim zrakom na 180 C stepeni
  • Peći 20 min.
  • Pečen biskvit ohladiti
  • KREMA :
  • U velikoj posudi izmešati jogurt i šećer te postepeno uz stalno mešanje umešati želatinu fix. Mešati dok smesa ne postane čvrsta
  • Slatku pavlaku ulupati i dodati jogurtu
  • Maline oprati, ocediti i rasporediti po kolaču
  • Kremu od jogurta pažljivo rasporediti po malinama
  • Ostaviti kolač najmanje 3 h u frižideru
  • Ukrasiti malinama i otopljenim želeom




3. ožu 2013.

RUŽICE PRELIVENE MLEKOM


POTREBNO JE :
  • 300 gr brašna
  • 20 gr. svežeg kvasca
  • 1 l  mleka
  • 3 žumanceta
  • 6 kašika šećera
  • vanil šećer, korica limuna
  • 100 gr. margarina ili maslaca
  • malo šećera u prahu
PRIPREMA :
  • Kvasac rastopiti u mlakom mleku, dodati 2 male kašike  šećera, malo soli i ostaviti da uskisne
  • U posudu staviti  brašno, dodati nadošli kvasac,  žumanca i zamesiti testo kao za rezance
  • Razvučenu koru premazati sa 100 gr. margarina ili maslaca,  posipati prah šećerom i uviti kao rolat i iseći na  2cm. debele komade 
  • Staviti u pleh tako da sečena strana bude dole- ostaviti ih na totoplo mesto 4o min da testo malo odstoji
  • Peći  u rerni samo da porumene- 15 min na temperaturi 180 C
  • Pečene ružice staviti u dublju zdelu
  • U šerpu staviti 1 l mleka, zasladiti, dodati vanilu i kuvati : vrelim mlekom preliti ružice
  • Zdelu poklopiti, rashladiti i služiti 
  • Preliti otopljenom čokoladom





KOLAČ S GRIZOM I VIŠNJAMA




POTREBNO JE :
  • 1 l mleka
  • 10 kašika griza
  • 3 jajeta i posebno 3 belanca
  • 10 kašika šećera
  • 2 pudinga od vanile
  • 200 gr višanja
  • 3 kašike svežeg sira 
  • vanil šećer 2 kesice
PRIPREMA :
  • Skuvati 8 kašika pšeničnog griza u mleku. U toplo dodati 6 kašika šećera, 2 vanile i 3 jajeta. Dobro promešati  (da nema grudvica) 
  • Kalup  namazati margarinom, posipati brašnom i sipati kuvani griz. Peći 15 min. u rerni zagrejanoj na 180 C stepeni 
  • FIL OD VIŠANJA :
  • Višnje očistiti , ocediti sok. Treba biti 1/ 2 l tekućine ( ako je potrebno dodati vode ) 
  • Puding rastvoriti u malo soka, dodati 4 kašike šećera
  • Višnje kuvati 5 min u oceđenom soku, dodati 2 kašike griza i puding
  • Kada se malo ohladi dodati 3 kašike sira
  • Ovim filom prekriti biskvit od griza
  • Sve se radi toplo !
  • PENA OD BELANJAKA
  • Odvojiti 3 belanca, dodati 7 kašika šećera i lupati iznad pare. Dodati nekoliko kapi limunovog soka
  • Umesto belanjaka može se staviti šlag pena
  • Premazati kolač
  • Gotov kolač staviti na hlađenje
  • Napomena : Mere sastojaka za ovaj kolač mogu se prilagoditi  !
  • Preostala žumanca upotrebiti za neki drugi kolač ; npr. Ružice






1. ožu 2013.

SLANI MAFINI S BROKULOM


POTREBNO JE :

  • 3 jajeta
  • 1 čaša jogurta
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl  kisele vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 12 kašika kukuruznog brašna
  • 4 kašike belog brašna
  • 400 gr brokule
  • 1 kašikica soli
  • 100-200 gr. svežeg sira ili krem sir
PRIPREMA :
  • Dobro umutiti jaja
  • U jogurtu otopiti prašak za pecivo
  • U umućena jaja dodati ulje, kiselu vodu , jogurt s praškom za pecivo, sol i na kraju obe vrste brašna
  • Brokulu skuvati , procediti i usitniti : ohlađenu dodati umućenim jajima
  • Kalupe puniti smesom do polovine a na vrh staviti kašiku sira ( sir malo posoliti )
  • Peći 30 min  u rerni zagrejanoj  na 180 C stepeni
                                                                Prijatno !





28. velj 2013.

Projice



Sastojci:

200g svapskog sira, 3 jaja, 2 soljice mleka, 2 soljice mineralne vode, 3 soljice ulja, 3 soljice brasna, 4 soljice palente, 1 prasak za pecivo, so, feta, senemke-lan,susam,mak



Priprema:

Odvojiti zumanca i belanca. Zumanca umutiti sa mlekom, uljem, mineralnom vodom, brasnom, palentom, praskom za pecivo i sirom. Smesu ostaviti u frizider na 1h. (ja sam zurila i ostavila samo 30min i bile su odlicne)
Posle tog vremena ulupati belanca i lagano sastaviti sa masom. 
U kalupe za projice staviti papirnate kosarice i sipati masu do najvise 2/3 visine kalupa. 
U jedan deo sam dodala i izmrvljene fete i posula projice raznim semenkama.
Dobije se oko 30 projica.

DOMAĆI TORTELINI PUNJENI PILEĆOM JETRICOM I BELIM MESOM


POTREBNO JE :

ZA TORTELINE :

  • 3 jaja
  • 300 gr. brašna
  • 200  gr. pileće jetrice
  • 200 gr pilećeg belog mesa
  • 1 veća mrkva
  • polovina manjeg celera
  • crveni i beli luk
  • malo ribanog sira, parmezan
  • začini po izboru ili kombinacija mediteranskih začina i so
ZA SOS :

  • približno 1/2 l  kuvanog paradajza
  • 2 mrkve
  • koren celera i peršuna
  • glavica crvenog luka i nekoliko čena belog luka
  • malo mleka
  • so, biber, bosiljak, origano, malo šećera
  • 200 gr. sira mozzarella
NAČIN PRIPREME .
  • Umesiti testo od jaja i brašna. Rastanjiti na mašini za testo, rezati kocke (7x7 cm) ili krugove.U sredinu staviti nadev , preklopiti i saviti torteline u obliku prstena.
  • NADEV :
  • Sitno naseći pileću jetricu i belo meso. Mrkvu i celer očistiti i naseći na kockice.
  • Sitno narezati crveni luk i malo pržiti na  uljiu.  Dodati  meso , povrće , beli luk  i sve kuvati 15 min. uz dodavanje vode i začina. Na kraju pustiti da sva voda ispari i meso ostane što više suvo.Dodati nekoliko kašikica naribanog sira parmezana.
  • Ostaviti da se ohladi.
  • SOS :
  • Izrezati na sitno  luk,  povrće i sve staviti na malo ulja i kuvati. Posle 15min usitniti štapnim mikserom i dodati pasirani paradajz, začine  i još malo kuvati. U sos na kraju dodati malo mleka.
  • Nadevene torteline kuvati 15 min u slanoj i pouljenoj vodi. Ocediti i isprati hladnom vodom !
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem, staviti malo sosa, zatim torteline i ostatak sosa.
  • Sir mozzarellu narezati i rasporediti preko tortelina 
  • Sve zapeći u rerni  15 min  na 200 C stepeni  ( da se mozzarella otopi )
                                                        Prijatno !