5. srp 2022.
Bulgur čorba
Bulgur čorba150 g bulgur pšenice
200 g mlevenog junećeg mesa
1 crni luk, po želji beli luk
80 g pirea od paradajza
50 g putera ili biljnog ulja
1-2 mrkve, peršin, celer
1200-1500 ml vode
suvi začin(mešavina)
nana, kadulja
mlevena crvena paprika
1 kašika griza
Luk iseci na sto sitnije, kao i mrkvu, peršin, celer
Zagrejati u vecoj serpi putar (ulje), proprziti luk, dodati mleveno meso, upržiti a zatim dodati paradajz pire i povrće, zaciniti sa suvim začinom i sve dinstati
Dolevati po malo vrele vode
Kad se meso dobro uprzilo, dinstalo, dodati griz i bulgur, naliti ostatak vode
Zaciniti po potrebi sa još začina, crvenom, mljevenom paprikom, persinom
Kuvati corbu toliko dugo dok bulgur ne omeksa
Ako vam se cini previse gusto doliti jos vrele vode.
U posnoj varijanti, izostavite meso i uživajte u burgul čorbi.
29. pro 2021.
Putinova torta - ruska čokoladna torta
Potrebno je:
Kuglice od kokosa i krem sira
- 250 g krem sira
- 50 g šećera u prahu
- 3 kašike gustina
- 50 g kokosa
- 2 žumanca
- 6 belanaca
- prstohvat soli
- 4 žumanca
- 300 g šećera u prahu
- 2 kašike gustina
- 2 kašike brašna
- 2 kašike kakao praha
- 50 g otopljene čokolade
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 vanilin šećer
- Preliv, glazura preko torte
- 100 g čokolade
- 3-4 kašike kisele pavlake
- prvo napravite kuglice od sira , kokosa, 2 žumanca, šećera u prahu, gustina, po potrebi mozete dodati malo vise kokosa (broj kuglica je poželji; ako su veće 12 kom a manjih 24)
- kuglice uvaljajte u kokos, stavite na papir za pecenje i u frižider da se stegnu
- ohlađene kuglice rasporedite u okrugli kalup 24cm koji je oblozen papirom za pečenje
- Umutite mikserom belanca s prstohvatom soli i polovinom šećera
- zumanca umutite s ostatkom šećera i dodajte 50 g otopljene čokolade
- u čokoladnu smesu lagano umešajte belanca a zatim
- dodajte brašno, prašak za pecivo, gustin , kakao i sve još jednom lagano špatulom izmešajte
- umućeni biskvit prelijte preko kuglica i pecite u zagrejanoj rerni na 180° 30-40 min.
- pečenu tortu ohladite, premestite na podlogu, izvucite pek papir !
- na pari otopite 100 g tamne čokolade, umešajte kiselu pavlaku i prelijte tortu
28. pro 2021.
Dan i Noć-torta
Potrebno je:
Kore od oraha i kokosa
Prva kora od oraha
- 5 belanaca, (jaja veličine M)
- 150g mlevenih oraha
- 100g kristal šećera
- 2 kašike brašna
- 3 rebra otopljene čokolade
- 5 belanaca
- 150 g kokosa
- 100g kristal šećera
- 2 kašike brašna
Prvi fil:
- 5 žumanaca
- 1 puding od vanilije
- 2 kašike škrobnog brašna (gustina)
- 100 g šećera
- 1/2 l mleka
- 125 g margarina s aromom vanilije
- 5 žumanaca
- 100 g šećera
- 70 g tamne čokolade
- 2 kesice vanilin šećera
- 2 kašike brašna
- 50 g mlevenih i prženih lešnika
- 2 dl skuvane crne kafe (ili 2dl instant kafe)
- 125 g margarina s aromom vanilije
- 5 belanaca penasto umutite mikserom, postepeno dodajte 100 g šećera, otopljenu čokoladu
- 150 g mlevenih oraha promešajte s 2 kašike brašna a zatim sve to dodajte u belanca i lagano špatulom umešajte da se smesa ujednači
- sipajte u kalup prečnika 26 cm (obložen pek papirom) i pecite 15-20 min u zagrejanoj rerni na 180°
- Na isti način ispeći i drugu koru samo umesto oraha i kakao praha dodati kokos
Fil 1.
- 400 ml mleka i 3 kašike šećera stavite da provri
- sjedinite 100 ml mleka, 2 kašike šećera s pudingom i škrobnim brašnom da nema grudvica
- dodajte to u uzavrelo mleko i skuvajte fil
- direktno na fil stavite prijanjajuću foliju i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi
- nakon toga izmiksajte 125g margarina i postepeno dodajte ohlađeni fil
- sjedinite žumanca sa šećerom, vanilijom, i brašnom
- kafu i čokoladu zagrejte do vrenja, umešajte žumanca i skuvajte fil
- direktno na fil stavite foliju i ostavite da se ohladi
- nakon toga izmiksajte 125 g margarina i postepeno dodajte ohlađeni fil
- na kraju umesajte mlevene i pržene lešnike
- tamna kora, polovina tamnog fila, preko tamnog fila premazati polovinu žutog fila
- na žuti fil staviti koru od kokosa i premazati tamnim filom a zatim premazati drugim delom žutog fila
Dekoracija:
- Tortu preliti čoklodnom glazurm a sa strane ukrasiti vrhnjem za šlag
21. pro 2020.
Gola torta s malinama
Potrebno je:
Sastojci za biskvit (promera 24 cm)
- 7 jaja (razred M )
- 300 g kristal šećera
- 7 kašika mlake vode
- 6 kašika biljnog ulja
- 300 g glatkog brašna
- 1 (15g) prašk za pecivo
- 1 (15g)vanil šećer
- 3 pune kašike tamnog kakao praha
- naribana kora jedne narandze
- 3 dl soka narandze
- 150 g čokolade za kuvanje
Sastojci za kremu :
- 400-500 g malina
- 1 puding od maline
- 700 ml slatkog vrhnja za šlag
- čokoladni listići za ukrašavanje
- još 5 kašika šećera
- priprema biskvita:
- pećnicu uključiti na 180 C° , ostaviti da se grije
- dno kalupa promera 26 cm obložiti papirom za pečenje a stranice namastiti
- na najjačoj brzini izmiksati žumanca sa šećerom, dadati 7 kašika mlake vode, prosijani kakao, ulje, vanil šećer, naribanu koru narandze , brašno i prašak za pecivo - kratko izmiksati da se spoji
- belanca posebno izmiksati s dve kašike šećera a zatim ih dodati smesi od žumanjaka, sve lagano izmesati bez miksera
- smesu izliti u kalup, protresti i peći 15 min na temperaturi od 180° C a zatim smanjiti temperaturu na 160° C , nastaviti peći još 25 min ( proveriti da li je biskvit pečen )
- ostaviti biskvit da se hladi desetak minuta a zatim osloboditi kalup
- ohlađeni biskvit prerezati dva puta da se dobiju 3 kore
- kore natopiti sokom narandze kako bi bio sočniji
- čokoladu na laganoj temperaturi otopiti s 1,5 ml vrhnja za šlag , preliti donju i srednju koru i ostaviti da se stegne
- priprema kreme:
- maline zagrijati sa 3 kašike šećera, zagrijavanjem će se osloboditi sok
- puding razmuti s malo vode , dodati malinama i kratko prokuvati- ostviti da se ohladi
- vrhnje za šlag izmiksati
- Slaganje torte:
- na donju koru rasporedite polovinu kreme od malina a zatim polovinu kreme šlaga
- na to stavite drugu koru i ponovite postupak
- trećom korom završite tortu
- ostatkom šlag kreme tortu premazite izvana i ukrasite čokoladom
Umesto malina koristite jagode ili višnje a umesto soka od narandze predlažem rum !
Gola torta s malinama |
4. ožu 2020.
Posni uštipci punjeni ajvarom
Posni uštipci s ajvarom |
Posni uštipci s ajvarom |
- 300 g brašna....jos koliko je potrebno
- 2 1/2 dl tople vode
- 20 g svežeg kvasca
- kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 4 kašike ajvara
- ulje za prženje (oko 3dl )
U posudu izmrviti kvasac, dodati šećer, toplu vodu brašno i po brašnu rasipati kašičicu soli. Umesiti testo da bude meko, glatko a da se ne lepi za ruke (mala napomena; po potrebi dodati brašna ili vode)
Prekriti testo i ostaviti na toplo mesto. Posle nekih 30 min testo bi se trebalo uzdignuti. Razvući ga valjkom oko 0,5 cm , rezati male kvadrate 4-5 cm. Svaki kvadrat još prstima razvući, paziti da ne pukne i kašikom naneti malo ajvara , preklopiti, pritisnuti krajeve i odmah peći u zagrejanom, dubokom ulju. (savet; koristi manju posudu za prženje kako bi se ulje racionalno iskoristilo)
Posni uštipci s ajvarom |
3. ožu 2020.
Šareni štapići
Slani štapići |
Šareni slani štapići |
Potrebno je :
- 500 g brašna
- 1 čaša (2 dl ) belog vina
- 1/2 čaše ulja
- 1 vrećica prašak za pecivo
- 1 kašičica soli
- 1 žumanjak za premazivanje
- 2-3 kašike maka
- 2-3 kašike susama
- umesiti glatko testo i podeliti na tri dela . Svaki deo razviti valjkom po dužini (širine oko 10 cm a debljine 1 cm )
- jednu stranu testa premazati žumancetom, posipati makom, razvaljati valjkom prekriti prozirnom folijom i okrenuti testo na drugu stranu
- i drugu stranu testa premazati prvo žumancetom, posipati susamom (susam se moze i kratko tostirati ako volite bogatiji okus )
- rezati stapiće 1cm širine i uvrtati spiralno
- poredati štapiće u lim na papir za pečenje, ostaviti između štapića malo razmaka
- peći u zagrejanoj pećnici 190 C° 15-20 min
Šareni štapići |
27. velj 2020.
Krofne, krofnice
Krofne naj jednostavnije |
Krofne i fritule |
600 g glatkog belog brašna + 3 do 5 kašika
40 g svežeg kvasca
2,5 dl toplog mleka + 1,5 dl tople vode
2 komada jaja
5 kašičica šećera
0,5 kašičice soli
vanilja šećer( 3 kesice )
1 limun
4 supene kašike ulja ili 70 ml
0,5-0,8 l ulja za prženje krofni
šećer u prahu
Priprema :
Polovinu mleka i polovinu vode zagrejati da bude toplo (nikako vrelo), dodati 1 kašičicu šećera, malo brašna , kvasac i ostaviti poklopljeno da kvasac nadođe
Nadošli kvasac sipati u posudu, dodati ostatak mleka,toplu vodu šećer, vaniliju, brašno a zatim naribanu koricu limuna, 4 supene kašike ulja, i žumance.
Mesiti testo da bude glatko i da se ne lepi za ruke. Pred kraj dodati belance i nastaviti još malo mesiti (ako je potrebno dodati još malo brašna ali ne previše )
Umešano testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste ( oko 45 min) , premesiti i ostaviti još 10-15 min da se ponovo uzdigne
Razviti na oko 1,5 cm debljine i vaditi krofne
Krofne peći dubokom vrućem ulju, i to tako da u vruće ulje stavimo prvo gornju stranu i pržimo poklopljeno do željene boje, a zatim okrenemo na drugu stranu i pržimo otklopljeno (da nam se ispržena strana ne upari). Prije serviranja krofne posipati sa šećerom u prahu.
Kod izrade krofni najviše treba paziti na temperaturu prostorije u kojoj se radi ; da bude topla te da namirnice s kojima radimo nisu previše hladne.
Još jedan provereni recept.
Krofne, krofnice |
Glazirane krofne
|
26. velj 2020.
Ravani - revani - ravanija s grizom
Ravani |
Ravani je brz i jednostavan sočni kolač s grizom popularan većinom u istočnim zemljama Mediterana. Nije teško za napraviti a može biti ravnopravna poslastica i s zahtevnijim slatkim delicijama. Ovaj recept je jedna grčka verzija s bogatim okusum i aromom naranče i limuna .
Potrebno je:
-za kolač
- 1 šolja (200 ml) šećera
- 1 šolja finog griza
- 1 šolja brašna
- pola šolje otopljenog putra (moze i biljno ulje )
- 2 krupnija jaja (ako su sitnija 4 kom)
- 1 šolja jogurta (može i mleka)
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- vanil šećer
- korica narandze, korica limuna
- sok narandze
-za sirup
- 2 pune šolje šećera
- 2 pune šolje vode
- korica narandze, isceđeni limun
Priprema:
- zagrejte pećnicu na 180 C°, pripremite lim za pečenje 20 x 30 cm
- pomešajte brašno, griz, prašak za pecivo u jednoj posudi
- šećer, žumanjke, putar, koricu limuna, koricu pola narandze, sok narandze penasto umutite mikserom
- pomešatje obe smese. dodajte jogurt (mleko)
- belanjke posebno umutite s prstohvatom soli i lagano umešajte u smesu
- lim za pečenje namazati , posipati brašnom i sipati smesu, lagano protresti da se sve lepo ujednači
- peći oko 40 min, do zlatno žute boje
-sirup
- sve sastojke kuvati 5-8 min
- ako je sirup vruć kolač treba da je hladan ili obrnuto vrući kolač preliti s hladim sirupom
- ja sirup od šećera ohladim i prelevam vrući kolač
- prije prelevanja kolač izrezati na kocke
- ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu, bademima
24. velj 2020.
Flute by Lenka
|
flute
|
Potrebno je :
- 800 g krompira u ljusci
- 10-12 punih kašika brašna
- 1 jaje
- 1 kašičica soli, kašičica praška za pecivo
- 100g mrvica (prezli)
- 2 kašike ulja + ulje za prženje
Priprema :
- krompir u ljusci skuvati
- kuvani krompir oljuštiti, propasirati , dodati so, prašak p. ulje i brašno
- nastaviti pasirati ručno ili mikserom
- testo od krompira treba biti glatko a istovremeno malo i lepljivo
- u manjoj posudi zagrejati ulje
- kašikom vaditi flute, uvaljati u mrvice i kratko pržiti s obe strane
Flute by Lenka |
23. velj 2020.
Gužvara s makom i orasima
Guzvara s makom i orasima
|
Potrebno je:
- za testo
- 500 g brašna
- 30g svežeg kvasca +1 kašičica praška za pecivo
- 3 dl toplog mleka
- 4 kašičice šećera, vanila, korica limuna
- 1 kašičica soli
- 1 jaje
- 50 ml ulja
- 1 jaje za premazivanje
- za nadev od oraha
- 200 g mlevenih oraha
- 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
- 1,5 dl vrelog mleka
- korica limuna
- sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi. Nadev ne sme biti ni previse gust a ni redak , tek da se lepo može namazati na testo - količinu mleka prilagoditi
- za nadev od maka
- 150 g mlevenog maka
- 5 kašika šećera, 2 vrećice vanil šećera
- naribana korica limuna
- 1,5 dl vrelog mleka
- 5 kašika griza
- sve preliti s vrelim mlekom i ostaviti da se ohladi - isto kao i s orasima prilagoditi
Priprema:
- u čaši izmrviti sveži kvasac , dodati 1 kašičicu šećera, pola kašičice brašna i sve preliti s 1 dl toplog mleka, poklopiti i ostaviti da nadođe 5-10 min ( mleko ne sme biti vrelo)
- brašno prosejati , dodati ostatak šećera i so,prašak za pecivo, napraviti udubljenje u sredini dodati žumanjak, koricu limuna, vanilu, ulje, nadošli kvasac i ostatak toplog mleka.
- umesiti testo rukama ili mikserom s odgovarajućim nastavcima; pred kraj dodati belanjak i nastaviti jos mesiti sve dok testo ne bude glatko (ako je potrebno dodati jos vrlo malo brašna )
- prekriti testo platnenom salvetom ili odgovarajućim poklopcem i ostaviti na toplo mesto da se uzdiže
- posle nekih 1h vremena premesiti i ostaviti još malo da nadođe
- u međuvremenu napraviti nadeve od orasa i maka;
- testo podeliti na dve polovine i svaku polovinu razvaljati valjkom (na brašnom posipanoj podlozi) veličine približno 46 x 26 cm
- testo premazati nadevom po čitavoj površini , pažljivo urolati i premestiti u odgovarajući lim (lim za pečenje obložiti papirom)
- prekriti testo i ostaviti još 10 min na toplom
- rernu zagrejati na 200 C
- izmutiti jaje, dodati par kapi ulja i mleka i prematazi urolano testo
- peći 7-8 min na 200 C a zatim smanjiti jačinu na 180-170 C i nastaviti peći još 20 min
- kada je gužvara lepo pečena, vrelu je lagano premazati vodom i prekriti da se postepeno hladi
- nije poželjno rezati dok je još jako topla
Pretplati se na:
Postovi (Atom)