Potrebno je :
- 250 g pirinča
- kocka za supu, 3 šolje ( 4 dl )vode
- 7 jaja
- 200 g naribanog tvrdog sira
Priprema :
- kocku za supu rastvoriti u toploj vodi, dodati pirinač i kuvati dok pirinač ne postane mekan i rastresit
- zasebno umutiti 7 žumanaca s kašikom putra, pomešati s pirinčom i dodati ribani sir i najzad dodati tvrdo ulupan sneg od 7 belanaca
- manji pleh ili vatrostalnu posudu namazati putrom , sipati pirinač i peći u rerni ili sipati u silikonske kalupe za mafine ili peći u tavi
- poslužiti kao toplo predjelo, preliti putrom i ribanim sirom
Potrebno je :
- 150 g zobenih pahuljica
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 130 g margarina
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kakao praha
- sok i korica jedne naranče
- 2-3 kašike gustog soka naranče
Priprema:
- Sve sastojke pomešati i zamesiti rukom.Testo je malo lepljivo .Pripremiti lim obložen papirom za pečenje . Kašikom uzimati testo i rukom praviti kuglice, svaku malo pritisnuti i redati na lim. Ostaviti razmak ( 2 cm ) između svakog keksa da bi mogli nesmetano rasti
- Rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni, peći kesiće 10 min
- izvaditi iz rerne, ostiviti da se malo ohlade pre vađenja
Još sličnih recepata na blogu : Mali posni keksi , Keks s narandžom
Potrebno je :
- 5-6 većih jabuka
- 300 g žute bundeve
- 3 jaja
- 1 čaša (2 dl ) šećera
- 1 čaša jogurta
- 1, 5 dl ulja
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo (12 g)
- 1 puding od čokolade + 80 g šećera
- 3 dl mleka
- 100 g margarina
- 3 dl šlaga za kolače
- šećer za posipanje jabuka i bundeve, cimet, muškati orašćić, vanila
Priprema :
- okrugli kalup za torte koji se otvara, obložiti papirom za pečenje i naseći oljuštene jabuke i bundevu
- posipati šećerom, vanilom, cimetom i muškatnim orasom
- rernu zagrejati na 180 ¨Cstepeni - peći jabuke i bundevu oko 1 h
- za to vreme čvrsto umutiti jaja i šećer, dodati jogurt, ulje, na kraju brašno i prašak za pecivo
- omekšane , pečene jabuke i bundevu izvaditi iz rerne
- preko njih sipati umućenu smesu od jaja, vratiti u rernu i peći još 20-30 min
- kada je pečeno izvaditi iz rerne, ohladiti 5-10 min , pažljivo okrenuti na pripremljni podmetač , ukloniti papir i otvoriti kalup sa strane
- prašak za puding razmutiti s šećerom , malo mleka i skuvati s ostatkom vrelog mleka
- u ohlađeni puding dodati umućeni margarin
- na ohlađeni biskvit naneti kremu od pudiga i umućeni šlag
Jabuka i bundeva se odlično slažu. Prava zimska , osvežavajuća torta !
Potrebno je:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 200 g oraha +1 žlica brašna
- 200 g putra
- 1 žumanjak
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilije
- 4-5 žlica kuhane kave
- 100 g badema
- 1 list oblatne
Priprema:
- pjenasto umutiti 4 žumanca s 180 g šećera, bjelanca posebno ulupati u čvrst sneham i dodati u umućena žumanca, na kraju 1 žlicu brašna dodati mljevenim orasima i lagano umiješati
- oblatinu izrezati prema veličini lima (36 x 20 cm) i položiti na lim (lim namazati i posipati brašnom, ili staviti papir za pečenje)
- sipati smjesu od jaja i peći 20 min na 180 ¨ C stupnjeva
- krema:
- skuhati jaku kavu ili napraviti jaču nes kavu
- pjenasto umutiti putar s šećerom u prahu, vanilin šećerom i žumanjkom, a zatim dodati 4-5 žlica kave
- kremom premazati biskvit
- bademe prokuvati nekoliko minuta, procijediti i oljuštiti a zatim narezati na listiće i tostirati u tavi da dobiju lijepu boju
- umjesto badema mogu se koristi, prženi lješnjaci i ribana čokolada
Recept za ovaj kolač vrlo je star; oko četrdeset godina ali i dans ga rado pravim!
Potrebno je :
- 350 g brašna
- 100 g svinjske masti ili 150 g margarina
- 1 sveži kvasac (30 g)
- 1 žumance
- 1dl mleka
- 2 kašike šećera + šećer za posipanje oraha
- 2 vanil šećera
- pekmez po želji
- 200-300 g oraha
Priprema :
- kvasac , malo šećera i brašna izmrviti u toplom mleku i ostaviti oko 5 min da nadođe
- brašno prosejati , dodati 2 pune kašike šećera , mast , žumance i dobro izraditi a zatim dodati nadošli kvasac
- umesiti glatko testo (ako je potrebo dodati još malo mleka) i podeliti na 4 jednaka dela i odmah razviti kore veličine pleha (36x20 cm)
- lim namazati, posipati brašnom ,staviti prvu koru, namazati ravnomerno pekmezom (koristila sam pekmez od crnog grožđa), preko pekmeza posipati orase, malo šećera i vanilu
- postupak ponoviti još dva puta a četvrtom korom prekriti kolač, pritisnuti rukom i viljuškom malo nabockati
- rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni , peći kolač oko 30 min.- da lepo porumeni i rubovi uz lim se malo odvoje
- ohlađeni kolač preliti čokoladom
Ovo je jedan starinski recepet , nije zahtevan , lako i brzo se napravi !!!
Potrebno je :
- belo meso -300 g
- 200 g celera
- manja glavica luka
- malo belog luka
- sveži đumbir
- mešavina začina, biber
- sir parmezan
- 1 kocka za supu
- pavlaka
- 4-5 krompira
- 3-4 supene kašike ulja
Priprema :
- belo meso iseći na kockicke , začiniti i ostaviti desetak minuta
- u tavi zagrejati malo ulja i peći belo meso da porumeni sa svih strana
- pečeno meso izvaditi ; u tavu dodati još malo ulja i sitno izrezani luk
- luk malo upržiti a zatim dodati celer ( celer predhodno oljuštiti i naribati ), i malo naribanog đumbira
- kocku za supu rastopiti u pola litre tople vode
- dinstati celer dvadesetak minuta uz stalno mešanje i dodavanje vode (rastopljena kocka)
- pred kraj vratiti meso, dodati još malo vode i kuvati još desetak minuta
- umešati pavlaku za kuvanje i dodati parmezan
- kao prilog poslužiti kuvani krompir
- Još jedan predlog za brzo i jednostavno jelo!
- Vreme pripreme oko 40 minuta
Potrebno je :
- 1 glavica kelja ( 1 kg )
- 1 glavica luka
- 2-3 čena belog luka
- domaća kobasica (100-200 g )
- 4-5 krompira
- pavlaka za jelo
- brašno, mešavina suvih začuna, biber
Priprema :
- kelj, narezati na trake i ostaviti u hladnoj vodi desetak minuta
- luk narezati na kockice i prziti 2-3 min na malo ulja , na kraju dodati beli luk
- krompir oljuštiti i izrezati na kockice , kelj ocediti i zajedno sa krompirom dodati u luk
- nasipati malo vode , začiniti i dinstati na laganoj vatri da omekša
- izrezanu kobasicu dodati pred kraj i još malo kuvati
- količinu vode odrediti po želji
- na kraju umešati pavlaku ; ili dodati kašiku brašna razmućenog u malo vode i mleka (1 dl )
Potrebno je :
- 250 g maslaca (može i margarina )
- 250 g oraha (polovina mlevenih a polovina seckanih )
- 250 g brašna
- 50 g šećera u prahu + za posipanje
- korica limuna ili narandže
- malo soli (vrh najmanje kašičice)
Priprema :
- maslac i šećer u prahu penasto umutiti,
- brašno i orahe pomešati, naribati koricu limuna i dodati u maslac
- smesu lagano mešati da se sve lepo sjedini
- rukom oblikovati male loptice veličine oraha i slagati na lim prekrivem papirom za pečenje
- peći na 180 ¨Cstepeni 10-15 min
- tople loptice posipati šećerom u prahu
- Ako želite loptice punjene pekmezom , dovoljno je napraviti malo udubljenje pre pečenja a puniti ih kada se ohlade
Potrebno je :
- 15 jaja
- 370 g putera ili margarina
- 300 g oraha
- 100 g lešnjaka
- 400 g šećera
- 300 g čokolade za kuvanje
- 1/2 mleka
- 3 dl slatke pavlake-šlaga za kolače
- 12 kašika brašna
- vanilin šećer
- narandza
Priprema :
- Grilijaš : na tihoj vatri rastopiti 200 g šećera da se dobije karamel; dodati 200 g mlevenih oraha i dobro promešati a zatim izručiti na pouljeni tanjur
- ohlađeni grilijaš samleti
- Kore : 1.kora : penasto umutiti 5 belanjaka, dodati 5 kašika šećera, 5 žumanjaka, 120 g mlevenog grilijaša, 2 kašike brašna, 2 rebra ribane čokolade, ribanu koru narandze
- sipati smesu u kalup obložen papirom za pečenje i peći koru 15-20 min na 180 ¨C stepeni
- ispeći još jedanu istiu koru 2.kora
- 3. kora : za treću koru ; penasto umutiti 5 belanjaka, 3 kašika šećera, dodati 100 g mlevenog grilijaša pomešanog s 1 kašikom brašna
- žumanjke posebno umutiti s 4 kašike šećera , 120 g maslaca ili margarina, 80 g otopljene čokolade, i vanilin šećerom - lagano umešati polovinu smese u belanjke i sipati u kalup obložen papirom za pečenje - koru peći 15-20 min na 180 ¨C stepeni
- Fil :
- 1.- fil 10 žumanjaka , 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, penasto umutiti, dodati 6 kašika brašna i 1 dl mleka
- ostatak mleka (4 dl ) staviti da provri , dodati žumanca i skuvati fil
- podeliti fil na dva dela ; jedan ostaje žuti i u njega dodati 2 kašike oceđenog soka od narandze a u drugi dodati 80 g otopljene čokolade
- maslac ili margarin (250 g ) penasto umutiti , podeliti i umešati u svaku polovinu fila
- 2. - fil polovina fila od treće kore
- 3. - fil u posudi iznad pare otopiti 100 g čokolade i 100 ml slatke pavlake- paziti da ne provri
- 100 g lešnjaka kratko ispržiti u tiganju a zatim izmrviti oklagijom ili električnom seckalicom
- Slaganje kora i fila :
- 1. kora - žuti fil (br. 1 ) - čokoladni fil (br. 1) - posipati s malo izmrvljenih lešnjaka
- 3. kora - žuti fil ( br. 1 ) - čokoladni fil (br. 2 ) - posipati s malo izmrvljenih lešnjaka
- 2. kora - polovina smese od treće kore ( fil br. 2 ) - otopljena čokolada s slatkim vrhnjem (fil br. 3 ) ostatak lešnjaka
- slatku pavlaku penasto umutiti i ukrasiti tortu