Potrebno je:
Sastojci za biskvit (promera 24 cm)
- 7 jaja (razred M )
- 300 g kristal šećera
- 7 kašika mlake vode
- 6 kašika biljnog ulja
- 300 g glatkog brašna
- 1 (15g) prašk za pecivo
- 1 (15g)vanil šećer
- 3 pune kašike tamnog kakao praha
- naribana kora jedne narandze
- 3 dl soka narandze
- 150 g čokolade za kuvanje
Sastojci za kremu :
- 400-500 g malina
- 1 puding od maline
- 700 ml slatkog vrhnja za šlag
- čokoladni listići za ukrašavanje
- još 5 kašika šećera
- priprema biskvita:
- pećnicu uključiti na 180 C° , ostaviti da se grije
- dno kalupa promera 26 cm obložiti papirom za pečenje a stranice namastiti
- na najjačoj brzini izmiksati žumanca sa šećerom, dadati 7 kašika mlake vode, prosijani kakao, ulje, vanil šećer, naribanu koru narandze , brašno i prašak za pecivo - kratko izmiksati da se spoji
- belanca posebno izmiksati s dve kašike šećera a zatim ih dodati smesi od žumanjaka, sve lagano izmesati bez miksera
- smesu izliti u kalup, protresti i peći 15 min na temperaturi od 180° C a zatim smanjiti temperaturu na 160° C , nastaviti peći još 25 min ( proveriti da li je biskvit pečen )
- ostaviti biskvit da se hladi desetak minuta a zatim osloboditi kalup
- ohlađeni biskvit prerezati dva puta da se dobiju 3 kore
- kore natopiti sokom narandze kako bi bio sočniji
- čokoladu na laganoj temperaturi otopiti s 1,5 ml vrhnja za šlag , preliti donju i srednju koru i ostaviti da se stegne
- priprema kreme:
- maline zagrijati sa 3 kašike šećera, zagrijavanjem će se osloboditi sok
- puding razmuti s malo vode , dodati malinama i kratko prokuvati- ostviti da se ohladi
- vrhnje za šlag izmiksati
- Slaganje torte:
- na donju koru rasporedite polovinu kreme od malina a zatim polovinu kreme šlaga
- na to stavite drugu koru i ponovite postupak
- trećom korom završite tortu
- ostatkom šlag kreme tortu premazite izvana i ukrasite čokoladom
Umesto malina koristite jagode ili višnje a umesto soka od narandze predlažem rum !
Gola torta s malinama |