28. sij 2014.

Žerbo kolač





Potrebno je :

  • 350 g brašna
  • 100 g svinjske masti ili 150 g margarina
  • 1 sveži kvasac (30 g)
  • 1 žumance
  • 1dl mleka
  • 2 kašike šećera + šećer za posipanje oraha
  • 2 vanil šećera
  • pekmez po želji
  • 200-300 g oraha


Priprema :
  • kvasac , malo šećera i brašna izmrviti u toplom mleku i ostaviti oko 5 min da nadođe
  • brašno prosejati , dodati 2 pune kašike šećera ,  mast , žumance i  dobro izraditi a zatim dodati nadošli kvasac
  • umesiti glatko testo (ako je potrebo dodati još malo mleka) i podeliti na 4 jednaka dela i odmah razviti kore veličine pleha (36x20 cm)
  • lim namazati, posipati brašnom ,staviti prvu koru, namazati ravnomerno pekmezom (koristila sam pekmez od crnog grožđa), preko pekmeza posipati orase, malo šećera i vanilu
  • postupak ponoviti još dva puta a četvrtom korom prekriti kolač, pritisnuti rukom i viljuškom malo nabockati
  • rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni , peći kolač oko 30 min.- da lepo porumeni i rubovi uz lim se malo odvoje
  • ohlađeni kolač preliti čokoladom 
Ovo je jedan starinski recepet , nije zahtevan , lako i brzo se napravi !!!




LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...