Potrebno je :
- 5 jaja
- 15 kašika šećera (supene kašike -Praktične mere )
- 11 kašika brašna
- 9 kašika ulja
- 9 kašika mleka + 6 dl mleka
- 3 kašike griza
- 3 kašike kakao praha
- 9 kašika brašna
- 1 kesica praška za pecivo (12 g)
- 2 vanile
- 400 ml tekuće pavlake za šlag
- 100 g čokolade
Priprema :
- 3 cela jaja, 9 kašika šećera penasto umutiti, dodati 3 kašike griza, 3 kašike kakaa, 9 kašika mleka, 9 kašika ulja, 9 kašika brašna i prašak za pecivo
- dublji lim za pečenje kolača (35 x 20 cm ) namazati , posipati brašnom sipati smesu od jaja i peći
- u rerni zagrejanoj na 180 ¨Cstepeni 15-20 min
- 3,5 dl mleka i 6 kašika šećera prokuvati ; - pečeni kolač odmah preliti vrelim mlekom
- Krema 1.
- 2 cela jaja, 3 kašike šećera vanil šećer penasto umutiti, dodati 2 kašike brašna
- 2,5 dl mleka , 50 g čokolade staviti da uzavri , umešati jaja i kuvati par minuta da se zgusne
- toplom kremom premazati kolač i ostaviti da se ohladi
- Krema 2.
- u 2 dl pavlake otopiti 50 g čokolade na maloj temperaturi- ne sme uzavreti: otopljenu čokoladu s pavlakom ostaviti u frižider da se ohladi a zatim umutiti mikserom
- Krema 3.
- 2 dl pavlake čvrsto ulupati- ovu kremu naneti preko ohlađene 1. kreme a zatim na kolač naneti 2. kremu (pavlaku i čokoladu)
- ukrasiti čokoladom
Potrebno je :
- 500-600 g glatkog brašna
- 30 g svežeg kvasca
- 2,5 male kašike soli
- 1 mala kašika šećera
- 4 dl toplog mleka + 1 dl tople vode
- 2 supene kašike ulja
- 2 jaja
- 1 punu supenu kašiku svinjske masti
- prženi susam za posipanje
Priprema :
- u 2 dl toplog mleka, dodati šećer, pola kašičice brašna i kvasac ; prekriti i ostaviti pet minuta da nadođe
- u posudu sipati nadošli kvasac, dodati ostatak mleka i vode, ulje, so , žumance i na kraju prosejano brašno
- umesiti glatko testo
- belanjak malo umutiti dodati testu i još sve zajedno mesiti , ako je potrebo dodati brašna ,
- prekriti posudu sa testom i ostaviti na toplom mesta da raste oko 40 min
- punu kašiku masti i jedno žumance dobro izraditi - belanjak ostaje za premazivanje
- Nadošlo testo razviti ( približno 35x30 cm ) i premazati jednom trećinom masti preklopiti -kao lisnato testo (sl 1)
- ostaviti 10 min pokriveno i postupak ponoviti ali obrnutim redom, na kraju još jednom sve ponoviti i opet ostaviti 10 min a zatim razviti i uviti u obliku valjka- rolata
- dno šerpe prekriti papirom za pečenje, strane namazati i posipati brašnom
- rezati testo 2 cm širine i redati u krug
- premazati belancetom, posipati susamom , prekriti i ostaviti da raste 20-30 min
- rernu zagrejati na 220¨C stepeni, rešetku postaviti na niži položaj , posle 15 min smanjiti temperaturu na 190 ¨C
- peći pogaču oko 45 min
- pečenu pogaču poprskati s malo vode , izvaditi iz šerpe , umotati u veću platnenu salvetu i tako ostaviti 30 min da se hladi pre sečenja
Potrebno je :
- 250 g pirinča
- kocka za supu, 3 šolje ( 4 dl )vode
- 7 jaja
- 200 g naribanog tvrdog sira
Priprema :
- kocku za supu rastvoriti u toploj vodi, dodati pirinač i kuvati dok pirinač ne postane mekan i rastresit
- zasebno umutiti 7 žumanaca s kašikom putra, pomešati s pirinčom i dodati ribani sir i najzad dodati tvrdo ulupan sneg od 7 belanaca
- manji pleh ili vatrostalnu posudu namazati putrom , sipati pirinač i peći u rerni ili sipati u silikonske kalupe za mafine ili peći u tavi
- poslužiti kao toplo predjelo, preliti putrom i ribanim sirom
Potrebno je :
- 150 g zobenih pahuljica
- 200 g brašna
- 150 g šećera
- 130 g margarina
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašika kakao praha
- sok i korica jedne naranče
- 2-3 kašike gustog soka naranče
Priprema:
- Sve sastojke pomešati i zamesiti rukom.Testo je malo lepljivo .Pripremiti lim obložen papirom za pečenje . Kašikom uzimati testo i rukom praviti kuglice, svaku malo pritisnuti i redati na lim. Ostaviti razmak ( 2 cm ) između svakog keksa da bi mogli nesmetano rasti
- Rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni, peći kesiće 10 min
- izvaditi iz rerne, ostiviti da se malo ohlade pre vađenja
Još sličnih recepata na blogu : Mali posni keksi , Keks s narandžom
Potrebno je :
- 5-6 većih jabuka
- 300 g žute bundeve
- 3 jaja
- 1 čaša (2 dl ) šećera
- 1 čaša jogurta
- 1, 5 dl ulja
- 2 čaše brašna
- 1 kesica praška za pecivo (12 g)
- 1 puding od čokolade + 80 g šećera
- 3 dl mleka
- 100 g margarina
- 3 dl šlaga za kolače
- šećer za posipanje jabuka i bundeve, cimet, muškati orašćić, vanila
Priprema :
- okrugli kalup za torte koji se otvara, obložiti papirom za pečenje i naseći oljuštene jabuke i bundevu
- posipati šećerom, vanilom, cimetom i muškatnim orasom
- rernu zagrejati na 180 ¨Cstepeni - peći jabuke i bundevu oko 1 h
- za to vreme čvrsto umutiti jaja i šećer, dodati jogurt, ulje, na kraju brašno i prašak za pecivo
- omekšane , pečene jabuke i bundevu izvaditi iz rerne
- preko njih sipati umućenu smesu od jaja, vratiti u rernu i peći još 20-30 min
- kada je pečeno izvaditi iz rerne, ohladiti 5-10 min , pažljivo okrenuti na pripremljni podmetač , ukloniti papir i otvoriti kalup sa strane
- prašak za puding razmutiti s šećerom , malo mleka i skuvati s ostatkom vrelog mleka
- u ohlađeni puding dodati umućeni margarin
- na ohlađeni biskvit naneti kremu od pudiga i umućeni šlag
Jabuka i bundeva se odlično slažu. Prava zimska , osvežavajuća torta !
Potrebno je:
- 4 jaja
- 180 g šećera
- 200 g oraha +1 žlica brašna
- 200 g putra
- 1 žumanjak
- 150 g šećera u prahu
- 2 vanilije
- 4-5 žlica kuhane kave
- 100 g badema
- 1 list oblatne
Priprema:
- pjenasto umutiti 4 žumanca s 180 g šećera, bjelanca posebno ulupati u čvrst sneham i dodati u umućena žumanca, na kraju 1 žlicu brašna dodati mljevenim orasima i lagano umiješati
- oblatinu izrezati prema veličini lima (36 x 20 cm) i položiti na lim (lim namazati i posipati brašnom, ili staviti papir za pečenje)
- sipati smjesu od jaja i peći 20 min na 180 ¨ C stupnjeva
- krema:
- skuhati jaku kavu ili napraviti jaču nes kavu
- pjenasto umutiti putar s šećerom u prahu, vanilin šećerom i žumanjkom, a zatim dodati 4-5 žlica kave
- kremom premazati biskvit
- bademe prokuvati nekoliko minuta, procijediti i oljuštiti a zatim narezati na listiće i tostirati u tavi da dobiju lijepu boju
- umjesto badema mogu se koristi, prženi lješnjaci i ribana čokolada
Recept za ovaj kolač vrlo je star; oko četrdeset godina ali i dans ga rado pravim!