23. velj 2013.

OBLATNE S PETIT KEKSOM


POTREBNO JE :
  • 1 pakovanje oblatni
  • 300 gr. petit keksa
  • 250 gr. šećera
  • 250 gr. margarina
  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr. grožđica
  • 150 gr. seckanih orasa
  • 1 /2 l mleka
  • vanil šećer
PRIPREMA :
  • U hladno mleko dodati margarin, šećer, polovinu čokolade i kuvati na laganoj vatri do gustine kao za palačinke ( oko 30 min.)
  • Za to vreme rukom izmrviti petit keks , ( ne previše sitno ) i dodati seckane orase i oprane grožđice.
  • Kada se mleko dovoljno ukuvalo  dodati smesu s keksom ( bit će dosta gusto ) i odmah filovati oblatne. 
  • Koriste se tri oblatne, fil se stavlja na rupičastu stranu.
  • Gornju oblatnu preliti čokoladnom glazurom.
NAPOMENE :
                      Vreme pripreme  je 45 min
                      Sveže ostaju i nekoliko dana , lako se pripremaju .

                                                               Prijatno !


22. velj 2013.

MEDENA PITA


                                                                                                        
POTREBNO JE :
  • 300  gr. brašna
  • 120 gr šećera
  • 3 kašike.  meda
  • 5 kašika mleka
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 100 gr.svinjske masti
  • 1 žumanjak

TESTO S PEKMEZOM


POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa
  • 100 gr. grita
  • 100 gr. prezli
  • šećer, pekmez
NAČIN PRIPREME :

  • Skuvati testo u slanoj vodi i ocediti .
  • Na malo ulja blago upržiti griz i prezle, sipati par kapi vode i šećera po želji
  • Testo servirati s pekmezom
NAPOMENA :

  •   Vreme pripreme veoma kratko ; 30 min
  •   Preporučeni domaći pekmez od belih šljiva
                                                                  Prijatno !
                                                                 
                                                                 


MUSAKA OD KROMPIRA


POTREBNO JE : 

  • 1 kg. krompira
  • 200 gr. mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka, beli luk
  • 4 jaja
  • 2 dcl kisele pavlake, malo mleka za piru
  • malo ulja, margarina, začini po želji
NAČIN PRIPREME :

  • Krompir oguliti, narezati na polovine i skuvati.  Kuvan  krompir, ocediti i napraviti kao piru s margarinom, mlekom , malo pavlake,- malo gušće.
  • Meso izdinstati na luku i začiniti.
  • Vatrostalnu posudu  namazati margarinom, staviti polovinu krompir pirea, na krompir meso ,zatim opet krompir.
  • Umutiti 4 jajeta s malo mleka i pavlakom ; ovom smesom zaliti musaku
  • Peći u rerni na 180 C stepeni  30 min
  • Poslužiti toplo 
NAPOMENA :
  • Vreme pripreme : 1 h
                                                               Prijatno !



ŠARENO TESTO



POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa 
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • peršin, paškanat, keleraba
  • 2 krompira
  • glavica crvenog luka, malo belog luka
  • kuvani paradajz
  • listići topljenog sira
          malo pavlake, ulje, so, mediteranski začini

Bešamel umak (na putru upržiti 2 kašike brašna ,zaliti s 2 dcl mleka i skuvati. Začiniti biberom soli, muškatnim orašćićem)


NAČIN PRIPREME :


  • Skuvati testo u  slanoj vodi. Kada je kuvano procediti i isprati hladnom vodom.
  • Na malo ulja dinstati  luk  i sito naseckano ili naribano povrće. Kada je povrće mekano dodati kuvani paradajz i začiniti po želji.
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem i redati ; na dno malo bešamel umaka ,zatim red testa, red povrća, pa opet malo bešamela i prekriti listićima sira. To ponoviti još jednom ,a na kraju premazati pavlakom i poredati zadnji red listića sira.
  • Staviti 20 min. u rernu na 180 C stepeni.
NAPOMENE :  Umesto listića sira može se koristi neki drugi tvrdi sir
                          Posna varijanta ; bešamel umak  sa sojinim mlekom , posni sir
                          Vreme pripreme ovog jela je 1 h

   
                                                        Prijatno !








19. velj 2013.

Salata "Tigar"



Ovo je obicna mimoza salata oblikovana kao glava tigra. Prekrivena je kuvanom mrkvom, koju sam izrendala na sitno rende (mrkva ne sme biti prekuvana!); brkovi, njuskica i oci su od belanaca, sare od crnih maslina, zenice od krastavaca, a jezik od komadica sunke. Vi mozete koristit bilo koju salatu koja je malo cvrsca i moze se oblikovati.