22. velj 2013.

ŠARENO TESTO



POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa 
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • peršin, paškanat, keleraba
  • 2 krompira
  • glavica crvenog luka, malo belog luka
  • kuvani paradajz
  • listići topljenog sira
          malo pavlake, ulje, so, mediteranski začini

Bešamel umak (na putru upržiti 2 kašike brašna ,zaliti s 2 dcl mleka i skuvati. Začiniti biberom soli, muškatnim orašćićem)


NAČIN PRIPREME :


  • Skuvati testo u  slanoj vodi. Kada je kuvano procediti i isprati hladnom vodom.
  • Na malo ulja dinstati  luk  i sito naseckano ili naribano povrće. Kada je povrće mekano dodati kuvani paradajz i začiniti po želji.
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem i redati ; na dno malo bešamel umaka ,zatim red testa, red povrća, pa opet malo bešamela i prekriti listićima sira. To ponoviti još jednom ,a na kraju premazati pavlakom i poredati zadnji red listića sira.
  • Staviti 20 min. u rernu na 180 C stepeni.
NAPOMENE :  Umesto listića sira može se koristi neki drugi tvrdi sir
                          Posna varijanta ; bešamel umak  sa sojinim mlekom , posni sir
                          Vreme pripreme ovog jela je 1 h

   
                                                        Prijatno !








19. velj 2013.

Salata "Tigar"



Ovo je obicna mimoza salata oblikovana kao glava tigra. Prekrivena je kuvanom mrkvom, koju sam izrendala na sitno rende (mrkva ne sme biti prekuvana!); brkovi, njuskica i oci su od belanaca, sare od crnih maslina, zenice od krastavaca, a jezik od komadica sunke. Vi mozete koristit bilo koju salatu koja je malo cvrsca i moze se oblikovati.

Ruski medovik


Sastojci:

3 jaja
1 i po solja secera
pola solje mleka
50g margarina
1 kasicica (od 5ml) sode bikarbone
3,5 - 4 solje brasna (ja sam koristila T500)

1kg kisele pavlake 1-2 solje secera (kristal)


Priprema:

U suvu serpu staviti secer i lagano zagrevati da se sav secer rastopi. Dodati margarin i mleko, pa kuvati da se sve rastopi i masa ujednaci (3-4min).
Skinuti sa vatre, pa razbiti jaja u posebnoj posudi i malo umutiti sa mikserom ..za to vreme ce secer malo da se prohladi. Dodati jaja u secer i izmesati mikserom. Dodati 13 brasna i sodu bikarbonu, pa i to mutiti mikserom. Dodato ostatak brasna ali to umesajte varjacom, a onda rukama. Ja sam potrosila 3,5 solje brasna.... testo je malo mekse nego za redovnu medenu pitu, ali se da lepo razvijati oklagijom.
Podeliti testo na sest manjih kuglica i razviti, jednu po jednu, na pek papiru i peci na obrnutom plehu (ja sam pekla 3-4min na 2oo) ... ovo vrlo brzo ide, dok se jedna kora pece drugu razvijate itd... ne morate se truditi da sve kore budu idealno iste velicine, jer ce okrajci trebati za posipanje po kolacu.

Kada se sve kore ispeku isecite okrajke i smrvite ih u mrvice.
Kiselu pavlaku izmesajte sa secerom (ja sam uzela Dana pavlaku, ali sam mislila da je puno celo da stavim i utrosila samo 800g - sledeci puta cu staviti sve i 1,5 solju kristal secera), ali nemojte preterivati sa mesanjem jer ce se pavlaka razvodniti - znaci, samo kasikom promesajte par puta. Ovim filom filujte kore, zadnju koru prvo premazite filom pa onda pospite onim mrvicama od kora ....i gotovo! Uzivajte, kolac je predivan :) 


Ovaj recept sam nasla na jednom ruskom blogu i zapao mi je za oko .... ima prelep ukus karamela, a kisela pavlaka ga osvezava .... jedino sto sam ja pogresila, ako se to moze nazvati greska, je sto sam po inerciji dodala dve kasike meda - nekako mi ostalo da medeni kolac ide med :D ako se odlucite praviti ovaj kolac mozete dodati med, a mozete i izostaviti, jer ne verujem da su te dve kasike ista bitno promenile.

Solja je 200ml.

MUSAKA OD TIKVICA


Potrebno je :
                   3 tikvice (bundeve) srednje veličine
                   200 gr.mlevenog mesa
                   2 mrkve, polovina celera, 1 crveni luk, nekoliko čena belog luka
                   4 jajeta
                   2 dcl. kisele pavlake
                   4 dcl. mleka
                   200 gr. brašna, malo muškatnog orašćića
                   100 gr. margarina (putra)
                     biber i mešavina začina
Način pripreme :

                   Iseckati glavicu crnog luka na kockice i izdinstati je na ulju.Dodati mleveno mese, naseckanu mrkvu , celer, beli luk, začine po ukusu.
                   Oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove i  posoliti  tikvice.U posebnom sudu umutiti 2 jaja, šolju mleka, 150 gr. brašna, malo mrvica (prezli) tako da se dobije malo gušća glatka smesa. Svaki kolutić tikvice potopiti u ovu  smesu i prepeći na vrelom ulju u  tiganju, dok ne porumeni s obe strane.Ostaviti pečene kolutiće na salvetu da se upije višak masnoće.
                    Bešamel ; otopiti 100 gr. margarina , dodati 2 kašike brašna , zaliti mlekom i skuvati gušći umak. Bešamel posoliti, dodati malo bibera i muškatnog oraššića.
                    U podmazanu vatrostalnu posudu poredati kolutiće tikvica tako da pokriju dno.Preko njih sipati polovinu bešamel umaka, a zatim polovinu mesa sa povrćem. Ponovo poredati tikvice, bešamel i meso s povrćem. Zadnji red trebaju biti tikvice.
                    Umutiti 2 jaja, čašu kisele pavlake, malo mleka pa ovom smesom preliti musaku i peći 30 min.u rerni zagrejanoj na  200 C stepeni.
Smiley


                                                              Prijatno !





MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: MAFINI S MALINAMA

18. velj 2013.

MUSAKA OD KELJA


Potrebno je :
                   1 glavica kelja ( približno 1 kg.)
                   1  glavica crvenog luka i 3 čena belog luka
                   4 krompira (srednje veličine )
                   150 gr. pirinča
                   150 gr. mlevenog mesa
                   2 dcl kisele pavlake i 1 dcl mleka
                   3 jajeta
                    mešavina začina, biber, cyrry

Način pripreme :

                        Kelj iseckati na sitno, krompir oguliti , narezati na kockice i sve zajedno staviti da kuva u slanoj vodi. Pirinač oprati i skuvati. Meso propržiti na crvenom luku,  pri kraju dodati beli luk i začine po želji.
                        Skuvani kelj i krompir procediti i pomešati s oceđenim , opranim pirinčom, dodati još malo začina, bibera i cyrri
                        Vatrostalnu posudu malo pouljiti ,sipati polovinu mešavine kelja, zatim mleveno meso pa drugu polovinu kelja. Ovako pripremljenu musaku zaliti umućenim jajima, pavlakom, mlekom i listićima margarina.
                        Rernu zagrejati  na  200 C stepeni -peći musaku 20 min.

                                                             Prijatno !



17. velj 2013.

MAFINI SA MALINAMA


Potrebni sastojci :
                          3 jajeta
                          180 gr. šećera
                          120 gr. margarina
                          200 gr. brašna
                          1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanile
                          3 kašike kisele pavlake
                          3 kašike mleka
                          2 kašike ulja
                          malo  sode  bikarbone
                          naribana korica limuna i pomorandze
                          200 gr. malina i 1 kašika gustina
Način rada :
                         Posebno umutiti belanca. Žumanca , šećer i margarin penasto umutiti; dodati pavlaku, mleko
                          ulje, vanilu, koricu limuna i pomorandze. Kada je sve lepo izmešano spojiti ulupana belanca
                          dodati brašno , prašak za pecivo i malo sode bikarbone.
                        Maline (zamrznute) otopiti, dodati 2 kašike šećera , prokuvati , dodati gustin i još nekoliko
                          minuta kuvati. Ostaviti da se malo ohladi.
                        Pripremiti kalup za mafine,(silikonski se ne maže, a druge treba namazati i posipati brašnom)
                          sipati pripremljenu smesu i na kraju ohlađene maline i malo pritisnuti kašikom. Ostaviti ma-
                          lo malina za ukrašavanje.

                       Rernu zagrejati na 200 C stepeni, staviti mafine ; posle 10 min. smanjiti temperaturu na 180 C
                        stepeni i peći još 10 min. Pečene mafine ostaviti u kalupima 5 min. i izvaditi ih.
                      Iscediti sok od limuna i pomorandze, dodati malo šećera i vode pa sve prokuvati. Ovim to-
                        plim sirupom pažljivo zaliti tople mafine.

                      Ove voćne mafine ukrasiti ulupanim belancima ( 2 belanjka, 6 kašika šećera lupati u posudi
                        iznad pare) ili slatkom pavlakom i preostalim malinama.

                      Umesto malina mogu se koristiti višnje ili neko drugo voće ! Ova količina je dovoljna za 12
                        komada mafina.
                                                                   
                                                                       Prijatno !




                     
                       

12. velj 2013.

DANICIN KOKOS KOLAČ


Potrebno je:
                  Testo: 2 šolje (bela kafa, 2dcl)- šećera
                            2 šolje brašna
                            2 šolje mleka
                            1/2 ulja
                            2 kašike kakao
                            1 prašak za pecivo, 1 vanil šećer
                  Fil:      250 gr. margarina
                            12 kašika šećera
                            12 kašika mleka
                            6 štangli čokolade, vanil šećer
                            150 gr. kokosa

Način pripreme.
                           Izmešati sve sastojke za testo, namazati dzuveč tepsiju ,  posipati brašnom i sipati smesu.
                           Kolač se peče 15 min. na temperaturi od 200 C stepeni.
                           Sastojci za fil se otope na laganoj vatri i na kraju se umeša kokos.
                           Vrući kolač se prelije vrućim filom !

Ovaj ukusan kolač se veoma brzo priprema !
                                           
                                                             Prijatno !


SALENJACI



Potrebno je :
                  800 gr. brašna
                  400 gr. sala
                  2 jajeta
                  40 gr. svežeg kvasca
                    4 dcl mleka

                    2 kašikice šećera, 1 kašikica soli
                    korica limuna, 2 kesice vanil šećera
                    pekmez (crne šljive)
                    malo margarina (50 gr)
                    prah šećer za posipanje

Način pripreme:
                      Staviti kvasac s kašikicom šećera da se digne u toplom mleku
                      Odvojiti žumanca ; dodati margarin, vanilu, koricu limuna ,2 kašikice šećera i sve zaliti vrelim mlekom i promešati. Odvojiti 700 gr. brašna dodati 1 kašikicu soli, ostatak mleka sa žumancima i umesiti testo .Prekriti testo i ostaviti na toplo mesto da udvostruči volumen.(približno 1 h)
Za to vreme pripremiti salo ; dobro ga očistiti od kožice, oprati ,  zamesiti s 100 gr brašna i ostaviti u frižider.
                      Nadošlo testo razvući u olik kocke ( približno 40x40 cm) i na donju polovinu namazati delom sala, preklopiti i ostaviti desetak minuta. Ovaj postupak treba ponoviti još tri puta ali sada mazati salo na gornju polovinu, zatim levu i na kraju desnu polovinu. Svaki put rastanjiti testo i preklapati kao knjigu.
 Ovako pripremljeno testo rastanjiti oko 1cm debljine i oštrim , zagrejanim nožem (da se lepše lista) rezati kvadrate (8cm) .Salenjake nadevati pekmezom i umotavati u željeni oblik.
                     Rernu zagrejati na 200 C -poredati salenjake na papir za pečenje, namazati belancetom i staviti peći. Posle desetak minuta temperaturu smanjiti na 180 C i nastaviti peći 20 min.
                    Tople salenjake posipati prah šećerom zamirisanim vanilom.
           
                                                Prijatno !











JAFFA KUGLOF


Potrebno je :
                   5 komada jaja
                   280 gr ( 14 kašika ) šećera
                   300 gr ( otprilike 21 kašika) brašna
                   2 dcl ulja
                   1 prašak za pecivo, 2 kesice vanile
                   100 gr čokolade za kuvaje
                   3 veće pomorandže, korica limuna
Način pripreme:
                   Posebno umutiti belanca a zatim posebno umutiti žumanca sa šećerom, vanil šećerom, koricom limuna, koricom jedne pomorandže;  na kraju dodati ulje i isceđeni sok od jedne pomorandže.
Pažljivo sipojiti belanca s žumancima a zatim dodati brašno u koje smo predhodno stavili prašak za pecivo. Ovu smesu treba podeliti na dva dela; jedan ostaje žut a u drugi se dodaje 50 gr otopljene čokolade.
                  Kalup za kuglof (srednje veličine-promera 22-24 cm) dobro namazati margarinom i posipati brašnom- silikonski kalup se ne maže ! Neizmenično se sipa žuta i braon smesa .
                  Rerna se zagreje na 200C stepeni a posle 10-15 min pečenja treba smanjiti temperaturu na 170 C stepeni i peći još 40 min. Ispečen kuglof , još u kalupu pažljivo zaliti sokom od preostale pomorandže.
                 Kada kuglof izvadimo iz kalupa , prohladimo i po želji prelijemo otopljenom čokoladom ili posipamo prah šećerom.
                  Jaffa kuglof -jednostavan za napraviti; vreme pripreme je 1 h 30 min, idealan za posluživanje uz kafu i čaj !                                    
                                                       Prijatno !