24. velj 2013.

KREMPITA NA MOJ NAČIN


POTREBNO JE :
  • ZA KORE . Kore sam pravila sama : ovo je dupla mera
  • 500 gr. brašna
  • 200 gr. svinjskog sala
  • 3 jajeta
  • pavlaka, ocat, voda
  • POSTUPAK :  200 gr. sala očistiti od kožice, oprati i sitno narezati. U salo dodati 200 gr. brašna i umestiti testo od sala. Posebno umesiti testo od jaja, 300 gr brašna, 2 kašike pavlake, 3 kašike octa,malo soli i mlake vode koliko je potrebno da testo ne bude previše  meko.Prvo rastanjiti oklagijom testo od jaja koliko je moguće više, na njega staviti testo od sala i također rastanjiti. Ovako rastanjeno testo umotati na oklagiju i po sredini razrezati. Prerezano  testo presaviti na polovini prema levo, zatim prema gore, ostaviti ga u najlon vrećicu i u frižider da odmara 20 min. Postupak ponavljati četiri puta i svaki put rastanjiti testo i savijati u drugom smeru i praviti oblik kocke. Kada je ovaj postupak gotov , testo podeliti na dva dela. Jedna polovina ostaje za neki drugi put a drugu polovinu podeliti na dva dela i razviti oklagijom  kore veličina tepsije, razviti što tanje.Testo peći na papiru za pečenje i obrnutoj tepsiji 15 min. na 180 C stepeni. Paziti da ostane svetlo. Pečenu koru malo poprskati vodom.Na slikama je prikazan način rada.
  • Naravno da je lakše raditi sa gotovim lisnatim testom ali možda neko poželi da  napravi i ovako sa domaćim salom.
  • FIL :
  • 10 jaja
  • 300 gr. šećera
  • 4 kašike gustina
  • 200 gr. oštrog brašna
  • 1 l mleka
  • 1 l vode
  • 5 kesica vanile i korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • POSTUPAK : Posebn umutiti žumanca, 250 gr. šećera, gustin, brašno, vanilu, limun.
  • Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati 5 kašika šećera.
  • Mleko pomešati s vodom i kuvati. U uzavrelo mleko dodati umućena žumanca i kuvati nekoliko minuta
  • Kada je fil kuvan umešati belanca i kuvati još nekoliko minuta.
  • Vrući fil sipati na koru, prekriti drugom korom i posipati šećerom u prahu
  • Staviti na hlađenje
Napomene : Vreme pripreme je malo duže od uobičajenog načina.

                                                                         Prijatno !






23. velj 2013.

LISNATI CVETOVI


POTREBNO JE :
  • 600 gr. brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 jogurt
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mleka
  • 2 jajeta
  • 200 gr salame po izboru
  • so, semenke susama, lana ili maka
  • 1 kašikica praška za pecivo
PRIPREMA :
  • Staviti kvasac, malo šećera i brašna u mlako mleko da nadođe. U brašno dodati nadošli kvasac, ostatak mleka, jogurt, ulje, 2 kašikice soli, jaje, kašikica praška za pecivo i zamesiti testo Ostaviti testo na toplome da udvostruči volumen.
  • Kada je testo gotovo,  razvući  ga oklagijom , što tanje. Vaditi krugove veličine kao salama. Na svaki krug staviti salamu i preklopiti drugim krugom. Oštrim nožem zarezati svaki krug na 8 delova ali tako da sredina ostane neizrezana , ona je spoj krakova. Zavrnuti jedan krak  levo i odmah do njega desno  i prstima pritisnuti da se priljubi taj spoj. Tako nastaviti s ostalim krakovima.
  • Premazati cvetove žumancem i posipati po želji.
  • Lisnate cvetove peći na temperaturi od 200 C stepeni 20 min.
NAPOMENE :
  •  Od izbora salame zavisi veličina cvetova. Bolje je koristiti salamu ili suhomesnati proizvod većeg promera. 
  • Ostatke testa koji ostanu ,premesiti , namazati margarinom i preklopiti. Praviti prazne ili punjene pogačice.(malo pavlake, salame, kiselih krastavaca, sira )
  • Kao i sva testa s jogurtom i ovo je je veoma meko i ukusno !
                                                               Prijatno !
       



OBLATNE S PETIT KEKSOM


POTREBNO JE :
  • 1 pakovanje oblatni
  • 300 gr. petit keksa
  • 250 gr. šećera
  • 250 gr. margarina
  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr. grožđica
  • 150 gr. seckanih orasa
  • 1 /2 l mleka
  • vanil šećer
PRIPREMA :
  • U hladno mleko dodati margarin, šećer, polovinu čokolade i kuvati na laganoj vatri do gustine kao za palačinke ( oko 30 min.)
  • Za to vreme rukom izmrviti petit keks , ( ne previše sitno ) i dodati seckane orase i oprane grožđice.
  • Kada se mleko dovoljno ukuvalo  dodati smesu s keksom ( bit će dosta gusto ) i odmah filovati oblatne. 
  • Koriste se tri oblatne, fil se stavlja na rupičastu stranu.
  • Gornju oblatnu preliti čokoladnom glazurom.
NAPOMENE :
                      Vreme pripreme  je 45 min
                      Sveže ostaju i nekoliko dana , lako se pripremaju .

                                                               Prijatno !


22. velj 2013.

MEDENA PITA


                                                                                                        
POTREBNO JE :
  • 300  gr. brašna
  • 120 gr šećera
  • 3 kašike.  meda
  • 5 kašika mleka
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 100 gr.svinjske masti
  • 1 žumanjak

TESTO S PEKMEZOM


POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa
  • 100 gr. grita
  • 100 gr. prezli
  • šećer, pekmez
NAČIN PRIPREME :

  • Skuvati testo u slanoj vodi i ocediti .
  • Na malo ulja blago upržiti griz i prezle, sipati par kapi vode i šećera po želji
  • Testo servirati s pekmezom
NAPOMENA :

  •   Vreme pripreme veoma kratko ; 30 min
  •   Preporučeni domaći pekmez od belih šljiva
                                                                  Prijatno !
                                                                 
                                                                 


MUSAKA OD KROMPIRA


POTREBNO JE : 

  • 1 kg. krompira
  • 200 gr. mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka, beli luk
  • 4 jaja
  • 2 dcl kisele pavlake, malo mleka za piru
  • malo ulja, margarina, začini po želji
NAČIN PRIPREME :

  • Krompir oguliti, narezati na polovine i skuvati.  Kuvan  krompir, ocediti i napraviti kao piru s margarinom, mlekom , malo pavlake,- malo gušće.
  • Meso izdinstati na luku i začiniti.
  • Vatrostalnu posudu  namazati margarinom, staviti polovinu krompir pirea, na krompir meso ,zatim opet krompir.
  • Umutiti 4 jajeta s malo mleka i pavlakom ; ovom smesom zaliti musaku
  • Peći u rerni na 180 C stepeni  30 min
  • Poslužiti toplo 
NAPOMENA :
  • Vreme pripreme : 1 h
                                                               Prijatno !



ŠARENO TESTO



POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa 
  • 3 mrkve
  • 1 celer
  • peršin, paškanat, keleraba
  • 2 krompira
  • glavica crvenog luka, malo belog luka
  • kuvani paradajz
  • listići topljenog sira
          malo pavlake, ulje, so, mediteranski začini

Bešamel umak (na putru upržiti 2 kašike brašna ,zaliti s 2 dcl mleka i skuvati. Začiniti biberom soli, muškatnim orašćićem)


NAČIN PRIPREME :


  • Skuvati testo u  slanoj vodi. Kada je kuvano procediti i isprati hladnom vodom.
  • Na malo ulja dinstati  luk  i sito naseckano ili naribano povrće. Kada je povrće mekano dodati kuvani paradajz i začiniti po želji.
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem i redati ; na dno malo bešamel umaka ,zatim red testa, red povrća, pa opet malo bešamela i prekriti listićima sira. To ponoviti još jednom ,a na kraju premazati pavlakom i poredati zadnji red listića sira.
  • Staviti 20 min. u rernu na 180 C stepeni.
NAPOMENE :  Umesto listića sira može se koristi neki drugi tvrdi sir
                          Posna varijanta ; bešamel umak  sa sojinim mlekom , posni sir
                          Vreme pripreme ovog jela je 1 h

   
                                                        Prijatno !








19. velj 2013.

Salata "Tigar"



Ovo je obicna mimoza salata oblikovana kao glava tigra. Prekrivena je kuvanom mrkvom, koju sam izrendala na sitno rende (mrkva ne sme biti prekuvana!); brkovi, njuskica i oci su od belanaca, sare od crnih maslina, zenice od krastavaca, a jezik od komadica sunke. Vi mozete koristit bilo koju salatu koja je malo cvrsca i moze se oblikovati.

Ruski medovik


Sastojci:

3 jaja
1 i po solja secera
pola solje mleka
50g margarina
1 kasicica (od 5ml) sode bikarbone
3,5 - 4 solje brasna (ja sam koristila T500)

1kg kisele pavlake 1-2 solje secera (kristal)


Priprema:

U suvu serpu staviti secer i lagano zagrevati da se sav secer rastopi. Dodati margarin i mleko, pa kuvati da se sve rastopi i masa ujednaci (3-4min).
Skinuti sa vatre, pa razbiti jaja u posebnoj posudi i malo umutiti sa mikserom ..za to vreme ce secer malo da se prohladi. Dodati jaja u secer i izmesati mikserom. Dodati 13 brasna i sodu bikarbonu, pa i to mutiti mikserom. Dodato ostatak brasna ali to umesajte varjacom, a onda rukama. Ja sam potrosila 3,5 solje brasna.... testo je malo mekse nego za redovnu medenu pitu, ali se da lepo razvijati oklagijom.
Podeliti testo na sest manjih kuglica i razviti, jednu po jednu, na pek papiru i peci na obrnutom plehu (ja sam pekla 3-4min na 2oo) ... ovo vrlo brzo ide, dok se jedna kora pece drugu razvijate itd... ne morate se truditi da sve kore budu idealno iste velicine, jer ce okrajci trebati za posipanje po kolacu.

Kada se sve kore ispeku isecite okrajke i smrvite ih u mrvice.
Kiselu pavlaku izmesajte sa secerom (ja sam uzela Dana pavlaku, ali sam mislila da je puno celo da stavim i utrosila samo 800g - sledeci puta cu staviti sve i 1,5 solju kristal secera), ali nemojte preterivati sa mesanjem jer ce se pavlaka razvodniti - znaci, samo kasikom promesajte par puta. Ovim filom filujte kore, zadnju koru prvo premazite filom pa onda pospite onim mrvicama od kora ....i gotovo! Uzivajte, kolac je predivan :) 


Ovaj recept sam nasla na jednom ruskom blogu i zapao mi je za oko .... ima prelep ukus karamela, a kisela pavlaka ga osvezava .... jedino sto sam ja pogresila, ako se to moze nazvati greska, je sto sam po inerciji dodala dve kasike meda - nekako mi ostalo da medeni kolac ide med :D ako se odlucite praviti ovaj kolac mozete dodati med, a mozete i izostaviti, jer ne verujem da su te dve kasike ista bitno promenile.

Solja je 200ml.