19. velj 2013.
18. velj 2013.
MUSAKA OD KELJA
Potrebno je :
1 glavica kelja ( približno 1 kg.)
1 glavica crvenog luka i 3 čena belog luka
4 krompira (srednje veličine )
150 gr. pirinča
150 gr. mlevenog mesa
2 dcl kisele pavlake i 1 dcl mleka
3 jajeta
mešavina začina, biber, cyrry
Način pripreme :
Kelj iseckati na sitno, krompir oguliti , narezati na kockice i sve zajedno staviti da kuva u slanoj vodi. Pirinač oprati i skuvati. Meso propržiti na crvenom luku, pri kraju dodati beli luk i začine po želji.
Skuvani kelj i krompir procediti i pomešati s oceđenim , opranim pirinčom, dodati još malo začina, bibera i cyrri
Vatrostalnu posudu malo pouljiti ,sipati polovinu mešavine kelja, zatim mleveno meso pa drugu polovinu kelja. Ovako pripremljenu musaku zaliti umućenim jajima, pavlakom, mlekom i listićima margarina.
Rernu zagrejati na 200 C stepeni -peći musaku 20 min.
Prijatno !
Labels:
kelj,
Musaka,
povrće,
TOPLA I HLADNA JELA
Location:
Beli Manastir, Croazia
17. velj 2013.
MAFINI SA MALINAMA
Potrebni sastojci :
3 jajeta
180 gr. šećera
120 gr. margarina
200 gr. brašna
1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanile
3 kašike kisele pavlake
3 kašike mleka
2 kašike ulja
malo sode bikarbone
naribana korica limuna i pomorandze
200 gr. malina i 1 kašika gustina
Način rada :
Posebno umutiti belanca. Žumanca , šećer i margarin penasto umutiti; dodati pavlaku, mleko
ulje, vanilu, koricu limuna i pomorandze. Kada je sve lepo izmešano spojiti ulupana belanca
dodati brašno , prašak za pecivo i malo sode bikarbone.
Maline (zamrznute) otopiti, dodati 2 kašike šećera , prokuvati , dodati gustin i još nekoliko
minuta kuvati. Ostaviti da se malo ohladi.
Pripremiti kalup za mafine,(silikonski se ne maže, a druge treba namazati i posipati brašnom)
sipati pripremljenu smesu i na kraju ohlađene maline i malo pritisnuti kašikom. Ostaviti ma-
lo malina za ukrašavanje.
Rernu zagrejati na 200 C stepeni, staviti mafine ; posle 10 min. smanjiti temperaturu na 180 C
stepeni i peći još 10 min. Pečene mafine ostaviti u kalupima 5 min. i izvaditi ih.
Iscediti sok od limuna i pomorandze, dodati malo šećera i vode pa sve prokuvati. Ovim to-
plim sirupom pažljivo zaliti tople mafine.
Ove voćne mafine ukrasiti ulupanim belancima ( 2 belanjka, 6 kašika šećera lupati u posudi
iznad pare) ili slatkom pavlakom i preostalim malinama.
Umesto malina mogu se koristiti višnje ili neko drugo voće ! Ova količina je dovoljna za 12
komada mafina.
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Croazia
12. velj 2013.
DANICIN KOKOS KOLAČ
Potrebno je:
Testo: 2 šolje (bela kafa, 2dcl)- šećera
2 šolje brašna
2 šolje mleka
1/2 ulja
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo, 1 vanil šećer
Fil: 250 gr. margarina
12 kašika šećera
12 kašika mleka
6 štangli čokolade, vanil šećer
150 gr. kokosa
Način pripreme.
Izmešati sve sastojke za testo, namazati dzuveč tepsiju , posipati brašnom i sipati smesu.
Kolač se peče 15 min. na temperaturi od 200 C stepeni.
Sastojci za fil se otope na laganoj vatri i na kraju se umeša kokos.
Vrući kolač se prelije vrućim filom !
Ovaj ukusan kolač se veoma brzo priprema !
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Croazia
SALENJACI
Potrebno je :
800 gr. brašna
400 gr. sala
2 jajeta
40 gr. svežeg kvasca
4 dcl mleka
2 kašikice šećera, 1 kašikica soli
korica limuna, 2 kesice vanil šećera
pekmez (crne šljive)
malo margarina (50 gr)
prah šećer za posipanje
Način pripreme:
Staviti kvasac s kašikicom šećera da se digne u toplom mleku
Odvojiti žumanca ; dodati margarin, vanilu, koricu limuna ,2 kašikice šećera i sve zaliti vrelim mlekom i promešati. Odvojiti 700 gr. brašna dodati 1 kašikicu soli, ostatak mleka sa žumancima i umesiti testo .Prekriti testo i ostaviti na toplo mesto da udvostruči volumen.(približno 1 h)
Za to vreme pripremiti salo ; dobro ga očistiti od kožice, oprati , zamesiti s 100 gr brašna i ostaviti u frižider.
Nadošlo testo razvući u olik kocke ( približno 40x40 cm) i na donju polovinu namazati delom sala, preklopiti i ostaviti desetak minuta. Ovaj postupak treba ponoviti još tri puta ali sada mazati salo na gornju polovinu, zatim levu i na kraju desnu polovinu. Svaki put rastanjiti testo i preklapati kao knjigu.
Ovako pripremljeno testo rastanjiti oko 1cm debljine i oštrim , zagrejanim nožem (da se lepše lista) rezati kvadrate (8cm) .Salenjake nadevati pekmezom i umotavati u željeni oblik.
Rernu zagrejati na 200 C -poredati salenjake na papir za pečenje, namazati belancetom i staviti peći. Posle desetak minuta temperaturu smanjiti na 180 C i nastaviti peći 20 min.
Tople salenjake posipati prah šećerom zamirisanim vanilom.
Prijatno !
Labels:
DESERTI,
DIZANA TESTA,
KOLAČI,
Salenjaci
Location:
Beli Manastir, Croazia
JAFFA KUGLOF
Potrebno je :
5 komada jaja
280 gr ( 14 kašika ) šećera
300 gr ( otprilike 21 kašika) brašna
2 dcl ulja
1 prašak za pecivo, 2 kesice vanile
100 gr čokolade za kuvaje
3 veće pomorandže, korica limuna
Način pripreme:
Posebno umutiti belanca a zatim posebno umutiti žumanca sa šećerom, vanil šećerom, koricom limuna, koricom jedne pomorandže; na kraju dodati ulje i isceđeni sok od jedne pomorandže.
Pažljivo sipojiti belanca s žumancima a zatim dodati brašno u koje smo predhodno stavili prašak za pecivo. Ovu smesu treba podeliti na dva dela; jedan ostaje žut a u drugi se dodaje 50 gr otopljene čokolade.
Kalup za kuglof (srednje veličine-promera 22-24 cm) dobro namazati margarinom i posipati brašnom- silikonski kalup se ne maže ! Neizmenično se sipa žuta i braon smesa .
Rerna se zagreje na 200C stepeni a posle 10-15 min pečenja treba smanjiti temperaturu na 170 C stepeni i peći još 40 min. Ispečen kuglof , još u kalupu pažljivo zaliti sokom od preostale pomorandže.
Kada kuglof izvadimo iz kalupa , prohladimo i po želji prelijemo otopljenom čokoladom ili posipamo prah šećerom.
Jaffa kuglof -jednostavan za napraviti; vreme pripreme je 1 h 30 min, idealan za posluživanje uz kafu i čaj !
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Croazia
5. velj 2013.
LISNATA POGAČA- PUPOLJAK
Potrebno je :
800 gr brašna za dizana testa
3 dcl mleka (po potrebi još )
40 gr svežeg kvasca
1 kašikica šećera
2 kašikice soli
1/5 dcl ulja
150 gr margarina
susam
Način rada : Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mleka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mleka i zamesiti testo. Dobro ga izraditi da se dobije glatko testo koje se ne lepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadodje.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podeliti na 5 jednakih delova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu.
Testo zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga iseći obruč oko 2-3 cm širine.
Preostali krug iseći na 16 jednakih deliva.
Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.
Redati u tepsiju, širom stranom uz ivicu.
Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
Obruč iseći na 4 jednaka dela, praviti ruzice i stavljati u sredinu posude.
Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.
2. velj 2013.
MAFINI S MANDARINAMA
Potrebno je :
3 cela jajeta
250 gr šećera
200 gr brašna
120 gr margarina
100 gr.kokos brašna
1 prašak za pecivo, 1 kesica vanil šećera
1 kg mandarina
1 naranča
100-150 gr. šećera za sirup, malo prah šećera za posipanje
Način pripreme:
Otprilike 4 mandarine (oko 400 gr) treba cele prokuvati u vodi -nekoliko minuta; prosipati vodu i postupak ponoviti. Mandarine se ocede, ohlade i samelju cele - mora biti jako usitnjeno !
Žumanca, šećer, margarin, vanila se umute penasto i u to se dodaju mlevene mandarine.
Belanca se ulupaju posebno , pažljivo se dodaju smesi od žumanaca; na kraju se dodaje brašno, prašak za pecivo i kokos brašno.
Mafini se peku u posebnim kalupima za mafine (silikonski se ne podmazuju) u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni , 15 minuta
Ispečene mafine treba izvaditi iz kalupa, poredati u vatrostalnu posudu i zaliti sirupom.
Sirup za preliv :
Preostale mandarine i naranču dobro iscediti, dodati malo vode,( ako je potrebno) da se dobije oko 2 1/5 dcl soka. U sok se dodaje šećer i sve zajedno treba prokuvati. S toplim sirupom se zalevaju mafini.
Ohlađene mafine posipati šećerom u prahu !
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Croazia
1. velj 2013.
ŠARENI KUGLOF
Recept za ovaj kuglof !!!
Potrebno je : 5 kom. jaja
320 gr. kristal šećera
350 gr brašna
150 gr margarina
3 kašike ulja
1 prašak za pecivo i malo sode bikarbone
1 kašika meda
2 kesice vanil šećera 1 kašika kakao i 5 kašika mlevenih oraha
2 kašike kisele pavlake
korica limuna
1 šolja dobro oceđenih višanja
prah šećer za posipanje ili čokolada za preliv
Način pripreme :
Dobro umutiti žumanca s šećerom, dodati omekšani margarin ,ulje, vanil šećer,koricu limuna med, pavlaku i sve zajedno još mutiti da postane penasto. Belanca posebno ulupati i sjediniti s žumancima. U ovako pripremljenu smesu polako varjačom ili kašikom umešati brašno u koje smo već dodali prašak za pecivo i malo sode b. Smesu treba podeliti na dva dela; jedan deo ostaje žuti a u drigi se dodaju orasi i kakao.
Kalup za kuglof treba pažljivo i dobro namazati margarinom i posipati brašnom.(dobro je ostaviti da stoji malo u frižideru)
Na dno kalupa prvo treba staviti malo tamnog dela, zatim malo žutog a preko njega rasporediti višnje.Postupak se ponavlja još jednom ;završni deo je žuti.
Rerna treba biti zagrejana na 200 C stepeni. Posle 15 min, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još 30-40 min.(kuglof se može prekriti alu folijom ili papirom za pečenje da ostane lepo pečen)
Pečeni kuglof treba 5 min da ostane u kalupu a zatim se pažljivo okrene na rešetku ili tacnu. Malo prohlađen kuglof se posipa prah šećerom ili se prelije otopljenom čokoladom.
Ako odlučite da ga ispečete; sigurno će vam se svideti, brzo se pripremi,ukusan je i veoma saftan ! Prijatno!
Pretplati se na:
Postovi (Atom)