9. tra 2013.

PAPRIKA PUNJENA PROJOM



POTREBNO JE 
  • nekoliko crvenih paprika (5-6) komada
  • 2 jajeta
  • 1 šolja ( 2 dcl ) kukuruznog brašna ili sitnog griza
  • 1 šolja  običnog brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mineralne (gazirane ) vode
  • 0,5 dcl jogurta
  • 1 kašikica praška za pecivo ( pola kesice )
  • 1 kašikica soli
  • 1/2 šolje sitno narezanog povrća pomešanog sa tvrdim , slanim sirom ( mrkva, poriluk, paprika)
  • 100 g slanog sira
  • malo ulja, sol
PRIPREMA :
  • umutiti jaja, dodati ostale sastojke i puniti paprike- približno jedna kašika nadeva za svaku papriku, a na kraju još malo  posipati kockicama sira
  • paprike po dužini izdubiti, napraviti otvor , poput čamca
  • pre punjenja ,paprike posoliti i poredati na alu foliju ili papir za pečenje na lim ili vatrostalnu posudu 
  • peći u pećnici oko 40 min na 190 C stepeni
  • Ovom projom može se puniti i izdubljeni  luk ili krompir ali dobro je luk i krompir  malo skuvati u vodi ili pre punjenja peći u pećnici 20 min


                                                       Prijatno !





6. tra 2013.

GRAŠAK U KOŠARICI OD TESTA





POTREBNO JE :
  • 500 g graška
  • 2 mrkve
  • 4 krompira
  • celera
  • crveni luk
  • začini za varivo od povrća, crvena sitna  paprika
  • 500 g brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2 - 2,5 dcl vode
  • kašičica soli i malo začina kurry
  • malo ulja

PRIPREMA :

  • povrće pripremiti za kuvanje i dinstati na ulju i  luku ;  dodavati vode a pred kraj sitne paprike i malo brašna
  • košarice :
  • kvasac rastopiti u malo vode, dodati brašno, sol, 2 kaš ulja , malo kurry i ostatak vode
  • zamesiti mekše testo i ostaviti prekriveno da odmara 20-30 min 
  • od testa praviti trake , i uvijati pletenice
  • neku posudu kao što je veća i šira šolja ili kalupe za mafine okrenuti naopako i omotavati trake od testa
  • kalupe ili šoljiu potrebno je namazati margarinom ili uljem i posipati brašnom
  • poredati košarice na lim i papir za pečenje
  • peći 30 min da malo porumene, na 200 C stepeni
  • pečene košarice malo poprskati vodom i odvojiti od kalupa

                                                          Prijatno !





ČORBA OD POVRĆA S POSNOM TARANOM


POTREBNO JE :
  • 1 zelena tikvica
  • manji celer
  • 3-4 krompira
  • 1 keleraba
  • poriluk,  1 mala glavica crvenog luka
  • pšenično i kukuruzno brašno ( 2 :1)
  • malo đumbira i bibera u zrnu
  • 2 kašike ulja i začini za supu
  • kuvana , manja mrkva- za testo, taranu
PRIPREMA :
  • Povrće oljuštiti, oprati i narezati na kockice. Ovako pripremljeno povrće dinstati na ulju 5 min. a zatim dosipati vode ( otprilike 1 1/2 litre ) Odmah začiniti s kašikom začina
  • U kuvanu čorbu ukuvati testo-taranu. 
  • tarana- zamesiti 1 šolju pšeničnog brašna i pola šolje kukuruznog brašna ili griza  ( može i ispasirane kuvane mrkve ) s malo vode,soli  i pola kašike ulja. Testo treba tvrdo zamesiti da se  pomoću trenice lakše nariba u čorbu.

      trenica. Mali kuhinjski ribež. Čudnovata alatka za ribanje svega i svačega bez koje ne može opstati niti jedna prava podunavska kuhinja, a i šire!

                                                   Prijatno !



5. tra 2013.

PUNJENI KROMPIR I ŠAMPINJONI



Šampinjoni ili kako ih još zovu plemenite pečurke najčešće su uzgajane gljive. Ova je gljiva čvrstog mesa i belog okruglog klobuka zbog svog plemenitog mirisa i  blagog okusa i niza drugih osobina veoma pogodna za pripremanje raznih vrsta jela. Šampinjoni osim toga spadaju u red retkih gljiva koje se naveliko uzgajaju umetnim putem. Ova gljiva je  bele boje i jedinstvene arome. Mogućnosti pripreme su neograničene. Dostupne su tokom cele godine, konzervirane ili sveže .


POTREBNO JE :
  • 500 g svežih šampinjona
  • 1 kg krompira
  • mrkva, crveni luk, poriluk
  • posni sir ili topivi sir u listićima
  • ulje, začini, susam
PRIPREMA :
  • Izabrati krupnije šampinjone, izdubiti ih a ostatak šampinjona sitno naseckati 
  • crveni luk iseći na kockice i nekoliko minuta pržiti na malo ulja, obavezno ga malo posoliti, lepša je aroma. Dodati narezane šampinjone i sve zajedno dinstati s malo vode 20 min- začiniti i dodati biber
  • Krompir oljuštiti, izdubiti i kuvati u vodi 10 min (od početka vrenja )-do polovine kuvan krompir ocediti od vode , posoliti ili začiniti začinima po izboru i poredati u pouljenu  vatrostalnu posudu
  • ostatke krompira sitno narezati , mrkvu oljuštiti i narezati na krugove, malo poriluka također narezati na krugove i sve zajedno dinstati na malo ulja, uz dosipavanje vode- 10-15 min
  • Ovim nadevom puniti šampinjone, a dinstanim šampinjonima puniti izdubljeni krompir
  • susam ispržiti i posipati šampinjone a preko naribati posni sir ili rasporediti sir u listićima
  • punjeni krompir i punjene šampinjone poredati u pouljenu posudu dodati 0,5 dcl  vode
  • posudu poklopiti ili prekriti alu folijom i peći u pećnici 45 min na 190 C stepeni

                                                    Prijatno !





4. tra 2013.

MALI, POSNI KEKSI SA ZOBENIM (OVSENIM ) PAHULJICAMA



POTREBNO JE :
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 100 g pšeničnog brašna
  • 50 g  raženog brašna
  • 50 g heljdinog brašna
  • 130 g posnog margarina
  • sok i korica limuna ili narandže
  • 6 kašika  sitnog šećera( u prahu )
  • 1 puna kašika kakaa
  • 1 kašika meda ili pekmeza
  • malo cimeta i vanil šećera
  • 1 mala kašika sode bikarbone i malo praška za pecivo
  • Sve sastojke pomešati , ako je potrebno dodati još soka i zamesiti testo. Razviti testo između dva papira za pečenje debljine 0,5-1 cm. Kalupom vaditi kekse i redati ih na lim  obložen papirom za pečenje
  • Peći kekse na temperaturi od 180 C stepeni 10-15 min
  • Ohlađene kekse ukrasiti čokoladom ili posipati prah šećerom
                                                               Prijatno !




3. tra 2013.

GREJP KUGLICE S BELOM ČOKOLADOM


POTREBNO JE :
  • Mera od koje se dobije približno 24 kugloce
  • 2 crvena grejpfruta
  • 240 g mlevenog  petit keksa ili plazme
  • vanil šećer, korica limuna
  • 2 kašike meda
  • 100 g bele čokolade
  • tamne čokoladne mrvice
  • Priprema :
  • mleveni keks preliti sokom od oceđenog grejpa, dodati vanilu, koricu limuna, med i umesiti glatko testo. Testo uviti u prozirnu foliju i ostaviti u frižider 1/2 h
  • Od testa praviti kuglice i svaku kuglicu preliti glazurom od bele čokolade. Belu čokoladu za glazuru otopiti iznad pare uz dodatak malo margarina.
  • Kuglice su lepe i kada se posle bele glazure uvaljaju u čokoladne mrvice !



POSNO TESTO OD MRKVE SA UMAKOM


         " Istarski  fuži " u baranjskoj  ravnici !

POTREBNO JE :
  • Za testo :
  • 2 mrkve
  • 200 g brašna (pšeničnog )
  • 50 g kukuruznog brašna ili griza
  • 1 kašika ulja , malo soli, voda
  • Mrkvu oljuštiti , narezati na kockice i kuvati u malo vode da omekša. Protisnuti mrkvu kroz sito ili izraditi štapnim mikserom. U toplu mrkvu dodati kukuruzno brašno, sol, ulje i pšenično brašno.Zamesiti meko testo (ako je potrebno dodati vode ) i odmah ga tanko razvući. Testo rezati na trake širine 4 cm, prvo po dužini a zatim po širini , da se dobiju kvadrati  4 x 4cm. Preklopiti suprotne krajeve kvadrata jedan preko drugog i pritisnuti ih prstom da se ne razdvoje. Istarski fuži- http://www.coolinarika.com/recept/istarski-fuzi/
  • U vreloj vodi s malo soli i ulja kuvati testo 5-6 min, ocediti i isprati hladnom vodom

  • Umak :
  • 1/2 kg mrkve
  • 2 glavice crvenog luka
  • 4 čena belog luka
  • jedan praziluk
  • 1 manja zelena tikvica (bundeva )
  • 3 krompira
  • celer
  • malo đumbira i lista peršuna
  • začini od povrća, biber
  • 2 dcl kuvanog paradajza
  • malo ulja
  • Sve povrće  oljuštiti, oprati i sitno narezati ili usitniti mikserom, staviti na toplo ulje i kuvati dolevajući postepeno vodu. Kada je povrće kuvano dodati začine, kuvani paradajz i još nekoliko minuta kuvati
  • Ovim umakom preliti testo a po želji posipati posnim sirom !

                                                                Prijatno !