POTREBNO JE :
- 600 g brašna
- 200 g svinjske masti
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 4-5 kašika kajmaka ili kiselog vrhnja
- korica limuna ili narandže
- malo mleka
- Nadev : pun tanjur mlevenih orasa, šolja očišćenih višanja, kakao, grožđice, vanil šećer, cimet, griz, šećer
- U brašno dodati mast i rukom raditi testo da se dobro sjedini
- kvasac samo razmutiti u 1/2 dcl toplog mleka i dodati u brašno
- zatim dodati žumanjak , koricu limuna ili narandže i kajmak
- rukom zamesiti glatko testo, podeliti na tri jednaka dela i ostaviti 1 h pokriveno da odmara
- U višnje dodati šećera po želji i kuvati desetak minuta a zatim dodati kašiku griza i još minut kuvati
- 2-3 kašike grožđica preliti sokom pomorandže, posle desetak minuta dodati dve kašike kakaa vanil-šećer i kratko kuvati
- polovinu orasa odvojiti , dodati šećera i malo cimeta a zatim preliti s 4-5 kašika vrelog mleka
- Odstajalo testo razviti približno 35 x 25 cm i na svaki deo naneti nadev po čitavoj površini
- preko nadeva od višanja i kakaa još posipati orasa i malo vanil šećera
- umotati male gužvare i staviti u namazan i brašnom posipan lim ili na papir za pečenje
- premazati belancetom i peći 30 min na 200 C stepeni ( rernu prethodno zagrejati )
- pečene gužvare poprskati " umiti " s vrlo malo vode i prekriti
- najbolje je da stoje pokrivene sat vremena pre rezanja
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !