Potrebno je : 700-800 gr brašna
20 gr svežeg kvasca
2 jajeta
50 ml ulja
2 kašikice šećera
2 kašikice soli
200 ml mlakog mleka
50 ml mlake vode
2 kašike kisele pavlake ili jogurta
100 gr margarina za premazivanje
žumance,ulje,mleko za premazivanje
susam, lan za posipanje
Od navedenih sastojaka umesimo glatko testo,pokrijemo krpom da odmara15 min.Izručimo testo na pobrašnjenu radnu površinu, još malo mesimo i podelimo na 4 jednaka dela, oblikujemo loptice i oklagijom razvijemo krugove (23-25 cm).Svaki krug namažemo margarinom, stavljamo jedan preko drugog a gornji se ne namaže.Tako dobiveni krug najbolje je oblikovati pravilno a od ostataka posle možemo praviti ukras za sredinu pogače.
Ovaj krug prebacimo u okruglu veću tepsiju (30-35cm) na papir za pečenje-slika1
Prvo nožem obeležimo (ne seći) 8 delova. Svaku obeleženu osminu zasečemo da dobijemo jedan krak.-slika 2-ovo ponavljamo sa svakom osminom da dobijemo zvezdu od 8 krakova. NAJVAŽNIJE -je da je sečenje obavljeno do dna kako bi se testo odvojilo na svakom preseku.-slika3
Kada smo formirali zvezdu između svakoga kraka sečemo testo do kraja-8 delova. Svaki deo uhvatimo sa obe ruke i podvijemo oba kraja ispod-formirajući prve latice.Ovo ponavljamo sa svakom osminom i kada formiramo latice cvet se sam rascetava. slika 4-5
Kada su latice formirane u unutrašnjosti zvezde pravimo rezove oko 2-3 cm a zatim pomoću varjače pritiskamo testo između rezova kako bi se rezovi otvorili i formirali nove latice slika 5
Od otpadaka oblikujemo dekoraciju za sredinu pogače. Ostavimo pogaču da odmara 15-20 min a zatim premažemo pogaču žumancetom.Po želji posipamo susamom, lanom.-slika 6
Pogaču je potrebno još ostaviti da odmara 15-20 min (zavisi od temperature u kući)
Pogaču pečemo u zagrejanoj rerni na 200 c stepeni oko 25-30 min -slika 7-8
Ova pogača je veoma ukusna "meka kao duša" ,lepog izgleda !!!
Kada je napravite sigurno će vam se dopasti kao i meni ! Prijatno !
divno izgleda!
OdgovoriIzbriši