1. velj 2014.

Masna, lisnata pogača





Potrebno je :
  • 500-600 g glatkog brašna
  • 30 g svežeg kvasca
  • 2,5 male kašike soli
  • 1 mala kašika šećera
  • 4 dl toplog mleka + 1 dl tople vode
  • 2 supene kašike ulja
  • 2 jaja
  • 1 punu supenu kašiku svinjske  masti
  •  prženi susam za posipanje
Priprema :
  • u 2 dl toplog mleka, dodati šećer, pola kašičice brašna i kvasac ; prekriti i  ostaviti pet minuta  da nadođe
  • u posudu sipati nadošli kvasac, dodati ostatak mleka i vode, ulje, so , žumance i na kraju prosejano brašno
  • umesiti glatko testo
  • belanjak malo umutiti  dodati testu i još sve zajedno mesiti  , ako je potrebo dodati brašna , 
  • prekriti posudu sa testom i ostaviti na toplom mesta da raste oko 40 min
  • punu kašiku masti i jedno žumance dobro izraditi - belanjak ostaje za premazivanje
  • Nadošlo testo razviti ( približno 35x30 cm ) i premazati jednom trećinom masti preklopiti -kao lisnato testo (sl 1) 
  • ostaviti 10 min pokriveno i postupak ponoviti ali obrnutim redom, na kraju još jednom sve ponoviti i opet ostaviti 10 min a zatim razviti i uviti u obliku valjka- rolata
  •  dno šerpe  prekriti papirom za pečenje, strane namazati i posipati brašnom 
  • rezati testo 2 cm širine i redati u krug
  • premazati belancetom, posipati susamom , prekriti  i ostaviti da raste 20-30 min  
  • rernu zagrejati na 220¨C stepeni, rešetku postaviti na niži položaj , posle 15 min smanjiti temperaturu na 190 ¨C
  • peći pogaču oko 45 min
  • pečenu pogaču poprskati s malo vode , izvaditi iz šerpe ,  umotati u veću platnenu salvetu  i tako ostaviti 30 min da se hladi pre sečenja

















LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...