4. pro 2013.

Slatki posni rolat

Posni rolat



Potrebno je :
  • 250 g brašna za kolače
  • 260 g šećera + 6 kašika šećera za fil
  • 2 dl vode
  • 1 kašika (mala) sode bikarbone
  • 1 kašika kakao praha
  • 2 kašike ulja
  • pola najmanje kašičice cimeta + muškatnog orasa
  • 30 g vanil šećera + prah šećer  za posipanje
  • fil
  • 1 kesica praška za puding od vanile
  • 4 pune kašike kokosovog brašna
  • 2,5 dl vode
  • 120 g posnog margarina

Priprema :

  • u posudu sipati vodu, šećer, sodu bikarbonu a zatim dodati brašno , kakao, cimet i m.oras
  • sve dobro električnim mikserom izmešati
  • lim (vel. 30 x 30 ) obložiti papirom za pečenje i sipati smesu
  • peći 15 min na 180 ¨C stepeni
  • izvaditi iz rerne, prekriti drugim papirom za pečenje i okrenuti biskvit a zatim zajedno sa papirom saviti rolat i ostaviti da se hladi
  • fil : prašak za puding sa 6 kašika šećera zakuvati u 2,5 dl vode (po uputstvu za puding)
  • u topao puding dodati kokosovo brašno
  • margarin penasto umutiti
  • u ohlađeni puding umešati margarin
  • biskvit  premazati  filom i saviti rolat (biskvit je malo osetljiv i lomljiv pa raditi pažljivo )
  • obilno posipati prah šećerom




JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...

JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...: kliknite na sliku da bi preuzeli knjigu u pdf formatu Ono najvrednije što nekome možemo pokloniti smo mi sami, naše vreme, misli, pa...

1. pro 2013.

Rolovane šnicle sa bundevom

Rolovane šnicle s bundevom

Potrebno je :
  • 500-700 g  svinjskog mesa ( junetina, ćuretina... )-izrezane veće šnicle
  • 100 g tankih listova dimljene šunke
  • 200 ml kajmaka ili  punomasne kisele pavlake
  • 200 g ribane žute bundeve (tz. turkinje )
  • malo ribanog trapista
  • 2 dl  pire od paradajza
  • 1 glavica luka, struk praziluka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 veća jabuka
  • suvi začin od povrća, biber, origano, bosiljak
  • ulje
Priprema :
  • šnicle izlupati tučkom za meso i začiniti 
  • namazati svaku šniclu kajmakom ili pavlakom, 
  • preko kajmaka rasporediti šunku a zatim ribanu bundevu
  • bundevu posipati s malo ribanog sira
  • urolati šnicle i učvrstiti čačkalicama ;  ako su veće,  uvezati ih kuhinjskim kancem 
  • složiti urolane šnicle u vatrostalnu posudu i  premazati s kajmakom
  • pored šnicli staviti  luk  isečen na režnjeve, jabuku oljuštiti i izrezat a zatim  preliti s malo ulja i vode
  • prekriti alu folijom i peći
  • peći približno 1 h i 30 min na 180-200 Cstepeni (zavisi od mesa )
  • u toku pečenja proveravati količinu safta, i prelevati šnicle
  • kada su  šnicle pečene, izvaditi  ih a saft procediti
  • luk i jabuku usitnuti viljuškom
  • Sos:
  • u šerpu staviti dve kašike ulja , dodati punu kašiku brašna i kratko upržiti
  • dodati pire od paradajza, luk , jabuku i saft
  • začiniti s malo bosilka i origanom
                                                                                    Prijatno !









Domaće bebi piškote

Bebi piškote

Potrebno je :
  • 3 jaja
  • 120 g šećera + 1 vanil šećer
  • 100 g brašna
  • puding od vanilije - 37 g
  •  2 najmanje kašičice prašaka  za pecivo - 7 g
  • 1 kašika punomasne biljne pavlake
Priprema :
  • odvojiti posebno žumanca , dodati polovinu šećera , vanilu  ,  penasto mutiti nekoliko minuta da posvetli a zatim dodati pavlaku
  • u belanca dodati vrlo malo soli  i  umutiti  čvrst sneg a zatim umešati  postepeno šećer 
  •  smesu od žumanaca  dodati  u belanca  i  lagano  umešati ( ne koristiti mikser )
  • brašno obavezno prosejati, dodati prašak za pecivo,  prašak za puding  i ručno umešati u smesu od jaja
  •  pripremiti vrećicu za kolače ( ili jednostavno najlon kesicu zarežite u koso 1cm ) napuniti smesom  od jaja
  • rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni
  • lim  prekriti papirom za pečenje,  i praviti piškote ( istisnuti štapić smese željene dužine- 7-10 cm) obavezno praviti razmak od 2 cm -  tokom pečenja piškote porastu
  •   pre pečenja  svaku istisnutu piškotu obilno posipati kristal šećerom
  • peći oko 10-15 min - treba da ostanu svetle boje
  • pečene piškote ostaviti 5 min da se ohlade i tek tada vaditi
    Odlična zamena za kupovne piškote !!!!!
                                                     
                                                                Prijatno !


Ćufte od leblebije i sos od praziluka


Potrebno je :
  • 150 g leblebija
  • 3 struka praziluka
  •  2 kašike ulja (maslinovo )
  • 1 manja glavica luka
  • nekoliko čena belog luka
  • prezle
  • brašno
  • soda bikarbona
  • pržen i mleven susam
  • ulje za prženje
  • začini- suvi začin za supu, biber,korijander, kim, vlasac, peršun
Priprema :
  • Ćufte:
  • leblebiju ostaviti preko noći u vodi tako da voda bude oko 3 cm  iznad leblebija,  kako bi mogle nabubriti  a sledeći dan sipati novu vodu i skuvati  (kuva se oko 40 min )
  • ocediti i sačuvati malo vode u kojoj se kuvala leblebija
  • oceđenu leblebiju samleti u blenderu
  •  2 čajne kašike prženih semenki susama  samleti što sitnije , beli luk , pola glavice crveng luka, list peršuna  sitno narezati i dodati pireu od leblebija
  • začiniti po želji ( suvi začin, biber, mleveni kim , tucano seme korijandera, seckani vlasac)
  • dodati 1 kašiku ulja,  vodu (oko 1-1,5 dl ) u kojoj se kuvala leblebija,  pola najmanje kaščice sode bikarbone
  • ako je pire ređi dodati kašiku  brašna ili prezli
  • ostaviti 15-30 min u frižider
  • ulje zagrejati u manjoj posudi na srednjoj  temperaturi - treba da bude dosta ulja kako bi ćufta "plivala" dok se peku
  • oblikovati kuglice veličine orasa , stavljati u brašno pa na zagrejano ulje 
  • neprestano okretatati  da se peče sa svih strana podjednako
  • izvaditi na papir da se ocede
  • Ovo je  jedana varijanta   kako se može napraviti  ćufte od leblebije (slanutaka, nauta ) - Falafel-





Poslužiti sa sosom od praziluka !

Potrebno je :
  • Sos od praziluka :
  • 3 struka praziluka
  • 4 krompira (srednje veličine)
  • pola glavice luka
  • 1-2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja 
  •  suvi začin za supu, biber
  • pavlaka za kuvanje ako sos nije postan
Priprema :
  • Narezati beli deo praziluka, krompir oljuštiti i izrezati na kockice
  • na malo ulja pržiti sitno  izrezan luk,  praziluk,  krompir, beli luk
  •  dolevati   vodu  i  kuvati oko 20 min da  praziluk i krompir omekšaju
  • usitniti  štapnim mikserom ili u blenderu
  • dodati začine , proveriti gustinu sosa, ako je potrebno dodati vode, malo škrobnog brašna,  kašičicu margarina i vratiti da provri
  • dodati 1 dl pavlake za kuvanje i malo ribanog sira- kada sos nije postan



26. stu 2013.

Kolač s japanskom jabukom



Potrebni sastojci :
Priprema :

  • odstraniti tanku koru kaki jabuke, i malo usitniti viljuškom ili mikserom
  • jaja i šećer penasto umutiti, dodati ulje i kiselu pavlaku 
  • brašno prosejati , pomešati sa praškom za pecivo i lagano umešati  u jaja
  • na kraju dodati kaki jabuke
  • lim namazati margarinom, posipati brašnom i ravnomerno rasporediti smesu
  • rernu zagrejati na 200¨C a zatim smanjiti na 180 ¨C -  peći kolač oko 20 min
  • još vrući kolač preliti slatkom pavlakom i posipati seckanim orasima





23. stu 2013.

Mramorni kuglof sa jogurtom



Jednostavan, brz i ukusan kolac. Kada u kuci nemate previse sastojaka, a jede vam se nesto fino i slatko.




Sastojci:


casa jogurta,
2 case ostrog brasna,
prasak za pecivo,
2 case secera,
casa ulja,
4 jajeta, 
kesica vanilin secera,
2 kasike kakaa, 
2 kasike kandiranih korica narandze i limuna (po ukusu),
jos 2 kasike jogurta za tamni deo,
50g cokolade za kuvanje
casa-2,5dl




Priprema:



Mutiti cela jaja 1 min, postepeno dodati secer i mutiti jos 2min. Dodati ulje i jogurt, pa pomesano brasno sa praskom za pecivo. Podeliti testo na pola i u jednu polovinu dodati naseckanu tamnu cokoladu, kakao i dve kasike jogurta, dobro izmesati. U zuti deo dodati dve kasike kandiranih korica limuna i narandze.
Namastiti i pobrasniti kalup za kuglof, prvo sipati zuto testo, pa tamno i ovlas izmesati da se naprave sare.

Zagrijati rernu na 200stepeni, staviti kuglof i smanjiti na 180stepeni. Peci oko 1h. 
Za svaki slucaj proveriti kuglof cackalicom