Ovo je obicna mimoza salata oblikovana kao glava tigra. Prekrivena je kuvanom mrkvom, koju sam izrendala na sitno rende (mrkva ne sme biti prekuvana!); brkovi, njuskica i oci su od belanaca, sare od crnih maslina, zenice od krastavaca, a jezik od komadica sunke. Vi mozete koristit bilo koju salatu koja je malo cvrsca i moze se oblikovati.
19. velj 2013.
Salata "Tigar"
Ovo je obicna mimoza salata oblikovana kao glava tigra. Prekrivena je kuvanom mrkvom, koju sam izrendala na sitno rende (mrkva ne sme biti prekuvana!); brkovi, njuskica i oci su od belanaca, sare od crnih maslina, zenice od krastavaca, a jezik od komadica sunke. Vi mozete koristit bilo koju salatu koja je malo cvrsca i moze se oblikovati.
Ruski medovik
Sastojci:
1 i po solja secera
pola solje mleka
50g margarina
1 kasicica (od 5ml) sode bikarbone
3,5 - 4 solje brasna (ja sam koristila T500)
1kg kisele pavlake 1-2 solje secera (kristal)
Priprema:
Skinuti sa vatre, pa razbiti jaja u posebnoj posudi i malo umutiti sa mikserom ..za to vreme ce secer malo da se prohladi. Dodati jaja u secer i izmesati mikserom. Dodati 13 brasna i sodu bikarbonu, pa i to mutiti mikserom. Dodato ostatak brasna ali to umesajte varjacom, a onda rukama. Ja sam potrosila 3,5 solje brasna.... testo je malo mekse nego za redovnu medenu pitu, ali se da lepo razvijati oklagijom.
Podeliti testo na sest manjih kuglica i razviti, jednu po jednu, na pek papiru i peci na obrnutom plehu (ja sam pekla 3-4min na 2oo) ... ovo vrlo brzo ide, dok se jedna kora pece drugu razvijate itd... ne morate se truditi da sve kore budu idealno iste velicine, jer ce okrajci trebati za posipanje po kolacu.
Kada se sve kore ispeku isecite okrajke i smrvite ih u mrvice.
Kiselu pavlaku izmesajte sa secerom (ja sam uzela Dana pavlaku, ali sam mislila da je puno celo da stavim i utrosila samo 800g - sledeci puta cu staviti sve i 1,5 solju kristal secera), ali nemojte preterivati sa mesanjem jer ce se pavlaka razvodniti - znaci, samo kasikom promesajte par puta. Ovim filom filujte kore, zadnju koru prvo premazite filom pa onda pospite onim mrvicama od kora ....i gotovo! Uzivajte, kolac je predivan
Ovaj recept sam nasla na jednom ruskom blogu i zapao mi je za oko .... ima prelep ukus karamela, a kisela pavlaka ga osvezava .... jedino sto sam ja pogresila, ako se to moze nazvati greska, je sto sam po inerciji dodala dve kasike meda - nekako mi ostalo da medeni kolac ide med ako se odlucite praviti ovaj kolac mozete dodati med, a mozete i izostaviti, jer ne verujem da su te dve kasike ista bitno promenile.
Solja je 200ml.
MUSAKA OD TIKVICA
Potrebno je :
3 tikvice (bundeve) srednje veličine
200 gr.mlevenog mesa
2 mrkve, polovina celera, 1 crveni luk, nekoliko čena belog luka
4 jajeta
2 dcl. kisele pavlake
4 dcl. mleka
200 gr. brašna, malo muškatnog orašćića
100 gr. margarina (putra)
biber i mešavina začina
Način pripreme :
Iseckati glavicu crnog luka na kockice i izdinstati je na ulju.Dodati mleveno mese, naseckanu mrkvu , celer, beli luk, začine po ukusu.
Oprati, oljuštiti i iseći na tanke kolutove i posoliti tikvice.U posebnom sudu umutiti 2 jaja, šolju mleka, 150 gr. brašna, malo mrvica (prezli) tako da se dobije malo gušća glatka smesa. Svaki kolutić tikvice potopiti u ovu smesu i prepeći na vrelom ulju u tiganju, dok ne porumeni s obe strane.Ostaviti pečene kolutiće na salvetu da se upije višak masnoće.
Bešamel ; otopiti 100 gr. margarina , dodati 2 kašike brašna , zaliti mlekom i skuvati gušći umak. Bešamel posoliti, dodati malo bibera i muškatnog oraššića.
U podmazanu vatrostalnu posudu poredati kolutiće tikvica tako da pokriju dno.Preko njih sipati polovinu bešamel umaka, a zatim polovinu mesa sa povrćem. Ponovo poredati tikvice, bešamel i meso s povrćem. Zadnji red trebaju biti tikvice.
Umutiti 2 jaja, čašu kisele pavlake, malo mleka pa ovom smesom preliti musaku i peći 30 min.u rerni zagrejanoj na 200 C stepeni.
Prijatno !
18. velj 2013.
MUSAKA OD KELJA
Potrebno je :
1 glavica kelja ( približno 1 kg.)
1 glavica crvenog luka i 3 čena belog luka
4 krompira (srednje veličine )
150 gr. pirinča
150 gr. mlevenog mesa
2 dcl kisele pavlake i 1 dcl mleka
3 jajeta
mešavina začina, biber, cyrry
Način pripreme :
Kelj iseckati na sitno, krompir oguliti , narezati na kockice i sve zajedno staviti da kuva u slanoj vodi. Pirinač oprati i skuvati. Meso propržiti na crvenom luku, pri kraju dodati beli luk i začine po želji.
Skuvani kelj i krompir procediti i pomešati s oceđenim , opranim pirinčom, dodati još malo začina, bibera i cyrri
Vatrostalnu posudu malo pouljiti ,sipati polovinu mešavine kelja, zatim mleveno meso pa drugu polovinu kelja. Ovako pripremljenu musaku zaliti umućenim jajima, pavlakom, mlekom i listićima margarina.
Rernu zagrejati na 200 C stepeni -peći musaku 20 min.
Prijatno !
Labels:
kelj,
Musaka,
povrće,
TOPLA I HLADNA JELA
Location:
Beli Manastir, Croazia
17. velj 2013.
MAFINI SA MALINAMA
Potrebni sastojci :
3 jajeta
180 gr. šećera
120 gr. margarina
200 gr. brašna
1 kesica praška za pecivo, 1 kesica vanile
3 kašike kisele pavlake
3 kašike mleka
2 kašike ulja
malo sode bikarbone
naribana korica limuna i pomorandze
200 gr. malina i 1 kašika gustina
Način rada :
Posebno umutiti belanca. Žumanca , šećer i margarin penasto umutiti; dodati pavlaku, mleko
ulje, vanilu, koricu limuna i pomorandze. Kada je sve lepo izmešano spojiti ulupana belanca
dodati brašno , prašak za pecivo i malo sode bikarbone.
Maline (zamrznute) otopiti, dodati 2 kašike šećera , prokuvati , dodati gustin i još nekoliko
minuta kuvati. Ostaviti da se malo ohladi.
Pripremiti kalup za mafine,(silikonski se ne maže, a druge treba namazati i posipati brašnom)
sipati pripremljenu smesu i na kraju ohlađene maline i malo pritisnuti kašikom. Ostaviti ma-
lo malina za ukrašavanje.
Rernu zagrejati na 200 C stepeni, staviti mafine ; posle 10 min. smanjiti temperaturu na 180 C
stepeni i peći još 10 min. Pečene mafine ostaviti u kalupima 5 min. i izvaditi ih.
Iscediti sok od limuna i pomorandze, dodati malo šećera i vode pa sve prokuvati. Ovim to-
plim sirupom pažljivo zaliti tople mafine.
Ove voćne mafine ukrasiti ulupanim belancima ( 2 belanjka, 6 kašika šećera lupati u posudi
iznad pare) ili slatkom pavlakom i preostalim malinama.
Umesto malina mogu se koristiti višnje ili neko drugo voće ! Ova količina je dovoljna za 12
komada mafina.
Prijatno !
12. velj 2013.
DANICIN KOKOS KOLAČ
Potrebno je:
Testo: 2 šolje (bela kafa, 2dcl)- šećera
2 šolje brašna
2 šolje mleka
1/2 ulja
2 kašike kakao
1 prašak za pecivo, 1 vanil šećer
Fil: 250 gr. margarina
12 kašika šećera
12 kašika mleka
6 štangli čokolade, vanil šećer
150 gr. kokosa
Način pripreme.
Izmešati sve sastojke za testo, namazati dzuveč tepsiju , posipati brašnom i sipati smesu.
Kolač se peče 15 min. na temperaturi od 200 C stepeni.
Sastojci za fil se otope na laganoj vatri i na kraju se umeša kokos.
Vrući kolač se prelije vrućim filom !
Ovaj ukusan kolač se veoma brzo priprema !
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Croazia
Pretplati se na:
Postovi (Atom)