27. velj 2013.

DOMAĆI KANNELLONI PUNJENI ŠPINATOM I SIROM


POTREBNO JE:

 KANNELLONI :
  • 2 jajeta
  • brašna koliko je potrebno da se zamesi testo
  • Zamesiti testo malo tvrđe i razvaljati srednje debljine
  • Testo izrezati  na kocke 10 x 10 cm i savijati valjke, spojeve malo jače pritisnuti
  • Može i jednostavniji način : ostaviti testo kao za  lazanje i posle kuvanja puniti nadevom i savijati valjke (slika )
NADEV .
  • 400 gr. špinata
  • 400 gr. svežeg kravljeg sira
  • kisela pavlaka
  • 1 tikvica
  • 150 gr. kuvane  šunke ili neke druge salame
  • beli luk
  • brašno, mleko
  • sol, biber, muškatni oraščić
  • 2 jajeta
PRIPREMA :
  • Testo  kuvati 10 min. u slanoj i pouljenoj  vodi. Ocediti i isprati hladnom vodom.
  • Nekoliko čena belog luka sitno narezati i kratko propeći, dodati obareni špinat( ili zamrznuti  ) i  još malo kuvati .
  • U ohlađeni špinat umešati sir,pavlaku  i šunku naseckanu na kockice.

  • BEŠAMEL UMAK SA TIKVICOM :
  • Tikvicu sitno naseći ili naribati
  • Na malo ulja ili putra naseći nekoliko čena belog luka, dodati tikvicu i kuvati  15 min. da omekša.
  • Umešati 2 kašike brašna , dodati mleka koliko je potrebno da se napravi umak. Dodati sol, biber, i oraščić
  • Vatrostalnu posudi namazati uljem , staviti polovinu bešamela sa tikvicom
  • Kannellone napuniti nadevom od špinata
  • Preko njih rasporediti drugu polovinu bešamela
  • Jaja umutiti s malo mleka i pavlakom pa preliti preko kannellona
  • Rernu zagrejati na 200 C stepeni, smanjiti na 180 C stepeni i peći kannellone 30 min
  • NAPOMENE :
  • Vreme pripreme 1 h
                                                         Prijatno !





26. velj 2013.

TORTA SA PUSLICAMA


0D KUPOVNIH KOKICA 3 kese gotovih puslica
4 krem šlaga od jagode
2 kisele pavlake
šećer u prahu (po ukusu)
250 g krem sira

PRIPREMA :

Umuti šlag sa kiselom pavlakom i šećerom u prahu, u to dodati krem sira.
Odgovarajući kalup za tortu obložiti folijom, pa ređati, red puslica, red fila, tako dok se ne utroši materijal.
Tortu staviti u frižider da se stegne.
Staviti tortu na tacnu i ukrasiti šlagom

Donja kora se može posebno ispeći ili poredati keks

Recept poslala :
Zdenka Mandic Maksimovic





25. velj 2013.

LISNATO TESTO

POTREBNO JE :






24. velj 2013.

KREMPITA NA MOJ NAČIN


POTREBNO JE :
  • ZA KORE . Kore sam pravila sama : ovo je dupla mera
  • 500 gr. brašna
  • 200 gr. svinjskog sala
  • 3 jajeta
  • pavlaka, ocat, voda
  • POSTUPAK :  200 gr. sala očistiti od kožice, oprati i sitno narezati. U salo dodati 200 gr. brašna i umestiti testo od sala. Posebno umesiti testo od jaja, 300 gr brašna, 2 kašike pavlake, 3 kašike octa,malo soli i mlake vode koliko je potrebno da testo ne bude previše  meko.Prvo rastanjiti oklagijom testo od jaja koliko je moguće više, na njega staviti testo od sala i također rastanjiti. Ovako rastanjeno testo umotati na oklagiju i po sredini razrezati. Prerezano  testo presaviti na polovini prema levo, zatim prema gore, ostaviti ga u najlon vrećicu i u frižider da odmara 20 min. Postupak ponavljati četiri puta i svaki put rastanjiti testo i savijati u drugom smeru i praviti oblik kocke. Kada je ovaj postupak gotov , testo podeliti na dva dela. Jedna polovina ostaje za neki drugi put a drugu polovinu podeliti na dva dela i razviti oklagijom  kore veličina tepsije, razviti što tanje.Testo peći na papiru za pečenje i obrnutoj tepsiji 15 min. na 180 C stepeni. Paziti da ostane svetlo. Pečenu koru malo poprskati vodom.Na slikama je prikazan način rada.
  • Naravno da je lakše raditi sa gotovim lisnatim testom ali možda neko poželi da  napravi i ovako sa domaćim salom.
  • FIL :
  • 10 jaja
  • 300 gr. šećera
  • 4 kašike gustina
  • 200 gr. oštrog brašna
  • 1 l mleka
  • 1 l vode
  • 5 kesica vanile i korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • POSTUPAK : Posebn umutiti žumanca, 250 gr. šećera, gustin, brašno, vanilu, limun.
  • Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati 5 kašika šećera.
  • Mleko pomešati s vodom i kuvati. U uzavrelo mleko dodati umućena žumanca i kuvati nekoliko minuta
  • Kada je fil kuvan umešati belanca i kuvati još nekoliko minuta.
  • Vrući fil sipati na koru, prekriti drugom korom i posipati šećerom u prahu
  • Staviti na hlađenje
Napomene : Vreme pripreme je malo duže od uobičajenog načina.

                                                                         Prijatno !






23. velj 2013.

LISNATI CVETOVI


POTREBNO JE :
  • 600 gr. brašna
  • 1 kocka svežeg kvasca
  • 1 jogurt
  • 1 dcl ulja
  • 2 dcl mleka
  • 2 jajeta
  • 200 gr salame po izboru
  • so, semenke susama, lana ili maka
  • 1 kašikica praška za pecivo
PRIPREMA :
  • Staviti kvasac, malo šećera i brašna u mlako mleko da nadođe. U brašno dodati nadošli kvasac, ostatak mleka, jogurt, ulje, 2 kašikice soli, jaje, kašikica praška za pecivo i zamesiti testo Ostaviti testo na toplome da udvostruči volumen.
  • Kada je testo gotovo,  razvući  ga oklagijom , što tanje. Vaditi krugove veličine kao salama. Na svaki krug staviti salamu i preklopiti drugim krugom. Oštrim nožem zarezati svaki krug na 8 delova ali tako da sredina ostane neizrezana , ona je spoj krakova. Zavrnuti jedan krak  levo i odmah do njega desno  i prstima pritisnuti da se priljubi taj spoj. Tako nastaviti s ostalim krakovima.
  • Premazati cvetove žumancem i posipati po želji.
  • Lisnate cvetove peći na temperaturi od 200 C stepeni 20 min.
NAPOMENE :
  •  Od izbora salame zavisi veličina cvetova. Bolje je koristiti salamu ili suhomesnati proizvod većeg promera. 
  • Ostatke testa koji ostanu ,premesiti , namazati margarinom i preklopiti. Praviti prazne ili punjene pogačice.(malo pavlake, salame, kiselih krastavaca, sira )
  • Kao i sva testa s jogurtom i ovo je je veoma meko i ukusno !
                                                               Prijatno !
       



OBLATNE S PETIT KEKSOM


POTREBNO JE :
  • 1 pakovanje oblatni
  • 300 gr. petit keksa
  • 250 gr. šećera
  • 250 gr. margarina
  • 150 gr čokolade za kuvanje
  • 100 gr. grožđica
  • 150 gr. seckanih orasa
  • 1 /2 l mleka
  • vanil šećer
PRIPREMA :
  • U hladno mleko dodati margarin, šećer, polovinu čokolade i kuvati na laganoj vatri do gustine kao za palačinke ( oko 30 min.)
  • Za to vreme rukom izmrviti petit keks , ( ne previše sitno ) i dodati seckane orase i oprane grožđice.
  • Kada se mleko dovoljno ukuvalo  dodati smesu s keksom ( bit će dosta gusto ) i odmah filovati oblatne. 
  • Koriste se tri oblatne, fil se stavlja na rupičastu stranu.
  • Gornju oblatnu preliti čokoladnom glazurom.
NAPOMENE :
                      Vreme pripreme  je 45 min
                      Sveže ostaju i nekoliko dana , lako se pripremaju .

                                                               Prijatno !


22. velj 2013.

MEDENA PITA


                                                                                                        
POTREBNO JE :
  • 300  gr. brašna
  • 120 gr šećera
  • 3 kašike.  meda
  • 5 kašika mleka
  • 1 kašikica sode bikarbone
  • 100 gr.svinjske masti
  • 1 žumanjak

TESTO S PEKMEZOM


POTREBNO JE :

  • 1/2 kg testa
  • 100 gr. grita
  • 100 gr. prezli
  • šećer, pekmez
NAČIN PRIPREME :

  • Skuvati testo u slanoj vodi i ocediti .
  • Na malo ulja blago upržiti griz i prezle, sipati par kapi vode i šećera po želji
  • Testo servirati s pekmezom
NAPOMENA :

  •   Vreme pripreme veoma kratko ; 30 min
  •   Preporučeni domaći pekmez od belih šljiva
                                                                  Prijatno !
                                                                 
                                                                 


MUSAKA OD KROMPIRA


POTREBNO JE : 

  • 1 kg. krompira
  • 200 gr. mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka, beli luk
  • 4 jaja
  • 2 dcl kisele pavlake, malo mleka za piru
  • malo ulja, margarina, začini po želji
NAČIN PRIPREME :

  • Krompir oguliti, narezati na polovine i skuvati.  Kuvan  krompir, ocediti i napraviti kao piru s margarinom, mlekom , malo pavlake,- malo gušće.
  • Meso izdinstati na luku i začiniti.
  • Vatrostalnu posudu  namazati margarinom, staviti polovinu krompir pirea, na krompir meso ,zatim opet krompir.
  • Umutiti 4 jajeta s malo mleka i pavlakom ; ovom smesom zaliti musaku
  • Peći u rerni na 180 C stepeni  30 min
  • Poslužiti toplo 
NAPOMENA :
  • Vreme pripreme : 1 h
                                                               Prijatno !