U prirodi su svi minerali i vitamini koji nam mogu zatrebati, samo trebamo znati gde da ih tražimo !
POTREBNO JE :
- 30-40 listova zelja
- 100-150 g pirinča
- 1 tikvica
- paradajz ili 3 kašike kuvanog paradajza
- glavica crvenog luka
- nekoliko čena belog luka
- malo ulja
- začini, malo škrobnog brašna i limun
- Listovima zelja odstraniti peteljke, i potopiti u kipuću vodu 2 min, samo da malo omekane i izgube gorčinu ; ocediti i ostaviti da se hlade
- luk sitno narezati i kratko na ulju dinstati ; dodati naribanu tikvicu i pirinač pa sve zajedno desetak minuta dinstati ; dolevati pomalo vode i stalno mešati
- kada je pirinač do polovine kuvan, dodati paradajz i ostaviti da se hladi
- na svaki list zelja stavljati kašičicu nadeva i umotavati sarmice
- na dno lonaca nasipati malo ulja i poredati sarme ,zaliti vodom ili kockom za supu od povrća, narezati malo belog luka
- pritisnuti sarme manjim poklopcom ili tanjurom i na maloj temperaturi kuvati 45 min
- pred kraj razmutiti gustin (škrob ) u malo vode i sipati u sarmu
- poslužiti uz limun
LIVADSKO ZELJE |