15. tra 2013.

SLANI KEKSI


         Za sve nas koji uživamo u slanim grickalicama ! 


POTREBNO JE :
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 50 g heljdinog brašna
  • 50 g ječmenog brašna
  • 50 g pšeničnog brašna
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g margarina
  • 1 kašikica soli i malo kima
  • gazirane vode 2-4 kašike
PRIPREMA :
  • Sve sastojke pomešati po redu kako je napisano
  • zamesiti glatko testo i rastanjiti 0,5 cm  između dva papira za pečenje
  • kalupom vaditi kekse i redati na papir za pečenje
  • peći na 200 ¨C stepeni 10-12 min
  • Heljdu i ječam u zrnu sam samlela u mlinu za kafu- ostala su sitna zrnca a ne prah, čini mi se da je tako lepše

                                                                 Prijatno !







14. tra 2013.

VOĆNA SALATA ........


Osvežavajuća kombinacija banane, kruške, jabuke, kivija, narandze i  višnje s prelovom od meda i sokom limuna

13. tra 2013.

VECINE POSNE VANILICE




POTREBNO JE :
  • 300 g brašna
  • 180 g posnog margarina
  • 100 g mlevenih orasa
  • 100 g šećera
  • 3 kesice vanile
  • sok od limuna za povezivanje sastojaka
  • ako se ne pripremaju posne vanilice, umesto soka od limuna dodati malo mleka i 2 jajeta
PRIPREMA :
  • Umesiti sve sastojke u glatko testo , uviti u plastičnu foliju i ostaviti u frižider 1 h
  • od testa praviti male valjke i savijati vanilice
  • pećnicu zagrejati na 180 ¨C stepeni , vanilice poredati na papir za pečenje i peći 15 min  (treba da ostanu bele)
  • tople vanilice uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom

                                                         Prijatno !





12. tra 2013.

PITA SA ŠLJIVAMA




POTREBNO JE :
  • mera je čaša od 2 dl
  • 1 1/2 čaše brašna
  • 2 kašike šećera
  • pola najmanje kašičice soli
  • 100 g margarina ili putra
  • 5-7 kašika hladne vode
  • 10 komada plavih šljiva ( šljive mogu biti zamrznute ili iz kompota )
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašičica škrobnog brašna
  • vanila
  • Ova količina  sastojaka dovoljna je za 10 komada maloh pita !
PRIPREMA :
  • Zamesiti testo ; u brašno dodati šećer, sol i margarin,  mesiti da se margarin sjedini s brašnom kao krupne mrvice, zatim dodati hladnu vodu i još malo mesiti , najbolje rukom. Testo umotati u plastičnu foliju i ostaviti najmanje 1 h u frižider
  • Šljive sa šećerom , vanilom staviti u posudu i kuvati nekoliko minuta a zatim dodati gustin
  • Odstajalo testo razviti na brašnom posipanoj  radnoj površini, debljine pola centimetra tako da se debije 10 komada krugova promera 8-9 cm
  • na svaki krug obilato stavljati nadev od šljiva, suprotnu polovinu malo zarezati i preklopiti , pritisnuti rubove prstima  i viljuškom učvrstiti
  • poredati pite na papir za počenje ,  ostaviti da odstoje 15 min a zatim peći u zagrejanoj pećnici na temperaturi od 180 ¨C stepeni  , 20-25 min
  • pre pečenja pite se mogu premazati s malo mleka i posipati krupnim šećerom


                                                              Prijatno !




11. tra 2013.

SEZONA JE ŠPAROGA



Šparoge su povrće karakterističnog okusa i mirisa čija sezona traje upravo sada, od marta do juna meseca. Prvi zapisi o uzgoju šparoga potiču još iz starog Egipta. Pojavljuju se u tri oblika - zelene, bele i ljubičaste. Šparoge su još od davnina poznate kao zdravo i lekovito povrće , imaju malu energetsku vrednost, i sadrže puno vlakana. Bogate su vitaminima B skupine, vitaminom A, C, E. Šparoge sadrže i mineralne tvari koje dobro deluju na ljudski organizam- kalij, kalcij, natrij, fosvor,...
Najbolje je pripremati sveže šparoge ako se kupuju treba obratiti pažnju da budu bez tragova oštećenja, plesni. Površina im treba biti sjajna i lako lomljiva a kada se režu sočna. Šparoge se režu ili lome na delovima gde postaju tvrđe. Nakon čišćenja važno ih je dobro oprati u vodi a zatim prokuvati desetak minuta  u slanoj vodi s malo maslaca i šećera  da izgube gorčinu. .
Mogu se skuvati i pojesti tople, kao i hladne uz neki sos ili salatu.Izvrsne su kao dodatak supi, prilog jelima s ribom i mesom, nadev za pite ili jednostavno uz kuvana jaja , šunku i krompir.
http://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%A0paroga




SARMA OD KELJA ( POSNA )




POTREBNO JE :
  • srednje veličine ,glavica kelja
  • 400 g oljuštenih krompira
  • 2 mrkve
  • 6 kašika pirinča
  • 1 praziluk, glavica belog luka
  • ulje, sitna crvena paprika, začini
PRIPREMA :
  • glavicu kelja staviti u posudu s dosta vode, posoliti  i kratko obariti , izvaditi iz vode, ocediti i odvojiti listove za sarmu ,  odstraniti zadebljanja korena
  • krompir i mrkvu naribati, dodati naseckan praziluk , pirinač , 1,5 kašiku mešavine začina i biber
  • na svaki list stavljati jednu kašičicu nadeva i umotavati  sarmu
  • sarme poredati u vatrostalnu ili zemljanu posudu, narezati belog luka , zaliti sa dosta vode, poklopiti ili staviti alu foliju i peći u  pećnici na  200 C stepeni 1 h i 30 min
  • pred kraj izvaditi iz pećnice i zaliti sarme s 2 dcl vode pomešane sa 1 kašikom brašna i 1 kašičicom sitne crvene paprike i vrati još malo zapeći

                                                          Prijatno !








9. tra 2013.

PAPRIKA PUNJENA PROJOM



POTREBNO JE 
  • nekoliko crvenih paprika (5-6) komada
  • 2 jajeta
  • 1 šolja ( 2 dcl ) kukuruznog brašna ili sitnog griza
  • 1 šolja  običnog brašna
  • 1 dcl ulja
  • 1 dcl mineralne (gazirane ) vode
  • 0,5 dcl jogurta
  • 1 kašikica praška za pecivo ( pola kesice )
  • 1 kašikica soli
  • 1/2 šolje sitno narezanog povrća pomešanog sa tvrdim , slanim sirom ( mrkva, poriluk, paprika)
  • 100 g slanog sira
  • malo ulja, sol
PRIPREMA :
  • umutiti jaja, dodati ostale sastojke i puniti paprike- približno jedna kašika nadeva za svaku papriku, a na kraju još malo  posipati kockicama sira
  • paprike po dužini izdubiti, napraviti otvor , poput čamca
  • pre punjenja ,paprike posoliti i poredati na alu foliju ili papir za pečenje na lim ili vatrostalnu posudu 
  • peći u pećnici oko 40 min na 190 C stepeni
  • Ovom projom može se puniti i izdubljeni  luk ili krompir ali dobro je luk i krompir  malo skuvati u vodi ili pre punjenja peći u pećnici 20 min


                                                       Prijatno !