28. velj 2013.

Projice



Sastojci:

200g svapskog sira, 3 jaja, 2 soljice mleka, 2 soljice mineralne vode, 3 soljice ulja, 3 soljice brasna, 4 soljice palente, 1 prasak za pecivo, so, feta, senemke-lan,susam,mak



Priprema:

Odvojiti zumanca i belanca. Zumanca umutiti sa mlekom, uljem, mineralnom vodom, brasnom, palentom, praskom za pecivo i sirom. Smesu ostaviti u frizider na 1h. (ja sam zurila i ostavila samo 30min i bile su odlicne)
Posle tog vremena ulupati belanca i lagano sastaviti sa masom. 
U kalupe za projice staviti papirnate kosarice i sipati masu do najvise 2/3 visine kalupa. 
U jedan deo sam dodala i izmrvljene fete i posula projice raznim semenkama.
Dobije se oko 30 projica.

DOMAĆI TORTELINI PUNJENI PILEĆOM JETRICOM I BELIM MESOM


POTREBNO JE :

ZA TORTELINE :

  • 3 jaja
  • 300 gr. brašna
  • 200  gr. pileće jetrice
  • 200 gr pilećeg belog mesa
  • 1 veća mrkva
  • polovina manjeg celera
  • crveni i beli luk
  • malo ribanog sira, parmezan
  • začini po izboru ili kombinacija mediteranskih začina i so
ZA SOS :

  • približno 1/2 l  kuvanog paradajza
  • 2 mrkve
  • koren celera i peršuna
  • glavica crvenog luka i nekoliko čena belog luka
  • malo mleka
  • so, biber, bosiljak, origano, malo šećera
  • 200 gr. sira mozzarella
NAČIN PRIPREME .
  • Umesiti testo od jaja i brašna. Rastanjiti na mašini za testo, rezati kocke (7x7 cm) ili krugove.U sredinu staviti nadev , preklopiti i saviti torteline u obliku prstena.
  • NADEV :
  • Sitno naseći pileću jetricu i belo meso. Mrkvu i celer očistiti i naseći na kockice.
  • Sitno narezati crveni luk i malo pržiti na  uljiu.  Dodati  meso , povrće , beli luk  i sve kuvati 15 min. uz dodavanje vode i začina. Na kraju pustiti da sva voda ispari i meso ostane što više suvo.Dodati nekoliko kašikica naribanog sira parmezana.
  • Ostaviti da se ohladi.
  • SOS :
  • Izrezati na sitno  luk,  povrće i sve staviti na malo ulja i kuvati. Posle 15min usitniti štapnim mikserom i dodati pasirani paradajz, začine  i još malo kuvati. U sos na kraju dodati malo mleka.
  • Nadevene torteline kuvati 15 min u slanoj i pouljenoj vodi. Ocediti i isprati hladnom vodom !
  • Vatrostalnu posudu namazati uljem, staviti malo sosa, zatim torteline i ostatak sosa.
  • Sir mozzarellu narezati i rasporediti preko tortelina 
  • Sve zapeći u rerni  15 min  na 200 C stepeni  ( da se mozzarella otopi )
                                                        Prijatno !


27. velj 2013.

MAFINI S BANANOM


POTREBNO JE :

  • 3 jajeta
  • 6 kašika šećera
  • 100 gr. margarina
  • 1 dc jogurta
  • 4 kašike ulja
  • 15 kašika  brašna za kolače
  • 1 prašak za pecivo i malo sode b.
  • 100 gr čokolade
  • 2 banane, korica limuna i pomorandze, vanila
PRIPREMA :
  • Umutiti  margarin i šećer penasto; dodati žumanca, koricu limuna i pomorandze, vanilu ,  banane  i još malo mutiti
  • Prašak za pecivo i sodu sipati u jogurt da zapeni i  dodati u žumanca
  • Dodati ulje i čokoladu sitno nasečenu na kockice
  • Belanca posebno ulupati i spojiti sa žumancima
  • Brašno dodati na kraju,  pažljivo mešajući
  • Sipati pripremljenu smesu u kalupe
  • Peći  20 min na temperaturi 180 C stepeni
  • Po želji posipati prah šećerom
                                                                Prijatno !   Smiley




DOMAĆI KANNELLONI PUNJENI ŠPINATOM I SIROM


POTREBNO JE:

 KANNELLONI :
  • 2 jajeta
  • brašna koliko je potrebno da se zamesi testo
  • Zamesiti testo malo tvrđe i razvaljati srednje debljine
  • Testo izrezati  na kocke 10 x 10 cm i savijati valjke, spojeve malo jače pritisnuti
  • Može i jednostavniji način : ostaviti testo kao za  lazanje i posle kuvanja puniti nadevom i savijati valjke (slika )
NADEV .
  • 400 gr. špinata
  • 400 gr. svežeg kravljeg sira
  • kisela pavlaka
  • 1 tikvica
  • 150 gr. kuvane  šunke ili neke druge salame
  • beli luk
  • brašno, mleko
  • sol, biber, muškatni oraščić
  • 2 jajeta
PRIPREMA :
  • Testo  kuvati 10 min. u slanoj i pouljenoj  vodi. Ocediti i isprati hladnom vodom.
  • Nekoliko čena belog luka sitno narezati i kratko propeći, dodati obareni špinat( ili zamrznuti  ) i  još malo kuvati .
  • U ohlađeni špinat umešati sir,pavlaku  i šunku naseckanu na kockice.

  • BEŠAMEL UMAK SA TIKVICOM :
  • Tikvicu sitno naseći ili naribati
  • Na malo ulja ili putra naseći nekoliko čena belog luka, dodati tikvicu i kuvati  15 min. da omekša.
  • Umešati 2 kašike brašna , dodati mleka koliko je potrebno da se napravi umak. Dodati sol, biber, i oraščić
  • Vatrostalnu posudi namazati uljem , staviti polovinu bešamela sa tikvicom
  • Kannellone napuniti nadevom od špinata
  • Preko njih rasporediti drugu polovinu bešamela
  • Jaja umutiti s malo mleka i pavlakom pa preliti preko kannellona
  • Rernu zagrejati na 200 C stepeni, smanjiti na 180 C stepeni i peći kannellone 30 min
  • NAPOMENE :
  • Vreme pripreme 1 h
                                                         Prijatno !





26. velj 2013.

TORTA SA PUSLICAMA


0D KUPOVNIH KOKICA 3 kese gotovih puslica
4 krem šlaga od jagode
2 kisele pavlake
šećer u prahu (po ukusu)
250 g krem sira

PRIPREMA :

Umuti šlag sa kiselom pavlakom i šećerom u prahu, u to dodati krem sira.
Odgovarajući kalup za tortu obložiti folijom, pa ređati, red puslica, red fila, tako dok se ne utroši materijal.
Tortu staviti u frižider da se stegne.
Staviti tortu na tacnu i ukrasiti šlagom

Donja kora se može posebno ispeći ili poredati keks

Recept poslala :
Zdenka Mandic Maksimovic





25. velj 2013.

24. velj 2013.

KREMPITA NA MOJ NAČIN


POTREBNO JE :
  • ZA KORE . Kore sam pravila sama : ovo je dupla mera
  • 500 gr. brašna
  • 200 gr. svinjskog sala
  • 3 jajeta
  • pavlaka, ocat, voda
  • POSTUPAK :  200 gr. sala očistiti od kožice, oprati i sitno narezati. U salo dodati 200 gr. brašna i umestiti testo od sala. Posebno umesiti testo od jaja, 300 gr brašna, 2 kašike pavlake, 3 kašike octa,malo soli i mlake vode koliko je potrebno da testo ne bude previše  meko.Prvo rastanjiti oklagijom testo od jaja koliko je moguće više, na njega staviti testo od sala i također rastanjiti. Ovako rastanjeno testo umotati na oklagiju i po sredini razrezati. Prerezano  testo presaviti na polovini prema levo, zatim prema gore, ostaviti ga u najlon vrećicu i u frižider da odmara 20 min. Postupak ponavljati četiri puta i svaki put rastanjiti testo i savijati u drugom smeru i praviti oblik kocke. Kada je ovaj postupak gotov , testo podeliti na dva dela. Jedna polovina ostaje za neki drugi put a drugu polovinu podeliti na dva dela i razviti oklagijom  kore veličina tepsije, razviti što tanje.Testo peći na papiru za pečenje i obrnutoj tepsiji 15 min. na 180 C stepeni. Paziti da ostane svetlo. Pečenu koru malo poprskati vodom.Na slikama je prikazan način rada.
  • Naravno da je lakše raditi sa gotovim lisnatim testom ali možda neko poželi da  napravi i ovako sa domaćim salom.
  • FIL :
  • 10 jaja
  • 300 gr. šećera
  • 4 kašike gustina
  • 200 gr. oštrog brašna
  • 1 l mleka
  • 1 l vode
  • 5 kesica vanile i korica limuna
  • šećer u prahu za posipanje
  • POSTUPAK : Posebn umutiti žumanca, 250 gr. šećera, gustin, brašno, vanilu, limun.
  • Belanca umutiti u čvrst sneg i dodati 5 kašika šećera.
  • Mleko pomešati s vodom i kuvati. U uzavrelo mleko dodati umućena žumanca i kuvati nekoliko minuta
  • Kada je fil kuvan umešati belanca i kuvati još nekoliko minuta.
  • Vrući fil sipati na koru, prekriti drugom korom i posipati šećerom u prahu
  • Staviti na hlađenje
Napomene : Vreme pripreme je malo duže od uobičajenog načina.

                                                                         Prijatno !