2. velj 2013.

MAFINI S MANDARINAMA


Potrebno je :

                   3 cela jajeta
                   250 gr šećera
                   200 gr brašna
                   120 gr margarina
                   100 gr.kokos brašna
                    1 prašak za pecivo, 1 kesica vanil šećera
                    1 kg mandarina
                    1 naranča
                    100-150 gr. šećera za sirup, malo prah šećera za posipanje

Način pripreme:

                   Otprilike 4 mandarine (oko 400 gr) treba cele prokuvati u vodi -nekoliko minuta; prosipati vodu i postupak ponoviti. Mandarine se ocede, ohlade  i samelju  cele  - mora biti jako usitnjeno !

                   Žumanca, šećer, margarin, vanila se umute penasto i u to se dodaju mlevene mandarine.
                   Belanca se ulupaju posebno , pažljivo se dodaju smesi od žumanaca;  na kraju se dodaje brašno, prašak za pecivo i kokos brašno.
                 
                  Mafini se peku u posebnim kalupima za mafine (silikonski se ne podmazuju) u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni , 15 minuta

                Ispečene mafine treba izvaditi iz kalupa, poredati u vatrostalnu posudu i zaliti sirupom.
Sirup za preliv :
              Preostale mandarine i  naranču dobro iscediti, dodati malo vode,( ako je potrebno) da se dobije oko 2 1/5 dcl soka. U sok se dodaje šećer i sve zajedno treba  prokuvati. S toplim sirupom se zalevaju mafini.
          Ohlađene mafine posipati šećerom u prahu !  Smiley

                                                               Prijatno !   Smiley




1. velj 2013.

MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: ŠARENI KUGLOF

ŠARENI KUGLOF


Recept za ovaj kuglof !!!

Potrebno je : 5 kom. jaja
                    320 gr. kristal šećera
                    350 gr brašna
                    150 gr margarina
                       3 kašike ulja
                       1 prašak za pecivo i malo sode bikarbone
                       1 kašika meda
                       2 kesice vanil šećera 1 kašika kakao i 5 kašika mlevenih oraha
                       2 kašike kisele pavlake
                       korica limuna
                      1 šolja dobro oceđenih višanja
                        prah šećer za posipanje ili čokolada za preliv
Način pripreme :

Dobro umutiti žumanca s šećerom, dodati omekšani margarin ,ulje, vanil šećer,koricu limuna med, pavlaku i sve zajedno još mutiti da postane penasto. Belanca posebno ulupati i sjediniti s žumancima. U ovako pripremljenu smesu polako varjačom ili kašikom umešati brašno u koje smo već dodali prašak za pecivo i malo sode b. Smesu treba podeliti na dva dela; jedan deo ostaje žuti a u drigi se dodaju orasi i kakao.
     Kalup za kuglof treba pažljivo i dobro namazati margarinom i posipati brašnom.(dobro je ostaviti da stoji malo u frižideru)
Na dno kalupa prvo treba staviti malo tamnog dela, zatim malo žutog a preko njega rasporediti višnje.Postupak se ponavlja još jednom ;završni deo je žuti.
     Rerna treba biti zagrejana na 200 C stepeni. Posle 15 min, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još 30-40 min.(kuglof se može prekriti alu folijom ili papirom za pečenje da ostane lepo pečen)
    Pečeni kuglof treba 5 min da ostane u kalupu a zatim se pažljivo okrene na rešetku ili tacnu. Malo prohlađen kuglof se posipa prah šećerom ili se prelije otopljenom čokoladom.

  Ako odlučite da ga ispečete; sigurno će vam se svideti, brzo se pripremi,ukusan je i veoma saftan ! Prijatno!


MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: Koljivo

MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: Koljivo: TORTE-KOLAČI-DESERTI Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove i u spomen svetitelja koga slavimo kao i ...

31. sij 2013.

KOLJIVO- FOTOGRAFIJE











Koljivo



Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove i u spomen svetitelja koga slavimo kao i na uspomenu na one naše pretke koji su u veri živeli .
Slavski obredi i običaji vrše se za žive-za njihovo zdravlje napredak i blagostanje ali sasvim je prirodno da se Hrišćanin seti svojih umrlih predaka i srodnika i da se pomoli Bogu za njih prilikom proslave svetitelja-njihovog zajedničkog zaštitnika koga su i oni slavili.

Treba naročito naglasiti-koljivo se o SLAVI ne sprema za pokoj duše onog svetitelja koji se slavi kao što neki pogrešno misle. Niko nikada u crkvi nije služio parastos nekom svetitelju i spremao mu koljivo te tako isto i za slavu ne bi trebalo da bude.Jer svi svetitelji su živi u Gospodu i nalaze se pred Njim kao naši zastupnici i molitvenici,  žito se sprema isključivo u njihovu čast.


Kojiva spremljena za slavu Sv.Save 2013.g


Kojiva spremljena za slavu Sv.Save 2023.g

Koljivo se može pripremiti na više načina ; ovako ja pripremam i radim:
     
Potrebno je : 1 kg pšenice (žita)-bele ili domaće koja je sitnija i tamnija (obe su dobre)
                     1 kg kristal šećera
                      3 kašike meda
                     1 kg orasa
                     7 kesica vanil šećera, malo muškatnog orašćića, koricu i skok od 1 pomorandze
                     100 gr čokolade za kuvanje, 100gr suvog groždza
                     Za dekoraciju : orasi, bademi, čokoladni i žele bomboni, čokoladne mrvice i ostali ukrasi za      dekoraciju. 

Način rada : Pšenicu očistim, operem nekoliko puta ,dok ne bude potpuno čista.Najbolje je naveče ostaviti da se kvasi u vodi (pre se skuva ).Žito se kuva u velikom loncu s dosta vode jer prilikom kuvanja ono nabubri .Treba ga kuvati na laganoj vatri nekoliko sati (zavisi od vrste pšenice).Kada  je kuvano odmah ga procedim, stavim na čisti stoljnjak da se dobro ocedi i prohladi. Oceđenu pšenicu-žito sameljem na mašini za meso (najsitnija  rešetka).U većoj posudi izmešam sve sastojke s pšenicom,( treba dobro umesti da se sve ujednači).Ovako spremljeno žito stavim u odgovarajuću posudu ili tacnu i ukrasim.Obavezno na sredinu stavim ukras u obliku krsta !

Spremanje koljiva se razlikuje po načinju kuvanja pšenice( pšenica se uveče kuva oko 1 1/5 h, vede iznad pšenice treba ostati oko 5cm a zatim se još toplo dobro zatvori i prekrije , "ušuška "pernatim jastucima. Takva pšenica sutradan je upila svu vodu i omekšala pa se odmah sprema.)
Razlikuje se i po sastojcima koji se najčešće dodaju;   aroma ruma, cimeta, ml..klinčića, mlevenih lešnika-izuzetno fino, mlevenih oraha, prženih badema, suvog voća!


30. sij 2013.

Pogaca "Cvet"

Sastojci:

20 gr kvasca, 1 dl mleka, 2 dl pavlake, 2 dl jogurta, 3 jaja, 2 kašičice soli, 1 kg brašna, 250 gr margarina.


Priprema:

Izmrviti kvasac u malo brašna, dodati mleko, malo šećera i soli, pa ostaviti da zapeni. Izlzi kvasac u vanglu pa dodati pavlaku, jogurt , jaja, so i sve zamesiti brašnom. Testo razvaljati i namazati rastopljenim margarinom (1/3 margarina ostaviti za zalivanje pogace). Zaviti testo u rolat i iseci na 9 manjih rolata sirine cetiri prsta. Sedam rolata preseci po dijagonali, tako da dobijete 14 trouglova. Redjati u podmazanu serpu (tepsiju)- deset trouglava u vanjskom redu, a cetiri rasporediti u sredini. Jedan rolat staviti u sredinu, a onaj zadnj iseci na manje delove i ukrasiti pogacu (vidi sliku).

Ostaviti da odstoji 1 sat. Posle toga pogaču staviti u hladnu rernu, uključenu na 200 oC. Posle 15 minuta preliti preostalim otopljenim margarinom. Staviti preko pogače alu foliju i peći još jedan sat. Skinuti foliju i jos malo dopeci da se lepo zarumeni.