Slano pecivo s kukuruznim grizom |
Recept za ovo odlično slano pecivo pročitala sam na dva prelepa bloga; Taste of life kod Suzane i na blogu Sweet-And-Salty by Irena kod Irene
Potrebno je: (originalan recept)
- 20 g svježeg kvasca
- 250 ml toplog mleka
- 300 g brašna
- 200 g kukuruznog griza (palente) + za posipanje
- 1,5 kašičica soli
- 2 jaja
- 80 g maslaca
- 1 jaje za premazivanje
napravila sam malo izmena : dodala sam 1 kašičicu šećera u kvasac, povećala meru kvasca na 30 g, smanjila količinu kukuruznog griza na 150 g , umesto maslaca koristila sam margarin , 4-5 kašika ajvara, i još malo ribanog, tvrdog sira .
Priprema :
- 30 g kvasaca , 1 kašičica šećera, 1 kašičica brašna rastopiti u 1 dl toplog mleka i ostaviti da zapeni
- brašno pomešati s kukuruznim grizom, 1,5 kašičicom soli, dodati 1 žumance i na kraju dodati nadošli kvasac i ostatak toplog mleka
- umesiti meko testo; pred kraj dodati i umesiti belance (ako je potrebno dodati malo brašna)
- prekriti testo i ostaviti na toplo mesto da raste oko 1h i 30 min
- razviti testo , polovinu premazati margarinom i preklopiti ( slika )
- rezati trake oko 5 cm širine , svaku traku po sredini zarezati ali ne do kraja, uvijati prema unutra
- poredati pecivo na papir za pečanje, premazati umućenim jajetom i još malo posipati kukuruznim grizom
- u drugoj varijanti , preko margarina testo premazati ajvarom , naribati malo sira a umesto jajetom premazati otopljenim margarinom i posipati susamom
- ostaviti pecivo da odmara još oko 15 min.
- rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni, smanjiti na 180 ¨C stepeni
- peći oko 15-20 min da porumeni
Slano pecivo sa kukuruznim grizom |
Postupak pripreme |
Slano pecivo sa kukuruznim grizom i ajvarom |
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !