31. pro 2013.
28. pro 2013.
Slatka proja prelivena sirupom od ruže
Potrebno je :
- 3 jaja
- 1 šolja šećera ( mera šolje je 2 dl )
- 1 šolja belog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna za palentu
- 1 čaša jogurta
- 1/2 ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 2 vanil šećera
- kora i sok od narandže
- 2 dl mleka + 2 kašike šećera
- Jaja sa šećerom čvsto umutiti mikserom (naj jača brzina )
- dodati jogurt, ulje, vanilu, naribanu koricu narandže, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kukuruzno brašno
- sve lagano umešati i sipati u kalupe (silikonske ) za mafine
- količina je dovoljna za 12 većih mafina
- peći 15-20 min na temperaturi od 180 ¨C stepeni
- mleko i šećer zagrejati, dodati 2 kašike soka od narandže i preliti toplu proju u kalupima
- ostaviti da se ohladi desetak minuta i vaditi
- posipati prah šećerom i preliti sirupom od ruže-http://malakuvarica.blogspot.com/2013/05/sirup-od-ruze.html#.Ur6mgvTuKJs
Obožavam ove male slatke projice i često ih pravim kada mi se iznenada najave gosti na kafu .
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Hrvatska
26. pro 2013.
Kolač s jabukama i orasima
Kolač za "svaki dan " jednostavan, brzo se pripremi a može se prilagodi sezonskom voću !
Potrebno je :
- Za biskvit :
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 6 kašika ulja
- 50 g zobenih pahuljica
- 70 g brašna
- 1 kašika kakaa
- pola kašičice praška za pecivo
- naribana kora od limuna
- Fil :
- 2 pudinga od vanilije (90 g)
- 1 kašika gustina (škrobno brašno )
- 150 g šećera
- 4 dl mleka
- 150 g orasa
- 2 jabuke
- 4 manje kaki jabuke (japanska jabuka)
- 2 kašike punomasne kisele pavlake ili milerama
- posebno umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, a zatim umućena belanca, zobene pahuljice, brašno s praškom za pecivo, kakao i koru limuna
- smesu sipati u manji pleh na papir za pečenje
- biskvit peći u zagrejanoj rerni 20 -etak minuta na 180 ¨C stepeni
- Kaki jabuku oljuštiti, dodati oljuštenu i naribanu jabuku pa sve zajedno štapnim mikserom usitniti
- u usitnjene jabuke umešati prašak za puding, dodati kašiku isceđenog soka od limuna i šećer
- u vrelo mleko umešati jabuke s pudingom i kuvati 2-3 min da se zgusne
- kada se fil malo ohladio umešati kiselu pavlaku (ili mileram ) i dodati orase
- Biskvit premazati filom i preliti čokoladom-ganache krema (čokolada za kuvanje i slatka pavlaka za šlag omjer 1:1- natrgati čokoladu i otopiti a zatim preliti pavlakom ali paziti da ne dođe do vrenja)
Baranjski doručak u zimskom mesecima
Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk |
"Al' se nekad dobro jelo"
Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk |
Jedan deo teksta iz knjige "Oj Vidovo, Vidovo" baranjskog pisca i slikara Milana Dvornića-http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
" VEČERA O SVINJOKOLJI ILI SVINJSKA DAĆA "http://sh.wikipedia.org/wiki/Recenzija
" Nakon obavljenih poslova oko svinjokolje, kuva se večera za sve one koji su toga dana radili. Neki čak pozovu i bližu rodbinu, pa i komšije. Spremi se supa od svinjskog mesa, sarma, pečeno meso i kobasice, peku se krofne i salenjaci (salan *ce). Mora biti vina i rakije.To zovu jednostavno večera a negdje i svinjska daća.
Sjede uz jelo i piće i divane o poslu koji su obavili, o svinjokoljama kakve su nekada bile i šta se sve na njima događalo. "
Ostali deo teksta vredno je pročitati u ovoj predivnoj knjizi koju je autor posvetio čuvanju običaja baranjskih Srba do sredine 20.veka
O mačkarama :
" A da bi " omastili brkove" i oni koji nisu radili, a nije ih niko ni zvao na večeru, spreme se momci, mlađi ljudi i žene (ponekad i djeca ) u mačkare pa i oni dođu na svinjsku daću. Muškarci se obuku u žensko, žene u muško ruvo. Lica nagarave, ogrnu preokrenute kožuške . Kojekakvo staro ruvo obuku tako da ono što treba ići naprijed okrenu nazad pa izgleda kao da mačkara ide natraške. Tu su "snaša ", "baba", "trudna žena", "pop", "pojac","žandar" i slično. "
" Uđu u kuću pa kažu :
Dobro veče gazda stari,
Vi ste danas svinje klali,
Krmačice i prasice,
Da nam date kobasice ."
( Beli Manastir)
Slika Milana Dvornića objavljena u knjizi " Oj Vidovo, Vidovo" http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
Mini pogačice sa sirom
Jedan od najboljih recepata za pogačice sa sirom !
Potrebno je :
- 250 g margarina
- 250 g svežeg sira
- 250 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1 jaje za premazivanje
- Umesiti testo od svih sastojaka. Na radnoj površini rastanjiti testo (približno 25 x 25 cm ) i saviti kao što se radi lisnato testo - 3-Fotografija
- posle svakog savijanja (3-4 puta ) testo zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 20 min
- Još jedna prednost ovog testa ; može se raditi i dan ranije ili držati u zamrzivaču do upotrebe
- Pre pečenja razviti testo 0,5 cm debljine i vaditi malim kalupom pogačice ( 4 cm )
- svaku pogačicu staviti između kažiprsta i palca , malo stisnuti i zavrteti da ostane manja u širini a veća u visini
- ostatak testa premesiti, saviti i ponovo vaditi pogačice
- poredati na papir za pečenje i namazati razmućenim žumancetom, posipati susamom, kimom.... (ima oko 50 komada)
- peći na 200 ¨C stepeni 20 min da porumene
- fine su tople i hladne
- Uživajte uz ove brze i jednostavne pogačice !
3 - Mini pogačice sa sirom |
22. pro 2013.
Uvrnute pogačice
Potrebno je:
- 400 g glatkog brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 2,5 dl toplog mleka
- 3 kašike ulja
- 1,5 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 dl čvrstog jogurta sobne temperature
- 1 jaje
- 100 g margarina
- 100 g kajmaka
- susam
- u 0,5 dl toplog mleka dodati kvasac, šećer , malo brašna i ostaviti da zapeni
- u posudu dodati ostatak toplog mleka, nadošli, kvasac, žumance, ulje, jogurt, so i brašno
- umesti meko testo, pred kraj dodati malo umućenog belanca; - ako je potrebno dodati još malo brašna
- testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste oko 40 min.
- nadošlo testo oklagijom razviti na približno 5 cm debljine i kalupom vaditi krugove ( promer 10- 12 cm )-radnu površinu posipati brašnom
- dva kruga namazati kajmakom ili naribati ledeni margarin, treći krug se ne namaže
- složiti jedan na drugi krug , malo razvaljati i preseći po sredini
- zaviti kao pupoljak i slagati u namazane i posipane brašnom, kalupe za mafine (silikonske nije potrebno mazati )-Fotografija
- pogačice premazati belancetom , posipati susamom i ostaviti još 10 min
- ostatak testa ponovo premesiti i ponoviti postupak
- rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni
- pogačice peći 20-30 min
- pečene ostaviti nekoliko minuta u kalupima, a zatim izvaditi
Prijatno !
Uvrnute pogačice |
18. pro 2013.
Keks s narandžom
Posni keksi sa zobenim pahuljicama i narandžom !
Potrebno je :
- 1 veća narandža
- 6 punih kašika šećera u prahu
- 150 g brašna
- 100 g zobenih pahuljica
- 50 g škrobnog brašna
- 125 g margarina
- 1 kašika kakaa
- 1 kašika meda
- vanil šećer, cimet, muškatni oras
- najmanja kašičica sode bikarbone
- 5 g praška za pecivo
- Nadev:
- 100 g čokolade za kuvanje, sok od narandže, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika škrobnog brašna
- Umesiti sastojke za testo : omekšani margarin, šećer, prosejano brašno, sodu, prašak za pecivo, kakao, škrobno brašno, zobene pahuljice, ribanu koru narandže, 1 kašiku meda , malo soka od narandže koliko je potrebno da se sastojcu umese, cimet, m. oras, vanilu
- ostaviti testo 30 min u frižider
- između dva papira za pečenje oklagijom razviti testo debljine 0,5 cm i kalupom vaditi kekse
- stavljati ih u pleh na papir za pečenje - ostaviti 2-3 cm razmaka između svakog keksa (ima oko 25 komoda prečnika 5 cm )
- Rernu zagrejati na 180 C sepeni , kekse peći 8-10 min
- Nadev :
- u sok od cele narandže dodati šećer i kuvati 3-5 min, a zatim umešati kašiku škrobnog brašna
- toplim nadevom preliti kekse
- ohlađene kekse preliti otopljenom čokoladom po želji
16. pro 2013.
5. pro 2013.
Testo s bundevom i keljom
Potrebno je :
- 400 g testa
- 500 g kelja rezanog na trakice
- 200 g sveže žute bundeve izrezane na kockice
- manja glavica luka
- 2 čena belog luka
- ribani sir parmezan ili ribani posni sir
- ulje
- začini
- u vreloj, slanoj vodi zakuvati testo, dodati malo ulja i kuvati 15-20 min
- procediti i isprati u vodi
- na 2-3 kašike ulja kratko upržiti sitno rezani luk (luk uvek malo posoliti , lepši okus ) ,dodati bundevu i kelj
- dinstati 20-30 min ; dolevati pomalo vode
- začiniti , dodati malo bibera i kurkume
- pomešati kelj i testeninu
Meke kiflice sa skutom (ricotta sir)
Potrebno je :
- 4oo g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 2,5 dl mleka
- 2 jaja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 dl ulja
- 200 g skute (ricotta ) sira
- susam
- u 1 dl toplog mleka rastopiti kvasac i šećer; ostaviti da zapeni
- nadošli kvasac, ostatak toplog mleka, ulje, 1 kašiku soli staviti u posudu
- dodati prosejano brašno i žumance a belance posebno malo ulupati i ostaviti sa strane
- mesiti testo da bude mako ali ne i lepljivo
- na samom kraju dodati belance i još mesiti, ako je potrebno dodati malo brašna
- testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da odmara 30 min
- podeliti testo na polovinu, a svaku polovinu na četiri dela
- prve četiri jufke rastanjiti veličine manjeg tanjura, tri namazati skutom i stavljati jednu preko druge - gornja se ne namaže
- razvući oklagijom krug priblizno promera 30 cm
- krug podeliti na 12 jednakih delova i uvijati kiflice
- to isto ponoviti i sa drugom polovinom testa
- lepše su manje kiflice
- na lim staviti papir za pečenje, poredati kiflice ali ostaviti malo razmaka između kako bi imale prostora da rastu
- ostaviti još 15 min da odmaraju a za to vreme uključiti rernu na 200 ¨C stepeni
- čitavo jaje umutiti, premazati kiflice, posipati prženim susamom
- peći oko 20 min. ; - još tople kiflice poprskati s malo vode i prekriti platnenom salvetom
Kiflice sa skutom |
4. pro 2013.
Kaki torta
Kaki torta- torta od sira |
Potrebno je :
- bebi piškote za podlogu- http://malakuvarica.blogspot.com/2013/12/domace-bebi-piskote.html#.Up-FkMTuKJs
- 200 g svežeg kravljeg sira sa pavlakom
- 6-7 zrelih plodova kaki jabuke(japanska jabuka)
- 2 dl slatke pavlake
- vanil šećer
- 100 g tamne čokolade
- 10 g mlevene bele želatine ili listići ( 6 listova )
- 4 kašike šećera u prahu
- mere su prilagođene kalupu veličine 28 x 10 cm
- kalup obložiti prozirnom folijom
- želatinu preliti s 4 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri ; posle deset minuta zagrejati da se otopi ali paziti da ne uzavri
- kaki jabuku oljuštiti i usitniti u blenderu
- sir i šećer posebno mešati mikserom ; umutiti 1 dl slatke pavlake i dodati u sir a na kraju dodati usitnjeni kaki
- na kraju otopljenu želatinu postepeno dodavati direktno u metlicu miksera i mešati najvećom brzinom
- usipati fil u kalup
- 50 g čokolade otopiti s malo slatke pavlake, ohladiti i preliti fil
- piškote malo potopiti u mleku i slagati preko fila i čokolade
- ponovo otopiti 50 g čokolade i preliti prvi red piškota a zatim slaožiti drugi red piškota
- ostaviti tortu u frižider na hlađenje najmanje 3 h ili preko noći
- ohlađenu tortu izručiti , ukloniti foliju i ukrasti otopljenom čokoladam ili slatkom pavlakom
Slatki posni rolat
Posni rolat |
Potrebno je :
- 250 g brašna za kolače
- 260 g šećera + 6 kašika šećera za fil
- 2 dl vode
- 1 kašika (mala) sode bikarbone
- 1 kašika kakao praha
- 2 kašike ulja
- pola najmanje kašičice cimeta + muškatnog orasa
- 30 g vanil šećera + prah šećer za posipanje
- fil
- 1 kesica praška za puding od vanile
- 4 pune kašike kokosovog brašna
- 2,5 dl vode
- 120 g posnog margarina
Priprema :
- u posudu sipati vodu, šećer, sodu bikarbonu a zatim dodati brašno , kakao, cimet i m.oras
- sve dobro električnim mikserom izmešati
- lim (vel. 30 x 30 ) obložiti papirom za pečenje i sipati smesu
- peći 15 min na 180 ¨C stepeni
- izvaditi iz rerne, prekriti drugim papirom za pečenje i okrenuti biskvit a zatim zajedno sa papirom saviti rolat i ostaviti da se hladi
- fil : prašak za puding sa 6 kašika šećera zakuvati u 2,5 dl vode (po uputstvu za puding)
- u topao puding dodati kokosovo brašno
- margarin penasto umutiti
- u ohlađeni puding umešati margarin
- biskvit premazati filom i saviti rolat (biskvit je malo osetljiv i lomljiv pa raditi pažljivo )
- obilno posipati prah šećerom
JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...
JA U KUHINJI...: Knjiga na dar...: kliknite na sliku da bi preuzeli knjigu u pdf formatu Ono najvrednije što nekome možemo pokloniti smo mi sami, naše vreme, misli, pa...
1. pro 2013.
Rolovane šnicle sa bundevom
Domaće bebi piškote
Bebi piškote |
Potrebno je :
- 3 jaja
- 120 g šećera + 1 vanil šećer
- 100 g brašna
- puding od vanilije - 37 g
- 2 najmanje kašičice prašaka za pecivo - 7 g
- 1 kašika punomasne biljne pavlake
- odvojiti posebno žumanca , dodati polovinu šećera , vanilu , penasto mutiti nekoliko minuta da posvetli a zatim dodati pavlaku
- u belanca dodati vrlo malo soli i umutiti čvrst sneg a zatim umešati postepeno šećer
- smesu od žumanaca dodati u belanca i lagano umešati ( ne koristiti mikser )
- brašno obavezno prosejati, dodati prašak za pecivo, prašak za puding i ručno umešati u smesu od jaja
- pripremiti vrećicu za kolače ( ili jednostavno najlon kesicu zarežite u koso 1cm ) napuniti smesom od jaja
- rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni
- lim prekriti papirom za pečenje, i praviti piškote ( istisnuti štapić smese željene dužine- 7-10 cm) obavezno praviti razmak od 2 cm - tokom pečenja piškote porastu
- pre pečenja svaku istisnutu piškotu obilno posipati kristal šećerom
- peći oko 10-15 min - treba da ostanu svetle boje
- pečene piškote ostaviti 5 min da se ohlade i tek tada vaditi
Prijatno !
Ćufte od leblebije i sos od praziluka
Potrebno je :
- 150 g leblebija
- 3 struka praziluka
- 2 kašike ulja (maslinovo )
- 1 manja glavica luka
- nekoliko čena belog luka
- prezle
- brašno
- soda bikarbona
- pržen i mleven susam
- ulje za prženje
- začini- suvi začin za supu, biber,korijander, kim, vlasac, peršun
- Ćufte:
- leblebiju ostaviti preko noći u vodi tako da voda bude oko 3 cm iznad leblebija, kako bi mogle nabubriti a sledeći dan sipati novu vodu i skuvati (kuva se oko 40 min )
- ocediti i sačuvati malo vode u kojoj se kuvala leblebija
- oceđenu leblebiju samleti u blenderu
- 2 čajne kašike prženih semenki susama samleti što sitnije , beli luk , pola glavice crveng luka, list peršuna sitno narezati i dodati pireu od leblebija
- začiniti po želji ( suvi začin, biber, mleveni kim , tucano seme korijandera, seckani vlasac)
- dodati 1 kašiku ulja, vodu (oko 1-1,5 dl ) u kojoj se kuvala leblebija, pola najmanje kaščice sode bikarbone
- ako je pire ređi dodati kašiku brašna ili prezli
- ostaviti 15-30 min u frižider
- ulje zagrejati u manjoj posudi na srednjoj temperaturi - treba da bude dosta ulja kako bi ćufta "plivala" dok se peku
- oblikovati kuglice veličine orasa , stavljati u brašno pa na zagrejano ulje
- neprestano okretatati da se peče sa svih strana podjednako
- izvaditi na papir da se ocede
- Ovo je jedana varijanta kako se može napraviti ćufte od leblebije (slanutaka, nauta ) - Falafel-
Poslužiti sa sosom od praziluka !
Potrebno je :
- Sos od praziluka :
- 3 struka praziluka
- 4 krompira (srednje veličine)
- pola glavice luka
- 1-2 čena belog luka
- 2 kašike ulja
- suvi začin za supu, biber
- pavlaka za kuvanje ako sos nije postan
- Narezati beli deo praziluka, krompir oljuštiti i izrezati na kockice
- na malo ulja pržiti sitno izrezan luk, praziluk, krompir, beli luk
- dolevati vodu i kuvati oko 20 min da praziluk i krompir omekšaju
- usitniti štapnim mikserom ili u blenderu
- dodati začine , proveriti gustinu sosa, ako je potrebno dodati vode, malo škrobnog brašna, kašičicu margarina i vratiti da provri
- dodati 1 dl pavlake za kuvanje i malo ribanog sira- kada sos nije postan
26. stu 2013.
Kolač s japanskom jabukom
Potrebni sastojci :
- 6-7 kaki jabuke (japanska jabuka) dovoljno meke i zrele-http://www.zdravahrana.com/info/abc-ishrane/japanska-jabuka.html
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 100 ml ulja
- 2 pune kašike kisele pavlake
- 80 g mekih zobenih pahuljica
- 80 g brašna
- 7 g praška za pecivo
- 15 g vanil šećera
- 50 ml slatke pavlake
- 50 g seckanih orasa
- odstraniti tanku koru kaki jabuke, i malo usitniti viljuškom ili mikserom
- jaja i šećer penasto umutiti, dodati ulje i kiselu pavlaku
- brašno prosejati , pomešati sa praškom za pecivo i lagano umešati u jaja
- na kraju dodati kaki jabuke
- lim namazati margarinom, posipati brašnom i ravnomerno rasporediti smesu
- rernu zagrejati na 200¨C a zatim smanjiti na 180 ¨C - peći kolač oko 20 min
- još vrući kolač preliti slatkom pavlakom i posipati seckanim orasima
23. stu 2013.
Mramorni kuglof sa jogurtom
Jednostavan, brz i ukusan kolac. Kada u kuci nemate previse sastojaka, a jede vam se nesto fino i slatko.
Sastojci:
casa jogurta,
2 case ostrog brasna,
prasak za pecivo,
2 case secera,
casa ulja,
4 jajeta,
kesica vanilin secera,
2 kasike kakaa,
2 kasike kandiranih korica narandze i limuna (po ukusu),
jos 2 kasike jogurta za tamni deo,
50g cokolade za kuvanje
casa-2,5dl
2 case ostrog brasna,
prasak za pecivo,
2 case secera,
casa ulja,
4 jajeta,
kesica vanilin secera,
2 kasike kakaa,
2 kasike kandiranih korica narandze i limuna (po ukusu),
jos 2 kasike jogurta za tamni deo,
50g cokolade za kuvanje
casa-2,5dl
Priprema:
Mutiti cela jaja 1 min, postepeno dodati secer i mutiti jos 2min. Dodati ulje i jogurt, pa pomesano brasno sa praskom za pecivo. Podeliti testo na pola i u jednu polovinu dodati naseckanu tamnu cokoladu, kakao i dve kasike jogurta, dobro izmesati. U zuti deo dodati dve kasike kandiranih korica limuna i narandze.
Namastiti i pobrasniti kalup za kuglof, prvo sipati zuto testo, pa tamno i ovlas izmesati da se naprave sare.
Zagrijati rernu na 200stepeni, staviti kuglof i smanjiti na 180stepeni. Peci oko 1h.
Za svaki slucaj proveriti kuglof cackalicom
Namastiti i pobrasniti kalup za kuglof, prvo sipati zuto testo, pa tamno i ovlas izmesati da se naprave sare.
Zagrijati rernu na 200stepeni, staviti kuglof i smanjiti na 180stepeni. Peci oko 1h.
Za svaki slucaj proveriti kuglof cackalicom
19. stu 2013.
Pasulj sa bundevom ( turkinjom)
Potrebni sastojci :
- 300 g žute bundeve (turkinje)
- 2 mrkve
- 1 veći paškanat
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 1 manji poriluk
- 1 krompir
- 450 g pasulja iz limenke ako je moguće ; beli u sosu od paradajza
- 100 g dimljene slanine ili šunke
- mešavina začina za supu , biber, origano, bosiljak, kurkuma, sveži list peršuna
- 3 kašike ulja
- povrće oljuštiti, oprati i narezati na sitnije komade
- u šerpi zagrejati ulje i dodati povrće; stalno mešati i pomalo dosipavati vode ali ne previše
- posle 15 min dodati 1 kašičicu začina za supu , malo bosiljka i sitno rezanu slaninu ili šunku
- povrće dinstati na laganoj vatri oko 30 min da omekša a zatim dodati pasulj iz konzerve, osale začine po ukusu i kuvati još desetak minuta
- jelo je slatkastog okusa i dobro je dodati malo, ne preterano čili paprike
- pred kraj dodati list peršuna
Špikovani krompir
Potrebni sastojci :
- 6-7 krompira srednje veličine
- 100 g dimljene slanine
- 3 dl ulja (približno )
- krompir s ljuskom obariti u vodi (voditi računa da se ne prekuva )
- kuvani krompir procediti i ostaviti da se ohladi
- ohlađen krompir oljuštiti ,malo posoliti i zarezati 3-4 reza po dužini krompira ali ne do kraja
- slaninu tanko narezati i nadevati krompir
- ulje zagrejati u manjoj tavi i pržiti nadeveni krompir (krompir treba da "pliva" u ulju )
- vaditi krompir na papir da se ocedi višak masnoće
http://malakuvarica.blogspot.com/2013/11/pirinac-s-bundevom.html#.UosYccT2rAo |
Rižoto s bundevom
Potrebni sastojci :
- 2 kriške pečene bundeve ili pire od bundeve 300 g
- 200 g pirinča po mogućnosti arborio (talijanska vrsta pirinča kratkog zrna )
- 1 glavica luka
- 3-4 čena belog luka
- 2 kocke za supu (goveđe ili kokošije) ili domaći bujon
- 1,5 l vode
- začini po ukusu ; malo muškatnog orasa, đumbir, kurkuma, biber
- 1,5 dl guste pavlake za kuvanje
- 50 g putra
- 50 g ribanog tvrdog sira
- peršunov list
- komade bundeve ispeći u rerni (uviti u alu foliu i peći oko 50 min na temperaturi od 190 ¨C )
- kocke za supu prokuvati u 1,5 l vode
- manju glavicu luka iseći na kockice i kratko propržiti na putru, na kraju dodati isečen beli luk
- pirinač oprati, procediti i dodati u luk
- na laganoj vatri dinstati pirinač ; potrebno je neprestano mešati i postepeno dodavati kuvanu supu (bujon ), pirinač je gotov za 15-20
- u kuvan pirinač dodati pire od žute bundeve i još krato kuvati
- začiniti, dodati pavlaku i sir
- posipati svežim, isečenim peršinom
17. stu 2013.
Bundeva i krompir sa piletinom
Potrebno je :
- piletina ( batak, zabatak, belo meso krilca.... )
- 5-6 krompira
- polovina manje žute bundeve ( oko 400 g)
- 1 glavica luka
- 1 manja glavica belog luka
- 1 mrkva
- 1 jabuka
- 100 ml jogurta ili pavlake za kuvanje
- malo ulja
- mešavina začina od povrća, biber, kurkuma
- peršunov list
- krompir , mrkvu, jabuku, oljuštiti i izrezati na kockice (jabuku na krupnije komade )
- bundevi odstraniti koru i semenke a zatim narezati na manje komade veličine zalogaja
- luk iseći na kockice a beli luk ostaviti u opni
- piletinu i povrće marinirati s nekoliko kašika ulja, začiniti mešavinom začina, biberom i kašičicom kurkume
- ostaviti da odstoji 10-15 min a zatim u odgovarajuću posudu prvo rasporediti povrće, narezani luk, beli luk, komade jabuke
- preko povrća poredati piletinu, dosipati 1-2 čaše vode i prekriti alu folijom
- peći u rerni na 180-200 ¨C stepeni oko 1 h 30 min proveriti da li ima dovoljno tekućine, ukluniti alu foliju i ostaviti da se piletina malo zapeče
- meso i povrće izvaditi na tanjur, odvojiti jabuku i beli luk a od safta koji je ostao napraviti umak
- 1 manji komad putra zagrejati, umešati kašiku brašna , malo propržiti i dodati saft , jabuku i malo belog luka bez opne (viljuškom usitniti )
- neprestano mešati da se lepo zgusne
- u umak dodati pavlaku za kuvanje ili jogurt a lepo je dodati i malo ribanog sira parmezana
11. stu 2013.
KARFIOL- SLANA TORTA
Potrebno je :
- za testo :
- 280 g brašna
- 1 jaje
- 150 g svežeg sira
- kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
- kašičica šećera
- malo mleka ili pavlake
- 70 g margarina
- kašičica soli, muškatni oraščić, biber
- nadev :
- 1,5 kg karfiola
- bešamel sos ; kašika putera, 0,4 dl mleka, 2 kašike brašna, so, biber, muškatni oraščić
- sitno rezani list peršuna
- 2 jaja
- 200 g kisele pavlake
- 100 g ribanog tvrdog sira
- semenke prženog susama
- karfiol očistiti , podeliti na cvetove i kuvati u slanoj vodi u koju treba dodati malo mleka i sol
- kuvan karfiol procediti i ostaviti da se hladi
- zamesiti glatko testo ; u brašno dodati omekšani margarin, jaje, sveži sir i ostale sastojke
- kalup (24 cm) namazati margarinom, posipati brašnom
- testo razviti promera 30 cm , preneti u kalup tako da prekrije i polovinu ruba stranice (ostaviti malo testa za trake )
- napraviti bešamel ; u šerpi zagrejati margarin , dodati brašno i krato upržiti na laganoj vatri
- mleko ugrejati, dodati so, biber, muškatni oras
- vruće mleko maknuti s vatre i umešati uprženo brašno
- kuvati još 5-6 min ; neprestano mešati penačom dok se ne dobije gust i gladak sos
- Testo u kalupu premazati s nekoliko kašika bešamela, posipati sitno narezani peršunov list
- ohlađene cvetove karfiola ravnomerno rasporediti preko testa , preliti ostatkom bešamela i posipati ribanim sirom
- jaja umutiti s pavlakom, dodati so i premazati preko bešamela
- od ostatka testa razviti trake , prekriti tortu i posipati susamom
- rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni ; tortu peći 50-60 min
- pečenu tortu dobro ohladiti a tek tada izvaditi iz kalupa
Pretplati se na:
Postovi (Atom)