Potrebno je :
- 500 gr testa
- 400 gr tunjevine ( komadići )
- 1 glavica (srednje veličine ) belog luka
- 4 dcl vrhnja (pavlake) za kuvanje
- ribani sir parmezan , malo muškatnog orašćića, i bibera
Priprema :
- Skuvati testo
- na malo ulja kratko upržiti sitno narezani beli luk ( samo 1-2 min, )
- dodati oceđenu od ulja tunjevinu i vrhnje (pavlaku) , muškatni orašćić, biber i kuvati da provri
- dodati ribani parmezan i testeninu
- sve zajeno izmešati i dodati još ribanog sira
Prijatno !
Potrebno je :
- Za kore :
- 400 gr glatkog brašna
- 150 gr margarina (ili 100 gr svinjske masti )
- 100 gr šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika meda
- mleka po potrebi ( 5-7 kašika)
- Krema :
- 7 dcl mleka
- 5 kašika brašna, 2 kašike škrobnog brašna
- 200 gr šećera
- 2 kašike kakaa
- 250 gr margarina ili maslaca
- vanil šećer
- Preliv od čokolade ( 100 gr čokolade za kuvanje,1 kašika kakaa, 1 kašika šećera, kašika margarina, malo vode- otopiti , kratko prkuvati )
Priprema:
- zamesiti meko testo i podeliti na 4 jednaka dela
- valjkom oblikovati kore ( 30 x 40 cm )
- kore peći na papiru za pečenje i obrnutom limu 5-6 min na temperaturi od 190 ¨C stepeni ( paziti da ostanu što svetlije )
- Krema :
- 1/2 l mleka , 5 kašika šećera staviti da prokuva a zatim dodati smesu od brašna (2 dcl mleka, brašno, škrobno brašno, ostatak šećera, vanil šećer, kakao dobro izmešati ) i kuvati nekoliko minuta da se zgusne
- u ohlađenu kremu dodati predhodno umućen margarin ili maslac
- kremom ravnomerno premazati tri kore a četvrtu preliti glazurom od čokolade
Prijatno !
Potrebno je :
- 2 kg višanja
- 2 kg šećera
- 10 gr limuntusa
- 1 l vode
- 5 gr konzervansa
Pripremanje :
- Višnje oprati u vodi, ocediti i očistiti koštice
- u posudu s očišćenim višnjama dodati 1/2 l vode, 1/2 kg šećera, limuntus , polovinu konzervansa
- ostaviti da stoji 24 h a zatim procediti i dobro istisnuti višnje da se ocedi što više soka
- još jednom procediti preko guste gaze
- u ostatak vode ( 1/2 l ) dodati 1/2 kg šećera, konzervans i sve prokuvati, openiti i kada se malo ohladi dodati u oceđeni sok i sipati u pripremljene staklene boce
- oceđene višnje spremiti u zamrzivač