Krofne
- Potrebno je :
- 600 g glatkog brašna
- 250 ml toplog mleka
- 150 ml tople vode
- 45 g svezeg kvasca
- 5 manjih kasika šećera
- pola manje kasike soli
- 1 jaje
- 15 g vanil secera
- korica limuna
- 7 dl ulja
Priprema :
- U mleku pomesati kvasac, kasikicu secera i ostaviti poklopljeno 5 min
- U posudi izmesati brasno, secer, jaje, sol, koricu limuna, nadosli kvasac, toplu vodu, 4 supene kasike ulja
- Umesiti glatko testo i ostaviti 1h pokriveno , na toplom mestu da se dize
- Premesiti i razvaljati na 1cm debljine. Kalupom vaditi krofne , ponovo ih prekriti krpom i ostaviti jos 20 -30 min da se jos jenom dignu
- Ulje zagrejati u manjoj posudi na srednju temperaturu ( ne sme biti previse vrelo )
- Krofne prvo stavljati u toplo ulje onom stranom koja je bila gornja kada se testo dizalo. Obavezno poklopiti, posle dvadesetak sekundi kada testo dobije boju okrenuti i nastaviti peci ali otklopljeno
- ( ulja treba biti dovoljno da testo ne dodiruje dno posude )
- Pecene krofne posipati secerom u prahu, puniti dzemom....
Nema komentara:
Objavi komentar
Hvala što ste posetili ovaj blog !