Potrebno je :
- 600 gr svinjskog filea (lungić) ( ili goveđeg)
- 200 g slanine
- 500 g gljiva, (mešavina šampinjona, bukovača, vrganja........)
- 1 glavica luka
- nekoliko čena belog luka
- malo maslaca i ulja
- 5 dl pavlake (vrhnja) za kuvanje
- 2 dl pasiranog paradajza
- mešavina začina, biber, bosiljak
- tekuća marinada s belim lukom za meso
- Prilog :
- pirinač , njoke (valjušci) od krompira................po izboru
- izrezati meso na kolutove, marinirati i ostaviti 1h da odstoji
- slaninu tanko narezati , njome omotati meso i pričvrstiti čačkalicom
- meso lagano ispeći na ulju s jedne i s druge strane (ali da ne bude do kraja gotovo )
- izvaditi meso a na ulju ispržiti sitno seckani luk
- kada luk požuti dodati malo rezane slanine, sitno seckani beli luk, rezane gljive i sve zajedno dinstati
- dodati pasirani paradajz , malo vode, listić bosiljka, malo bibera , začine i pustiti da prokuva
- vratiti meso u umak i sve zajedno dinstati još 15-20 min
- na kraju izvaditi meso u vatrostalnu posudu (izvaditi čačkalice) a u umak dodati malo maslaca i pavlaku
- umakom preliti meso i poslužiti s obarenim pirinčom -(obariti 250 g pirinča, procediti i isprati - glavicu luka sitno izrezati, propržiti na malo maslaca , dodati pirinač i začine)
- Isto na ovaj način mogu se pripremiti svinjske ili juneće šnicle, a slaninu pričvrstiti s jedne i s druge strane .