- Potrebno je :
- 600 g glatkog brašna
- 250 ml toplog mleka
- 150 ml tople vode
- 45 g svezeg kvasca
- 5 manjih kasika šećera
- pola manje kasike soli
- 1 jaje
- 15 g vanil secera
- korica limuna
- 7 dl ulja
Priprema :
- U mleku pomesati kvasac, kasikicu secera i ostaviti poklopljeno 5 min
- U posudi izmesati brasno, secer, jaje, sol, koricu limuna, nadosli kvasac, toplu vodu, 4 supene kasike ulja
- Umesiti glatko testo i ostaviti 1h pokriveno , na toplom mestu da se dize
- Premesiti i razvaljati na 1cm debljine. Kalupom vaditi krofne , ponovo ih prekriti krpom i ostaviti jos 20 -30 min da se jos jenom dignu
- Ulje zagrejati u manjoj posudi na srednju temperaturu ( ne sme biti previse vrelo )
- Krofne prvo stavljati u toplo ulje onom stranom koja je bila gornja kada se testo dizalo. Obavezno poklopiti, posle dvadesetak sekundi kada testo dobije boju okrenuti i nastaviti peci ali otklopljeno
- ( ulja treba biti dovoljno da testo ne dodiruje dno posude )
- Pecene krofne posipati secerom u prahu, puniti dzemom....
Potrebno je :
- 170 g ovsenih pahuljica
- 160 g brasna
- 200 g kristal šećera
- 1 jaje
- 60 g otopljenog margarina ili putra
- 3-4 supene kasike ulja
- 50 g susama
- 15 g vanil šećera
- 1/4 kafene kasike soli
- 1/4 kafene kasike sode
- 10 g praška za pecivo
- 30 ml mleka
Priprema :
- Sve sastojke pomesati, ostaviti 30 minuta u frizider ali to nije obavezno, moze se i odmah pripremati.
- Testo razvaljati između dva pek papira debljine 3- 5 mm, kalupom (5 cm ) vaditi kekse i ređati na papir za pecenje. Ostavljati malo razmaka da se prilikom pecenja ne slepe.
- Rernu zagrejati na 180 C*
- Peci 10 - 12 minuta
- Napomena :
- Jednostavnoji nacin ; malom kasicicom vaditi kekse velicine oraha i s rastojanjem redati na pek papir !