31. pro 2013.
28. pro 2013.
Slatka proja prelivena sirupom od ruže
Potrebno je :
- 3 jaja
- 1 šolja šećera ( mera šolje je 2 dl )
- 1 šolja belog brašna
- 1 šolja kukuruznog brašna za palentu
- 1 čaša jogurta
- 1/2 ulja
- 1/2 praška za pecivo
- 2 vanil šećera
- kora i sok od narandže
- 2 dl mleka + 2 kašike šećera
- Jaja sa šećerom čvsto umutiti mikserom (naj jača brzina )
- dodati jogurt, ulje, vanilu, naribanu koricu narandže, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kukuruzno brašno
- sve lagano umešati i sipati u kalupe (silikonske ) za mafine
- količina je dovoljna za 12 većih mafina
- peći 15-20 min na temperaturi od 180 ¨C stepeni
- mleko i šećer zagrejati, dodati 2 kašike soka od narandže i preliti toplu proju u kalupima
- ostaviti da se ohladi desetak minuta i vaditi
- posipati prah šećerom i preliti sirupom od ruže-http://malakuvarica.blogspot.com/2013/05/sirup-od-ruze.html#.Ur6mgvTuKJs
Obožavam ove male slatke projice i često ih pravim kada mi se iznenada najave gosti na kafu .
Prijatno !
Location:
Beli Manastir, Hrvatska
26. pro 2013.
Kolač s jabukama i orasima
Kolač za "svaki dan " jednostavan, brzo se pripremi a može se prilagodi sezonskom voću !
Potrebno je :
- Za biskvit :
- 2 jaja
- 80 g šećera
- 6 kašika ulja
- 50 g zobenih pahuljica
- 70 g brašna
- 1 kašika kakaa
- pola kašičice praška za pecivo
- naribana kora od limuna
- Fil :
- 2 pudinga od vanilije (90 g)
- 1 kašika gustina (škrobno brašno )
- 150 g šećera
- 4 dl mleka
- 150 g orasa
- 2 jabuke
- 4 manje kaki jabuke (japanska jabuka)
- 2 kašike punomasne kisele pavlake ili milerama
- posebno umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, a zatim umućena belanca, zobene pahuljice, brašno s praškom za pecivo, kakao i koru limuna
- smesu sipati u manji pleh na papir za pečenje
- biskvit peći u zagrejanoj rerni 20 -etak minuta na 180 ¨C stepeni
- Kaki jabuku oljuštiti, dodati oljuštenu i naribanu jabuku pa sve zajedno štapnim mikserom usitniti
- u usitnjene jabuke umešati prašak za puding, dodati kašiku isceđenog soka od limuna i šećer
- u vrelo mleko umešati jabuke s pudingom i kuvati 2-3 min da se zgusne
- kada se fil malo ohladio umešati kiselu pavlaku (ili mileram ) i dodati orase
- Biskvit premazati filom i preliti čokoladom-ganache krema (čokolada za kuvanje i slatka pavlaka za šlag omjer 1:1- natrgati čokoladu i otopiti a zatim preliti pavlakom ali paziti da ne dođe do vrenja)
Baranjski doručak u zimskom mesecima
Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk |
"Al' se nekad dobro jelo"
Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk |
Jedan deo teksta iz knjige "Oj Vidovo, Vidovo" baranjskog pisca i slikara Milana Dvornića-http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
" VEČERA O SVINJOKOLJI ILI SVINJSKA DAĆA "http://sh.wikipedia.org/wiki/Recenzija
" Nakon obavljenih poslova oko svinjokolje, kuva se večera za sve one koji su toga dana radili. Neki čak pozovu i bližu rodbinu, pa i komšije. Spremi se supa od svinjskog mesa, sarma, pečeno meso i kobasice, peku se krofne i salenjaci (salan *ce). Mora biti vina i rakije.To zovu jednostavno večera a negdje i svinjska daća.
Sjede uz jelo i piće i divane o poslu koji su obavili, o svinjokoljama kakve su nekada bile i šta se sve na njima događalo. "
Ostali deo teksta vredno je pročitati u ovoj predivnoj knjizi koju je autor posvetio čuvanju običaja baranjskih Srba do sredine 20.veka
O mačkarama :
" A da bi " omastili brkove" i oni koji nisu radili, a nije ih niko ni zvao na večeru, spreme se momci, mlađi ljudi i žene (ponekad i djeca ) u mačkare pa i oni dođu na svinjsku daću. Muškarci se obuku u žensko, žene u muško ruvo. Lica nagarave, ogrnu preokrenute kožuške . Kojekakvo staro ruvo obuku tako da ono što treba ići naprijed okrenu nazad pa izgleda kao da mačkara ide natraške. Tu su "snaša ", "baba", "trudna žena", "pop", "pojac","žandar" i slično. "
" Uđu u kuću pa kažu :
Dobro veče gazda stari,
Vi ste danas svinje klali,
Krmačice i prasice,
Da nam date kobasice ."
( Beli Manastir)
Slika Milana Dvornića objavljena u knjizi " Oj Vidovo, Vidovo" http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87
Mini pogačice sa sirom
Jedan od najboljih recepata za pogačice sa sirom !
Potrebno je :
- 250 g margarina
- 250 g svežeg sira
- 250 g brašna
- 1,5 kašičica soli
- 1 jaje za premazivanje
- Umesiti testo od svih sastojaka. Na radnoj površini rastanjiti testo (približno 25 x 25 cm ) i saviti kao što se radi lisnato testo - 3-Fotografija
- posle svakog savijanja (3-4 puta ) testo zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 20 min
- Još jedna prednost ovog testa ; može se raditi i dan ranije ili držati u zamrzivaču do upotrebe
- Pre pečenja razviti testo 0,5 cm debljine i vaditi malim kalupom pogačice ( 4 cm )
- svaku pogačicu staviti između kažiprsta i palca , malo stisnuti i zavrteti da ostane manja u širini a veća u visini
- ostatak testa premesiti, saviti i ponovo vaditi pogačice
- poredati na papir za pečenje i namazati razmućenim žumancetom, posipati susamom, kimom.... (ima oko 50 komada)
- peći na 200 ¨C stepeni 20 min da porumene
- fine su tople i hladne
- Uživajte uz ove brze i jednostavne pogačice !
3 - Mini pogačice sa sirom |
22. pro 2013.
Uvrnute pogačice
Potrebno je:
- 400 g glatkog brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 2,5 dl toplog mleka
- 3 kašike ulja
- 1,5 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
- 2 dl čvrstog jogurta sobne temperature
- 1 jaje
- 100 g margarina
- 100 g kajmaka
- susam
- u 0,5 dl toplog mleka dodati kvasac, šećer , malo brašna i ostaviti da zapeni
- u posudu dodati ostatak toplog mleka, nadošli, kvasac, žumance, ulje, jogurt, so i brašno
- umesti meko testo, pred kraj dodati malo umućenog belanca; - ako je potrebno dodati još malo brašna
- testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste oko 40 min.
- nadošlo testo oklagijom razviti na približno 5 cm debljine i kalupom vaditi krugove ( promer 10- 12 cm )-radnu površinu posipati brašnom
- dva kruga namazati kajmakom ili naribati ledeni margarin, treći krug se ne namaže
- složiti jedan na drugi krug , malo razvaljati i preseći po sredini
- zaviti kao pupoljak i slagati u namazane i posipane brašnom, kalupe za mafine (silikonske nije potrebno mazati )-Fotografija
- pogačice premazati belancetom , posipati susamom i ostaviti još 10 min
- ostatak testa ponovo premesiti i ponoviti postupak
- rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni
- pogačice peći 20-30 min
- pečene ostaviti nekoliko minuta u kalupima, a zatim izvaditi
Prijatno !
Uvrnute pogačice |
18. pro 2013.
Keks s narandžom
Posni keksi sa zobenim pahuljicama i narandžom !
Potrebno je :
- 1 veća narandža
- 6 punih kašika šećera u prahu
- 150 g brašna
- 100 g zobenih pahuljica
- 50 g škrobnog brašna
- 125 g margarina
- 1 kašika kakaa
- 1 kašika meda
- vanil šećer, cimet, muškatni oras
- najmanja kašičica sode bikarbone
- 5 g praška za pecivo
- Nadev:
- 100 g čokolade za kuvanje, sok od narandže, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika škrobnog brašna
- Umesiti sastojke za testo : omekšani margarin, šećer, prosejano brašno, sodu, prašak za pecivo, kakao, škrobno brašno, zobene pahuljice, ribanu koru narandže, 1 kašiku meda , malo soka od narandže koliko je potrebno da se sastojcu umese, cimet, m. oras, vanilu
- ostaviti testo 30 min u frižider
- između dva papira za pečenje oklagijom razviti testo debljine 0,5 cm i kalupom vaditi kekse
- stavljati ih u pleh na papir za pečenje - ostaviti 2-3 cm razmaka između svakog keksa (ima oko 25 komoda prečnika 5 cm )
- Rernu zagrejati na 180 C sepeni , kekse peći 8-10 min
- Nadev :
- u sok od cele narandže dodati šećer i kuvati 3-5 min, a zatim umešati kašiku škrobnog brašna
- toplim nadevom preliti kekse
- ohlađene kekse preliti otopljenom čokoladom po želji
16. pro 2013.
5. pro 2013.
Testo s bundevom i keljom
Potrebno je :
- 400 g testa
- 500 g kelja rezanog na trakice
- 200 g sveže žute bundeve izrezane na kockice
- manja glavica luka
- 2 čena belog luka
- ribani sir parmezan ili ribani posni sir
- ulje
- začini
- u vreloj, slanoj vodi zakuvati testo, dodati malo ulja i kuvati 15-20 min
- procediti i isprati u vodi
- na 2-3 kašike ulja kratko upržiti sitno rezani luk (luk uvek malo posoliti , lepši okus ) ,dodati bundevu i kelj
- dinstati 20-30 min ; dolevati pomalo vode
- začiniti , dodati malo bibera i kurkume
- pomešati kelj i testeninu
Meke kiflice sa skutom (ricotta sir)
Potrebno je :
- 4oo g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 2,5 dl mleka
- 2 jaja
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica soli
- 1 dl ulja
- 200 g skute (ricotta ) sira
- susam
- u 1 dl toplog mleka rastopiti kvasac i šećer; ostaviti da zapeni
- nadošli kvasac, ostatak toplog mleka, ulje, 1 kašiku soli staviti u posudu
- dodati prosejano brašno i žumance a belance posebno malo ulupati i ostaviti sa strane
- mesiti testo da bude mako ali ne i lepljivo
- na samom kraju dodati belance i još mesiti, ako je potrebno dodati malo brašna
- testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da odmara 30 min
- podeliti testo na polovinu, a svaku polovinu na četiri dela
- prve četiri jufke rastanjiti veličine manjeg tanjura, tri namazati skutom i stavljati jednu preko druge - gornja se ne namaže
- razvući oklagijom krug priblizno promera 30 cm
- krug podeliti na 12 jednakih delova i uvijati kiflice
- to isto ponoviti i sa drugom polovinom testa
- lepše su manje kiflice
- na lim staviti papir za pečenje, poredati kiflice ali ostaviti malo razmaka između kako bi imale prostora da rastu
- ostaviti još 15 min da odmaraju a za to vreme uključiti rernu na 200 ¨C stepeni
- čitavo jaje umutiti, premazati kiflice, posipati prženim susamom
- peći oko 20 min. ; - još tople kiflice poprskati s malo vode i prekriti platnenom salvetom
Kiflice sa skutom |
Pretplati se na:
Postovi (Atom)