Ravani |
Ravani je brz i jednostavan sočni kolač s grizom popularan većinom u istočnim zemljama Mediterana. Nije teško za napraviti a može biti ravnopravna poslastica i s zahtevnijim slatkim delicijama. Ovaj recept je jedna grčka verzija s bogatim okusum i aromom naranče i limuna .
Potrebno je:
-za kolač
- 1 šolja (200 ml) šećera
- 1 šolja finog griza
- 1 šolja brašna
- pola šolje otopljenog putra (moze i biljno ulje )
- 2 krupnija jaja (ako su sitnija 4 kom)
- 1 šolja jogurta (može i mleka)
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- vanil šećer
- korica narandze, korica limuna
- sok narandze
-za sirup
- 2 pune šolje šećera
- 2 pune šolje vode
- korica narandze, isceđeni limun
Priprema:
- zagrejte pećnicu na 180 C°, pripremite lim za pečenje 20 x 30 cm
- pomešajte brašno, griz, prašak za pecivo u jednoj posudi
- šećer, žumanjke, putar, koricu limuna, koricu pola narandze, sok narandze penasto umutite mikserom
- pomešatje obe smese. dodajte jogurt (mleko)
- belanjke posebno umutite s prstohvatom soli i lagano umešajte u smesu
- lim za pečenje namazati , posipati brašnom i sipati smesu, lagano protresti da se sve lepo ujednači
- peći oko 40 min, do zlatno žute boje
-sirup
- sve sastojke kuvati 5-8 min
- ako je sirup vruć kolač treba da je hladan ili obrnuto vrući kolač preliti s hladim sirupom
- ja sirup od šećera ohladim i prelevam vrući kolač
- prije prelevanja kolač izrezati na kocke
- ohlađeni kolač posipajte šećerom u prahu, bademima
Ukusan i jednostavan kolac 🙂
OdgovoriIzbriši