3. pro 2014.

Basmati pirinač i komorač

  




Mirisni, meki, aromatični pirinač dugog zrna basmati s komoracem

Potrebno je:

  • 250 g basmati pirinča
  • 4 dl vode
  • komorač
  • 2 mrkve
  • manja glavica luka
  • kašičica kurkume
  • kašičica svežeg đumbira
  • korijander u prahu
  • listovi kadulje
  • so
  • 2 kašike maslinovog ulja ili kocka putera
Priprema :

  • pirinač  isprati u vodi  nekoliko puta  sve dok voda ne bude bistra 
  • sipati 4 dl vode preko ispranog pirinča i staviti kuvati
  • kada voda proključa , smanjiti temperaturu na najmanje i nastaviti kuvati još 8-10 min
  • Važno je napomenuti da posuda s pirinčom treba sve vreme biti poklopljena,  ne otvarati  kako bi se pirinač  vise kuvao  u pari, nije potrebno mešati. Gotov basmati je upio svu vodu, zrna su se izdužila a nisu se slepila , aroma i miris je poseban !
  • Mrkvu naribati ,  komorač izrezati malo krupnije, luk sitno iseckati i prziti  oko 5 min. na malo ulja ili putera
  • dodati kurkumu i ostale začine, još malo propržiti a zatim dodati pirinač i lagano promešat










2. pro 2014.

Posne empanade punjene humusom


Posne empanade punjene humusom

 Potrebno je:

  • Za testo:
  • 150 g  glatkog brašna
  • 50 g  oštrog brašna
  • 50 g  kukuruznog brašna
  • 1 mala kašika soli
  • 1 mala kašika origana
  • 1/2 male kašike mlevene čili paprike
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlake vode
  • 3 kašike kuvanog pirea od paradajza
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 1 mala kašika sode bikarbone
  • začini : 1/2 kašičice kurkume, biber, mleveni komorač
  • Nadev:
  • kuvana leblebija , 450 g
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • mleveni susam
  • so
  • beli biber
Priprema:

  • Pomesati sve tri vrste brašna, dodati začine, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, ulje, pire od paradajza i vodu. Umesiti fino glatko testo, ako je potrebno dodati jos malo brašna. Testo zaviti u foliju i ostaviti u frizider da odstoji najmanje 1h 
  • Napraviti nadev od leblebije. Ja sam koristila kuvanu leblebiju iz konzerve. Ocediti 2/3  tekućine, usitniti štapnim mikserom, dodati 2 kašičice mlevenog i prženog susama, kašiku maslinovog ulja, sol, beli luk sitno isečen ili u prahu. Ako volite dodajte i malo čili paprike.
  • Radnu površinu posipati brašnom i valjkom razviti testo debljine 3-5 mm
  • okruglim kalupom (6 cm)  vaditi krugove i na svaki krug staviti kašičicu nadeva
  • svaki krug rukom još mala proširiti, presaviti , rubove pritisnuti prstima a zatim učvrstiti viljuškom
  • Empanade ređati na lim i papir za pečenje;  premazati uljem i posipati susamom ili kimom
  • peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 190 °C
  • Od ove količine testa dobit će te 30 punjenih "jastučića"


Posne empanade punjene humusom




Punjene empanade

Punjeni jastučići




13. stu 2014.

Piletina i krompir u finom umaku




Piletina i krompir u finom umaku




Potrebno je:
  • pileće meso ( batak, belo meso, krilca)
  • 400 g pasiranog pirea paradajza
  • 5-6 krompira
  • 180 ml jogurta
  • nekoliko čena belog luka,  crveni luk 
  • nekoliko listova žalfije, bosiljka, lovora, origano, so,biber, kašičica šećera, kašičica gustina
  • ulje
Priprema:
  • piletinu  posoliti  i  kratko propržiti s obe strane na malo ulja
  • krompir oljuštiti i izrezati na tanke kriške
  • u ulje u kome se przilo meso,  naseći sitno oba luka, dodati listove žalfije i krato prziti
  • na kraju  u luk dodati pire od paradajza, list lovora, bosiljka, origano, biber, šećer i još začina po izboru
  • umak prokuvati , skloniti sa vatre i umesati jogurt
  • u odgovarajuću posudu poređati meso i krompir, preliti umakom tako da krompir bude prekriven;  ako je potrebno dodati malo vode
  • prekriti alu folijom i staviti peći u toplu rernu na 180-200 °C - oko 45 min
  • proveriti da li je krompir mekan;  pred kraj po želji umešati kašičicu gustina 


Piletina i krompir u finom umaku

Piletina i krompir u finom umaku



Medenjaci bez meda

Medenjaci bez meda





Potrebno je :
  • 500 dl ( mera je čaša od 2dl ) šećera
  • 150 ml (1 1/2 čaša) vode
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike masti
  • brašna po potrebi ( oko 600-700 gr )
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta, malo muškatnog orasa, kardamom ili već pripremljen začin za medenjake)
  • 100 g šećera u prahu, sok limuna
Priprema:
  • 1 1/2 čaše šećera otopiti kao za karamel (na manjoj temperaturi topiti šećer, stalno mešati da ne ostanu grudvice)


  • kada se šećer otopio , dodati vodu , ostatak šećera, 2 kašike masti i nastaviti mešati; šećer se mora do kraja otopiti a zatim ostaviti da se ohladi

  • u ohlađenu smesu umešati žumanca, jaje i dodavati postepeno brašno sa sodom bikarbonom

     testo treba biti dovoljno čvrsto ali ne pretvrdo da bi se mogle kašikom formirati kuglice,koje treba ređati na papir za pečenje (ostavljati dovoljno razmaka , testo se širi prilikom pečenja)

  • peći u toploj rerni 10 minuta na 190°C

  •  2 belanca ulupati, postepeno dodavati 100 g šećera u prahu i nekoliko kapi soka od limuna

     premazati kekse i ostaviti da se osuše






  

7. stu 2014.

Slani polumeseci

Slani polumeseci


Potrebno je:
  • 500 g brašna
  • 180 g masti ili 250 g margarina
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 180 ml punomasne  kisele pavlake 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • malo mleka
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam za posipanje
Priprema:
  • Zamesiti testo od brašna ,masti , soli, praška za pecivo, pavlake i malo mleka
  • odmah na brašnjavoj podlozi razvaljati testo 1 cm debljine, premazati umućenim jajetom i bogato posipati susamom
  • kalupom ili čašom vaditi polumesece, ređati na lim prekriven papirom za pečenje
  • peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15-20 min




Slani polumeseci

Slani polumeseci

1. stu 2014.

Mirisne palačinke

Mirisne palačinke



Potrebno je:
Priprema:
  • jaja i šećer penasto umutiti, postepeno dodavati brašno i vodu
  • paziti da ne ostane grudvica
  • dodati malo naribane korice limuna, kardamom 
  • listove matičnjaka  lat. melissa officinalis sitno iskidati bez peteljke, ušećerenu koricu izrezati na manje komadiće i sve zajedno umešati u smesu za palačinke
  • ispeći palačinke , svaku premazati pekmezom i urolati
  • preliti sirupom od matičnjaka - dvadeseteka manjih listova matičnjaka preliti s 100 ml vode, dodati 3 kašike šećera i kuvati do željene gustine a zatim procediti 


Mirisne palačinke



Mirisne palačinke s matičnjakom


Zapečeni špageti sa bundevom






Potrebno je:
  • 400 g špageta
  • 1 žuta bundeva
  • 1 glavica luka 
  • nekoliko čena belog luka
  • Bešamel umak:
  •  kašika putera, 0,4 dl mleka, 2 kašike brašna, so, biber, muškatni oraščić
  • 2 jaja
  • 2 dl kisele pavlake
  • 100 g suve šunke 
  • origano
Priprema : 
  • bundevu raseći po sredini, odstraniti semenke, staviti na pleh, dodati malo vode i peći u rerni na 200°C oko 40 minuta
  • pečenu bundevu izdubiti kašikom i odvojiti pire
  • luk usitniti i kratko propržiti na malo ulja
  • dodati pire od bundeve, začiniti mešavinom začina, biberom i još 2-3 minute dinstati
  • Bešamel :
  •  u šerpi zagrejati puter ,  dodati brašno i krato upržiti na laganoj vatri
  • mleko ugrejati, dodati so, biber, muškatni oras
  • vruće mleko na maloj temperaturi postepeno dodavati u  uprženo brašno, stalno mešati
  • Vatrostalnu posudu, namazati puterom i sipati naizmenično ; bešamel, špagete, pire od bundeve, sitno isečenu šunku
  • jaja umutiti, dodati pavlaku, origano i preliti testo
  • zapeći u rerni na 190 °C oko 15 min



 Zapečeni špageti sa bundevom


 Zapečeni špageti sa bundevom




Špageti preliveni umakom od bundeve i bešamela