6. tra 2014.

Jaffa kolač

Jaffa kolač


Potrebno je:
  • 200 g margarina
  • 150 g mlevenih oraha
  • 100 g  izlomljenog petit keksa
  • 100 g mlevenog petit keksa
  • 500 g izlomljenog  jaffa keksa
  • 1,5 dl mleka ili kuvane kafe
  • 2 narandže
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • 1-1,5 dl slatke pavlake
Priprema:
  • mleko,(kafa)  margargarin, 100 g čokolade zagrejati da se otopi a zatim dodati mlevene orahe, mleveni petit keks,  naribanu koricu od 1-2 narandže i ostaviti da se ohladi
  • u drugoj posudi  jaffa keks izlomiti na krupnije komade, preliti  sokom  od dve narandže  a zatim sve lagano izmešati  i spojiti s  ohlađenim filom
  • oblikovati kolač ,ostaviti da se dobro ohladi a zatim  preliti glazurom od čokolade
  • glazura- slatku pavlaku i ostatak čokolade zagrevati da se čokolada  otopi  ( ne sme provreti ) preliti kolač 
Jaffa kolač







Rolat od šparoga

Rolat od šparoga

Potrebno je :
  • 300 g  šparoga Sezona je šparoga
  • 12 jaja
  • 8 kašika brašna
  • prašak za pecivo (12g)
  • beli luk u prahu
  • vlasac
  • 500 g svežeg sira ili krem sira
  • 200 g tanko rezane praške šunke ili salame po želji
Priprema:
  • ovaj rolat je rađen s divljeim šparogama  
  •  odstraniti drvenasti deo stabljike , koristit gornji mekani deo biljke (dok pucka pri lomljenju
  • ) , staviti u vodu malo soli, šećera, margarina i kratko prokuvati - 5-6 min
  • procediditi, , ostaviti da se ohlade a vodu sačuvati za supu
  • odvojiti manji deo za posipanje a ostatak usitniti štapnim mikserom
  • 5-6 jaja skuvati , tvrdo
  • Biskvit
  • 6 jaja umutiti, dodati brašno, malo soli, prašak za pecivo i usitnjene šparoge
  • širi lim obložiti papirom za pečenje, sipati smesu i peći u zagrejanoj rerni na 180¸¨C stepeni oko 20 min
  • topao biskvit odmah uviti u rolat i ostaviti da se ohladi
  • sir kremaso umutiti , dodati sol, beli luk, vlasac ; s dve trećine premazati ohlađeni bisvit,  poredati prašku šunku, premazati ostatkom sira i s ostatkom šparoga
  • oljuštena cela jaja (krajeve, odrezati da se lepše uklope) poredati na početku biskvita preko sira , saviti pažljivo rolat i ostaviti da se ohladi a zatim rezati i poslužiti


Rolat s šparogama









5. tra 2014.

Rolat sa šparogama i ajvarom

Rolat sa šparogama i ajvarom



Potrebno je:

  • Biskvit
  • 6 jaja
  • 3 kašike Ajvara
  • 2 kašike vode
  • 2 kašike mleka
  • 8 kašika oštrog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • malo sitno sečene slanine i svežeg peršuna
  • Nadev
  • 300 g svežeg kravljeg sira + 100 g  pavlake
  • 200 g šunkarice ili salame po izboru
  • beli luk u prahu
  • sol
  • 150-200 g šparoga
Priprema:
  • odvojiti posebno belanca i umutiti
  • žumanca umutiti s vodom, mlekom, brašnom praškom za pecivo, seckanim peršunom, slaninom i ajvarom
  • dodati belanca i sve zajedno promešati da se  poveže
  • širi lim obložiti papirom za pečenje, sipati smesu za biskvit  i peći u zagrejanoj rerni na 180 ¨C stepeni 15-20 min
  • pečeni biskvit uviti u rolat i ostaviti da se ohladi
  • šparoge očistiti i obariti 5-6 minuta od početka vrenja ; u vodu dodati malo soli, šećera i margarina kako šparoge ne bi bile gorke
  • obarene šparoge ocediti a vodu sačuvati po želji za krem supu ili pirinač
  • sir i pavlaku kremasto umutiti, dodati sol, beli luk i premazati ohlađeni rolat
  • po siru rasporediti šparoge a preko šparoga listove salame
  • uviti rolat i ostaviti nekoliko sati da se ohladi







Posni uštipci s grizom

Posni uštipci s grizom

Potrebno je:
  • 200-250 g belog brašna
  • 150 g sitnog griza
  • 120 g šećera
  • 2 vanil šećera
  • 1 prašak za pecivo (12g)
  • korica jedne narandže i limuna
  • 30 ml mineralne vode
  • mala kockica margarina
  • 3 dl vode + 1dl vode
  • ulje za prženje
Priprema:
  • ušpinovati šećer u 1 dl vode
  • griz skuvati u 3 dl vode , u toplo dodati ušpinovani šećer, vanil šećer, koricu narandže i limuna , malu kockicu margarina i mineralnu vodu
  • ostaviti da se hladi
  • u poluohlađenu smesu dodati brašno i prašak za pecivo
  • brašno postepeno dodavati da smesa ne postane pretvrda
  • oblikovati kuglice ili kašikom vaditi uštipke
  • uštipke pržiti u većoj količini toplog  ulja s jedne i druge strane kao i fritule a zatim uvaljati u kristal-šećer


Posni uštipci s grizom


28. ožu 2014.

Zeleni rolat

Zeleni rolat

Potrebno je :

  • 450 g zamrznutog špinata
  • 1 glavica crvenog luka
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • 300 g svežeg sira ili krem sira
  • 150-200 g salame šunkarice
  • 4 jaja
  • 4 kašike brašna
  • 6 g praška za pecivo (pola kesice)
  • sol
  • malo tvrdog ,ribanog sira
Priprema :


  • špinat odmrznuti, malo posoliti  i propržiti na sitno isečenom luku
  • jaja umutiti, dodati brašno, prašak za pecivo i špinat
  • veći lim obložiti papirom za pečenje, sipati smesu od jaja i špinata i peći u zagrejanoj rerni na 200 ¨C stepeni oko 15-20 min
  • pečeni biskvit izručiti na drugi papir za pečenje koji je posipan ribanim tvrdim sirom 
  • uviti u rolat i ostaviti da se dobro ohladi
  • ohlađeni rolat premazati svežim sirom ( ako sir nije slan, malo posoliti i dodati beli luk u prahu)
  • preko sira , po čitavoj površini poredati tanko izrezanu šunkaricu
  •  ponovo uviti rolat i ostaviti da se dobro ohladi


Zeleni rolat



Zelani rolat




27. ožu 2014.

Slano pecivo sa kukuruznim grizom

Slano pecivo s kukuruznim grizom


Recept za ovo odlično slano pecivo pročitala sam na dva prelepa bloga; Taste of life kod Suzane  i na blogu Sweet-And-Salty by Irena kod   Irene

Potrebno je: (originalan recept)

  • 20 g svježeg kvasca
  • 250 ml toplog mleka
  • 300 g brašna
  • 200 g kukuruznog griza (palente) + za posipanje
  • 1,5 kašičica soli
  • 2 jaja
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje za premazivanje
Prvi puta sam ove  pletenice radila po originalnom receptu,  bile su zaista ukusne i lepe  a  sledeći put
 napravila sam malo izmena  : dodala sam 1 kašičicu šećera u kvasac, povećala meru kvasca na 30 g, smanjila količinu  kukuruznog griza na 150 g , umesto maslaca koristila sam margarin ,  4-5 kašika ajvara, i još malo ribanog, tvrdog  sira .

Priprema :

  •  30 g kvasaca , 1 kašičica šećera, 1 kašičica brašna rastopiti u 1 dl toplog mleka i ostaviti da zapeni
  • brašno pomešati s kukuruznim grizom, 1,5 kašičicom soli, dodati 1 žumance i na kraju dodati  nadošli kvasac i ostatak toplog mleka
  • umesiti meko testo; pred kraj dodati i umesiti  belance (ako je potrebno dodati malo brašna)
  • prekriti testo i ostaviti na toplo mesto da raste oko 1h i 30 min
  • razviti testo , polovinu premazati margarinom i preklopiti ( slika )
  • rezati trake oko 5 cm širine , svaku traku po sredini zarezati ali ne do kraja, uvijati prema unutra
  • poredati pecivo na papir za pečanje, premazati umućenim jajetom i još malo posipati kukuruznim grizom
  • u drugoj varijanti , preko margarina testo premazati ajvarom , naribati malo sira a umesto jajetom premazati otopljenim margarinom i posipati susamom
  • ostaviti pecivo da odmara još oko 15 min.
  • rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni, smanjiti na 180 ¨C stepeni
  • peći oko 15-20 min da porumeni


Slano pecivo sa kukuruznim grizom


Postupak pripreme 

Slano pecivo sa kukuruznim grizom i ajvarom

25. ožu 2014.

Rafaelo kuglice




Potrebno je:

  • 400 g mleka u prahu
  • 400 g kokosa
  • 250 g margarina
  • 2 dl vode
  • 250 g šećera + 2 vanil šećera
  • 100 g obarenog i oljuštenog badema 
Priprema :
  • vodu, šećer, vanilin šećer prokuvati ;  dodati margarin izrezan na listiće
  • kada se margarin otopio lagano umešati mleko u prahu, paziti da ne bude grudvica
  • na kraju umešati 200-250 g kokosa 
  • smesu ostaviti da se dobro ohladi a zatim formirati kuglice i uvaljati u preostali  kokos
  • u svaku kuglicu po želji utisnuti obareni badem