28. sij 2014.

Žerbo kolač





Potrebno je :

  • 350 g brašna
  • 100 g svinjske masti ili 150 g margarina
  • 1 sveži kvasac (30 g)
  • 1 žumance
  • 1dl mleka
  • 2 kašike šećera + šećer za posipanje oraha
  • 2 vanil šećera
  • pekmez po želji
  • 200-300 g oraha


Priprema :
  • kvasac , malo šećera i brašna izmrviti u toplom mleku i ostaviti oko 5 min da nadođe
  • brašno prosejati , dodati 2 pune kašike šećera ,  mast , žumance i  dobro izraditi a zatim dodati nadošli kvasac
  • umesiti glatko testo (ako je potrebo dodati još malo mleka) i podeliti na 4 jednaka dela i odmah razviti kore veličine pleha (36x20 cm)
  • lim namazati, posipati brašnom ,staviti prvu koru, namazati ravnomerno pekmezom (koristila sam pekmez od crnog grožđa), preko pekmeza posipati orase, malo šećera i vanilu
  • postupak ponoviti još dva puta a četvrtom korom prekriti kolač, pritisnuti rukom i viljuškom malo nabockati
  • rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni , peći kolač oko 30 min.- da lepo porumeni i rubovi uz lim se malo odvoje
  • ohlađeni kolač preliti čokoladom 
Ovo je jedan starinski recepet , nije zahtevan , lako i brzo se napravi !!!




23. sij 2014.

Belo meso u umaku od celera





Potrebno je :
  • belo meso -300 g
  • 200 g celera
  • manja glavica luka
  • malo belog luka
  • sveži đumbir
  • mešavina začina, biber
  • sir parmezan
  • 1 kocka za supu
  • pavlaka 
  • 4-5 krompira
  • 3-4 supene kašike ulja
Priprema :
  • belo meso iseći na kockicke , začiniti i ostaviti desetak minuta
  •  u tavi  zagrejati malo ulja  i peći belo meso da porumeni sa svih strana
  • pečeno meso izvaditi  ;  u tavu  dodati još malo ulja i  sitno izrezani luk
  • luk malo upržiti  a zatim  dodati celer ( celer predhodno oljuštiti i naribati ), i  malo naribanog đumbira
  • kocku za supu rastopiti u pola litre tople vode 
  • dinstati celer dvadesetak minuta uz stalno mešanje i dodavanje vode (rastopljena kocka)
  • pred kraj vratiti meso, dodati još  malo vode  i  kuvati još desetak minuta
  • umešati pavlaku za kuvanje i dodati parmezan
  • kao prilog poslužiti kuvani krompir
  • Još jedan predlog za brzo i jednostavno jelo! 
  • Vreme pripreme oko 40 minuta






22. sij 2014.

Varivo od kelja sa kobasicom




Potrebno je :
  • 1 glavica kelja ( 1 kg )
  • 1 glavica luka
  • 2-3 čena belog luka
  • domaća kobasica (100-200 g )
  • 4-5 krompira
  • pavlaka za jelo
  • brašno, mešavina suvih začuna, biber
Priprema :
  • kelj, narezati na trake i ostaviti u hladnoj vodi desetak minuta
  • luk narezati na kockice i prziti 2-3 min na malo ulja , na kraju dodati beli luk
  • krompir oljuštiti i  izrezati na kockice , kelj ocediti  i zajedno sa krompirom  dodati u luk
  • nasipati malo vode , začiniti i dinstati na laganoj vatri da omekša
  • izrezanu kobasicu dodati pred kraj i još malo kuvati
  • količinu vode odrediti po želji
  • na kraju umešati pavlaku ;  ili dodati kašiku brašna razmućenog u malo vode i mleka (1 dl )








17. sij 2014.

Beli keks



Potrebno je :
  • 250 g maslaca (može i margarina )
  • 250 g oraha (polovina mlevenih a polovina seckanih )
  • 250 g brašna
  • 50 g šećera u prahu + za posipanje
  • korica limuna ili narandže
  • malo soli (vrh najmanje kašičice)
Priprema :
  • maslac i šećer u prahu penasto umutiti, 
  • brašno i orahe pomešati, naribati koricu limuna i dodati u maslac
  •  smesu lagano mešati  da se sve lepo sjedini
  • rukom oblikovati male loptice veličine oraha i slagati na lim prekrivem papirom za pečenje
  • peći na 180 ¨Cstepeni 10-15 min
  • tople loptice posipati šećerom u prahu
  • Ako želite loptice punjene pekmezom , dovoljno je napraviti malo udubljenje pre pečenja a  puniti ih kada se ohlade




12. sij 2014.

Saki torta



Potrebno je :
  • 15 jaja
  • 370 g putera ili margarina
  • 300 g oraha
  • 100 g lešnjaka
  • 400 g šećera
  • 300 g čokolade za kuvanje
  • 1/2 mleka
  • 3 dl slatke pavlake-šlaga za kolače
  • 12 kašika brašna
  • vanilin šećer
  • narandza
Priprema :
  • Grilijaš : na tihoj vatri rastopiti 200 g šećera da se dobije karamel; dodati 200 g  mlevenih oraha i dobro promešati  a zatim izručiti na pouljeni tanjur 
  • ohlađeni grilijaš samleti 
  • Kore :  1.kora :  penasto umutiti 5 belanjaka, dodati 5 kašika šećera, 5 žumanjaka, 120 g mlevenog grilijaša, 2 kašike brašna, 2 rebra ribane čokolade, ribanu koru narandze
  • sipati smesu u kalup obložen papirom za pečenje i peći koru 15-20 min na 180 ¨C stepeni
  • ispeći još jedanu istiu koru 2.kora
  •  3. kora : za treću koru ;  penasto umutiti 5 belanjaka, 3 kašika šećera, dodati 100 g mlevenog grilijaša pomešanog s 1 kašikom brašna
  • žumanjke posebno umutiti s 4 kašike šećera , 120 g maslaca ili margarina, 80 g otopljene čokolade,   i vanilin šećerom -  lagano umešati polovinu  smese u belanjke i sipati u kalup obložen papirom za pečenje - koru peći 15-20 min na 180 ¨C stepeni
  • Fil :
  • 1.- fil  10 žumanjaka , 9 kašika šećera, 2 vanilin šećera, penasto umutiti, dodati 6 kašika brašna i 1 dl mleka
  • ostatak mleka (4 dl ) staviti da provri ,  dodati žumanca i skuvati fil
  • podeliti fil na dva dela ; jedan ostaje žuti i u njega dodati 2 kašike oceđenog soka od narandze  a u drugi dodati 80 g otopljene čokolade
  • maslac ili margarin (250 g ) penasto umutiti , podeliti i umešati u svaku polovinu fila
  • 2. - fil   polovina fila od treće kore
  • 3. - fil   u posudi iznad pare otopiti 100 g čokolade i 100 ml slatke pavlake-  paziti da ne provri
  • 100 g lešnjaka kratko  ispržiti  u tiganju  a zatim izmrviti oklagijom ili električnom seckalicom
  • Slaganje kora i fila :
  •  1. kora -  žuti fil  (br. 1 ) - čokoladni fil (br. 1) - posipati s malo izmrvljenih lešnjaka
  •  3. kora - žuti fil  ( br. 1 ) - čokoladni fil  (br. 2 ) - posipati s malo  izmrvljenih lešnjaka
  •  2. kora - polovina  smese od treće kore ( fil br. 2 ) - otopljena čokolada s slatkim vrhnjem (fil br. 3 ) ostatak lešnjaka
  • slatku  pavlaku  penasto umutiti  i ukrasiti tortu







2. sij 2014.

POSNE KOCKE S CIMETOM I ĐUMBIROM



   
  Dobro poznati recept za medeno srce ali malo drugačije urađen ! Đumbir i domaći pekmez od crnog mirisnog grožđa daje posebnu aromu !

Recept: