28. pro 2013.

Slatka proja prelivena sirupom od ruže




Potrebno je :

  • 3 jaja
  • 1 šolja šećera ( mera šolje je 2 dl )
  • 1 šolja belog brašna
  • 1 šolja kukuruznog brašna za palentu
  • 1 čaša jogurta
  • 1/2 ulja
  • 1/2 praška za pecivo
  • 2 vanil šećera
  • kora i sok od narandže
  • 2 dl mleka + 2 kašike šećera 
Priprema :

  • Jaja sa šećerom čvsto umutiti mikserom (naj jača brzina )
  • dodati jogurt, ulje, vanilu, naribanu koricu narandže, brašno pomešano sa praškom za pecivo i kukuruzno brašno
  • sve lagano umešati i sipati u kalupe (silikonske ) za mafine 
  • količina je dovoljna za 12 većih mafina
  • peći 15-20 min na temperaturi od 180 ¨C stepeni
  • mleko i šećer zagrejati, dodati 2 kašike  soka od narandže  i preliti toplu proju u kalupima
  • ostaviti da se ohladi desetak minuta i vaditi
  • posipati prah šećerom i preliti sirupom od ruže-http://malakuvarica.blogspot.com/2013/05/sirup-od-ruze.html#.Ur6mgvTuKJs
Ovo je moj predlog, naravno nije neophodno. Odlično je i ako se preleva sa slatkim od malina, jagoda, .....Izbor je vaš !
Obožavam ove male slatke projice i često ih pravim kada mi se iznenada najave gosti na kafu . 

                                                                                              Prijatno !








26. pro 2013.

Kolač s jabukama i orasima




Kolač za "svaki dan " jednostavan, brzo se pripremi a može se prilagodi sezonskom voću !


Potrebno je :
  • Za biskvit :
  • 2 jaja
  • 80 g šećera 
  • 6 kašika ulja
  • 50 g zobenih pahuljica
  • 70 g brašna
  • 1 kašika kakaa
  • pola kašičice praška za pecivo
  • naribana kora od limuna
  • Fil :
  • 2 pudinga od vanilije (90 g)
  • 1 kašika gustina (škrobno brašno )
  • 150 g šećera
  • 4 dl mleka
  • 150 g orasa
  • 2  jabuke
  • 4 manje kaki jabuke (japanska jabuka)
  • 2 kašike punomasne kisele pavlake ili milerama
Priprema :
  • posebno umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, a zatim umućena belanca,  zobene pahuljice, brašno s praškom za pecivo, kakao  i  koru limuna
  • smesu sipati u manji pleh na papir za pečenje
  • biskvit peći u zagrejanoj rerni  20 -etak minuta na 180 ¨C stepeni
  • Kaki jabuku oljuštiti, dodati oljuštenu i naribanu jabuku  pa sve zajedno  štapnim mikserom usitniti
  • u usitnjene jabuke umešati prašak za puding, dodati kašiku isceđenog soka od limuna i šećer
  • u vrelo mleko umešati  jabuke s pudingom i kuvati 2-3 min da se zgusne
  • kada se fil malo ohladio umešati kiselu pavlaku (ili mileram ) i dodati orase
  • Biskvit premazati filom i preliti čokoladom-ganache krema (čokolada za kuvanje i slatka pavlaka za šlag   omjer 1:1- natrgati čokoladu i otopiti  a zatim preliti pavlakom ali paziti da ne dođe do vrenja)





Baranjski doručak u zimskom mesecima

Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk


 "Al' se nekad dobro jelo" 



Čvarci, krvavica, pečeni krompir u rerni, usoljeni luk


Jedan deo teksta iz knjige "Oj Vidovo, Vidovo" baranjskog pisca i slikara Milana Dvornića-http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87


" VEČERA O SVINJOKOLJI ILI SVINJSKA DAĆA "http://sh.wikipedia.org/wiki/Recenzija
" Nakon obavljenih poslova oko svinjokolje, kuva se večera za sve one koji su toga dana radili. Neki čak pozovu i bližu rodbinu, pa i komšije. Spremi se supa od svinjskog mesa, sarma, pečeno meso i kobasice, peku se krofne i salenjaci (salan *ce). Mora biti vina i rakije.To zovu  jednostavno večera a negdje i   svinjska daća.
Sjede uz jelo i piće i divane o poslu koji su obavili, o svinjokoljama kakve su nekada bile i šta se sve na njima događalo. "
Ostali deo teksta vredno je pročitati u ovoj predivnoj knjizi koju je autor posvetio čuvanju običaja baranjskih Srba do sredine 20.veka
  O mačkarama :
" A da bi " omastili brkove" i oni koji nisu radili, a nije ih niko ni zvao na večeru, spreme se momci, mlađi ljudi i žene (ponekad i djeca ) u mačkare  pa i oni dođu na svinjsku daću.  Muškarci  se obuku  u žensko, žene u muško ruvo. Lica nagarave, ogrnu preokrenute kožuške . Kojekakvo staro ruvo obuku tako da ono što treba ići naprijed okrenu nazad pa izgleda kao da  mačkara  ide natraške. Tu su "snaša ", "baba", "trudna žena", "pop", "pojac","žandar" i slično. "

" Uđu u kuću pa kažu :
Dobro veče gazda stari,
Vi ste danas svinje klali,
Krmačice i prasice,
Da nam date kobasice ."
              ( Beli Manastir)

Slika  Milana Dvornića objavljena u knjizi " Oj Vidovo, Vidovo" http://hr.wikipedia.org/wiki/Milan_Dvorni%C4%87








Mini pogačice sa sirom



Jedan od najboljih recepata za pogačice sa sirom !

Potrebno je :
  • 250 g margarina
  • 250 g svežeg sira
  • 250 g brašna
  • 1,5 kašičica soli
  • 1 jaje za premazivanje
Priprema :
  • Umesiti testo od svih sastojaka. Na radnoj površini rastanjiti testo (približno 25 x 25 cm ) i saviti kao što se radi lisnato testo -   3-Fotografija
  • posle svakog savijanja (3-4 puta  ) testo zamotati  u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 20 min
  • Još jedna prednost ovog testa ; može se raditi i dan ranije ili držati u zamrzivaču do upotrebe
  • Pre pečenja razviti testo  0,5 cm debljine i vaditi malim kalupom pogačice ( 4 cm )
  • svaku pogačicu staviti između kažiprsta i palca , malo stisnuti i zavrteti da ostane manja u širini a veća u visini 
  • ostatak testa premesiti, saviti i ponovo vaditi pogačice
  • poredati na papir za pečenje i namazati razmućenim žumancetom, posipati susamom, kimom.... (ima oko 50 komada)
  • peći na 200 ¨C stepeni 20 min da porumene
  • fine su  tople i hladne
  • Uživajte uz ove brze i jednostavne pogačice !




3 - Mini pogačice sa sirom


22. pro 2013.

Uvrnute pogačice




Potrebno je:
  • 400 g glatkog brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 2,5 dl toplog mleka
  • 3 kašike ulja
  • 1,5 kašičice soli
  • 1 kašičica šećera
  • 2 dl čvrstog jogurta sobne temperature
  • 1 jaje 
  • 100 g margarina
  • 100 g kajmaka
  • susam
Priprema :
  • u 0,5 dl toplog mleka dodati kvasac, šećer , malo brašna i ostaviti da zapeni
  • u posudu dodati ostatak toplog mleka, nadošli,  kvasac, žumance, ulje, jogurt, so i brašno
  • umesti meko testo, pred kraj dodati malo umućenog belanca; - ako je potrebno dodati još malo brašna
  • testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste oko 40 min.
  • nadošlo testo oklagijom razviti na približno 5 cm debljine i kalupom vaditi krugove ( promer 10- 12 cm )-radnu površinu posipati brašnom
  • dva kruga namazati kajmakom ili naribati ledeni margarin, treći krug  se ne namaže
  • složiti jedan na drugi krug , malo razvaljati i preseći po sredini
  • zaviti  kao pupoljak i slagati u namazane i posipane brašnom, kalupe za mafine (silikonske nije potrebno mazati )-Fotografija
  • pogačice premazati belancetom , posipati susamom i ostaviti još 10 min 
  • ostatak testa ponovo premesiti i ponoviti postupak
  • rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni 
  • pogačice peći 20-30 min 
  • pečene ostaviti nekoliko minuta u kalupima, a zatim izvaditi 
                             
                                                              Prijatno !


Uvrnute pogačice




18. pro 2013.

Keks s narandžom


Posni keksi sa zobenim pahuljicama i narandžom !

Potrebno je :
  • 1 veća narandža 
  • 6 punih kašika šećera u prahu 
  • 150 g brašna
  • 100 g zobenih pahuljica
  • 50 g škrobnog brašna
  • 125 g margarina
  • 1 kašika kakaa
  • 1 kašika meda
  • vanil šećer, cimet, muškatni oras
  • najmanja kašičica sode bikarbone
  • 5 g praška za pecivo
  • Nadev:
  • 100 g čokolade za kuvanje, sok od narandže, 3 kašike šećera u prahu, 1 kašika škrobnog brašna
Priprema:

  • Umesiti sastojke za testo : omekšani margarin, šećer, prosejano brašno, sodu, prašak za pecivo, kakao, škrobno brašno, zobene pahuljice, ribanu koru narandže, 1 kašiku meda , malo soka od narandže koliko je potrebno da se sastojcu umese,  cimet, m. oras, vanilu
  • ostaviti testo 30  min u frižider
  • između dva papira za pečenje oklagijom razviti testo debljine 0,5 cm i kalupom vaditi kekse
  •  stavljati ih u pleh na papir za pečenje - ostaviti 2-3 cm  razmaka između svakog keksa  (ima oko 25 komoda prečnika 5 cm )
  • Rernu zagrejati na 180 C sepeni , kekse peći  8-10 min
  • Nadev :
  • u sok od cele narandže dodati šećer i kuvati 3-5 min, a zatim umešati kašiku škrobnog brašna
  • toplim nadevom preliti kekse
  • ohlađene kekse preliti otopljenom čokoladom po želji