19. stu 2013.

Rižoto s bundevom

   


Potrebni sastojci :
  • 2 kriške pečene bundeve ili pire od bundeve 300 g
  • 200 g pirinča po mogućnosti arborio (talijanska vrsta pirinča kratkog zrna )
  • 1 glavica luka
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 kocke za supu (goveđe ili kokošije) ili domaći bujon
  • 1,5 l vode
  • začini po ukusu ; malo muškatnog orasa, đumbir, kurkuma, biber
  •  1,5 dl guste  pavlake za kuvanje
  • 50 g putra
  • 50 g ribanog tvrdog sira
  • peršunov list
Priprema :
  • komade bundeve ispeći u rerni (uviti u alu foliu i peći oko 50 min na temperaturi od 190 ¨C )
  • kocke za supu prokuvati u 1,5 l vode 
  • manju glavicu luka iseći na kockice i kratko propržiti na putru, na kraju dodati isečen beli luk
  • pirinač oprati, procediti i dodati  u luk 
  • na laganoj vatri dinstati pirinač ; potrebno je neprestano mešati i postepeno dodavati kuvanu supu (bujon ), pirinač je gotov za 15-20 
  • u kuvan pirinač dodati pire od žute bundeve i još krato kuvati
  • začiniti, dodati pavlaku i sir
  • posipati svežim, isečenim peršinom










17. stu 2013.

Bundeva i krompir sa piletinom



Potrebno je :
  • piletina ( batak, zabatak, belo meso krilca.... )
  • 5-6 krompira
  • polovina manje žute bundeve ( oko 400 g)
  • 1 glavica luka
  • 1 manja glavica belog luka
  • 1 mrkva
  • 1 jabuka
  • 100 ml jogurta ili pavlake za kuvanje
  • malo ulja
  • mešavina začina od povrća, biber, kurkuma
  • peršunov list
Priprema :
  • krompir , mrkvu,  jabuku,  oljuštiti i izrezati na kockice (jabuku na krupnije komade )
  • bundevi odstraniti koru i semenke a zatim narezati na manje komade veličine zalogaja
  • luk iseći na kockice a beli luk ostaviti u opni
  • piletinu i povrće marinirati  s nekoliko kašika ulja, začiniti mešavinom začina, biberom i kašičicom  kurkume
  • ostaviti da odstoji 10-15 min a zatim u odgovarajuću posudu prvo rasporediti povrće, narezani luk,  beli luk, komade jabuke
  • preko povrća poredati piletinu, dosipati 1-2 čaše vode i prekriti alu folijom 
  • peći u rerni na 180-200 ¨C stepeni oko 1 h  30 min   proveriti da li ima dovoljno tekućine, ukluniti alu foliju i ostaviti da se piletina malo zapeče
  • meso i povrće izvaditi na tanjur,  odvojiti jabuku i beli luk a od safta koji je ostao napraviti umak
  • 1 manji komad putra  zagrejati,  umešati kašiku brašna , malo propržiti  i dodati saft ,  jabuku i malo belog luka bez opne (viljuškom usitniti )
  • neprestano mešati da se lepo zgusne 
  • u umak dodati pavlaku za kuvanje ili jogurt a lepo je dodati i malo ribanog sira parmezana







11. stu 2013.

KARFIOL- SLANA TORTA

Potrebno je :
  • za testo :
  • 280 g brašna
  • 1 jaje
  • 150 g svežeg sira
  • kašičica praška za pecivo ili sode bikarbone
  • kašičica šećera
  • malo mleka ili pavlake
  • 70 g margarina
  • kašičica soli, muškatni oraščić, biber
  • nadev :
  • 1,5 kg karfiola
  • bešamel sos ; kašika putera, 0,4 dl mleka, 2 kašike brašna, so, biber, muškatni oraščić
  • sitno rezani list peršuna
  • 2 jaja
  • 200 g kisele pavlake
  • 100 g ribanog tvrdog sira
  • semenke prženog susama
Priprema :
  • karfiol očistiti , podeliti na cvetove i kuvati u slanoj vodi u koju treba dodati  malo mleka  i sol
  • kuvan karfiol procediti i ostaviti da se hladi
  • zamesiti glatko testo ; u brašno dodati omekšani margarin, jaje, sveži sir i ostale sastojke
  • kalup (24 cm) namazati margarinom, posipati brašnom
  • testo razviti  promera 30 cm , preneti  u kalup tako da prekrije i polovinu ruba stranice (ostaviti malo testa za trake )
  • napraviti bešamel ; u šerpi zagrejati margarin ,  dodati brašno i krato upržiti na laganoj vatri
  • mleko ugrejati, dodati so, biber, muškatni oras
  • vruće mleko maknuti s vatre i umešati  uprženo  brašno
  • kuvati još 5-6 min ; neprestano mešati penačom dok se ne dobije gust i gladak sos
  • Testo u kalupu premazati s nekoliko kašika bešamela, posipati sitno  narezani peršunov list
  • ohlađene cvetove karfiola ravnomerno rasporediti preko testa , preliti ostatkom bešamela i posipati ribanim sirom
  • jaja umutiti s pavlakom, dodati so i premazati preko bešamela
  • od ostatka testa razviti trake ,  prekriti tortu i posipati susamom
  • rernu zagrejati na 180 ¨C stepeni  ; tortu peći 50-60 min
  • pečenu tortu  dobro ohladiti a tek tada izvaditi iz kalupa






8. stu 2013.

Blankin kolač


Potrebno je :
  • 3 jaja
  • 3 čaše (200 ml) šećera
  • 3 čaše (200 ml ) brašna
  • 1 čaša (200 ml ) ulja
  • 1 čaša (200 ml ) mlake vode
  • 12 g praška za pecivo ( 1 kesica )
  • 12 g vanil šećera
  • 2 pune, velike kašike kakao praha
  • 50 g čokolade za kuvanje
  •  nekoliko kašika pekmeza  
Priprema :
  • jaja penasto umutiti sa šećerom, dodati ulje i vodu
  •   brašno i prašak za pecivo polagano umešati 
  • smesu podeliti na dva dela;  u jedan dodati vanil šećer a u drugi kakao prah
  • u kalup ( silikonski 30x12 cm ) na sredinu sipati kašiku žute smese, na žutu smesu kašiku smese s kakaom i tako naizmenično - nije potrebno ravnati, smesa se sama razleva
  • peći 30-40 min u rerni na 180 ¨C
  • ohlađeni kolač premazati pekmezom i preliti otopljenom čokoladom







5. stu 2013.

Rolat s čokladnim bananicama i žele bombonima






Potrebno je :

  • 1 oblatna srednje veličine
  • 4-6 većih čokoladnih bananica 
  • 100 g mlevenog petit keksa ili plazme
  • 100 g mlevenih orasa
  • 50-100 g seckanih žele bombona
  • 50 g grožđica
  • 50 g čokolade za kuvanje
  • 1 jaje (samo žumanjak)
  • 1 dl mleka
  • 100 g šećera
  • 100 g margarina

Pripremanje :
  • 2 čiste kuhinjske krpe pokvasiti u vodi ,  dobro ocediti  i između njih staviti oblatnu, ostaviti da odstoji desetak minuta a zatim pažljivo uviti rolat zajedno s krpom
  • pripremiti fil : mleko, šećer i margarin otopiti na vatri ;  dodati omekšanu čokoladu i jaje
  • a zatim mleveni keks, orase, grožđice, žele bombone
  • kada se fil malo prohladi odmotati oblatnu, i namazati 
  •  na početku uz rub poredati čokoladne bananice i pažljivo uviti rolat (bananicama odseći krajeve kako bi bile ravne )
  •  uvijeni rolat ostaviti da se dobro ohladi a zatim rezati




Kolači


Štuka sa slaninom i povrćem


Potrebni sastojci :

  • 1,5 kg očišćene štuke  riba  
  • 500-700 g povrća - ( peršun, paškanat, celer, krompir )
  • 100 slanine
  • beli luk
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 limun
  • 1 dl belog vina
  • mešavina začina
  • biber
  • seckani list peršua
  •  1 dl pavlake za kuvanje ili kisele pavlake
  • malo ulja
Pripremanje :
  • ribu očistiti - ( Za čišćenje ribe  treba oštar nož i malo spretnosti. Kako riba može biti skliska najpre ju treba oprati i dobro osušiti . Odrezati peraje i potom nožem očistitI  ljuske. Krećite se brzim potezima od repa do glave. Razrezati  ribu duž trbuha i napraviti rez ispod glave u obliku slova "V" te izvadite utrobu i škrge. Ribu isprati vodom. )
  • povrće oljuštiti, oprati i iseći na krupnije kockice
  • ribu dobro začiniti ,  posoliti, pobiberiti i preliti s malo soka od limuna
  • zaseći ribu s obe strane i u rezove staviti tanke komade izrezane slanine i malo belog luka
  • ispod kože kroz leđa ribe provući tanko izrezanu slaninu (napraviti rez nožem ispod glave i na kraju na leđima kod repa a zatim posebnom iglom provlačiti slaninu ili jednostavno uskom drškom varjače polako gurati slaninu ispod kože)
  • u odgovarajuću posudu u sredinu staviti ribu (glavu ostaviti za paprikaš ) a oko ribe začinjeno povrće i izrezan luk i tanke komade limuna, seckani peršun
  • preliti s malo ulja , vinom i vodom a zatim prekriti alu-folijom
  • peći na 190 ¨C stepeni oko 90 min. - proveravati da li ima dovoljno tekućine
  •  kada je riba i povrće pečeno izvaditi iz rerne i odvojiti malo tekućine iz povrća u koju treba dodati pavlaku i time preliti ribu
  • vratiti u rernu da se sve zajedno još malo zapeče i sjedini
Štuka kao i sve ribe ima dosta kosti ali ako je veća kosti su krupnije i manje ih je. Meso štuke je belo i suvo ima i poseban miris i zato je dobro da se priprema na ovakav način u kombinaciji s povrćem i slaninom. Naravno ima i drugih načina i recepata koji su isto tako izvrsni.







  1. Štuka je riba iz porodice Esocidae. Ima vretenasto tijelo i veliki je grabežljivac. To njeno vretenasto telo završava karakterističnom glavom, širokom i spljoštenom, u obliku pačjeg kljuna. Wikipedia


4. stu 2013.

Bela salata


Lagana, osvežavajuća salata !

Potrebni sastojci :
  • 700 g bele zeleni ; paškanat, peršun, celer- podjednake količine 
  • 2 veća praziluka
  • 500 g svežeg kravljeg sira
  • 200 g majoneze
  • 200 g kisele pavlake
  • sol
Pripremanje :
  • povrće oljuštiti, oprati i naseckati na male kockice a zatim kuvati u vodi da omekša
  • od praziluka koristiti  beli deo ; iseći na sitno i kratko prokuvati s ostalim povrćem (dodati pred kraj )
  • kuvano povrće procediti i ostaviti da se hladi
  • u hladno povrće dodati sir, majonezu i pavlaku-voditi računa da ne bude previše retko
  • sol dodati po potrebi
  • salatu ostaviti na hlađenje 
  • odlično se slaže s raznim pečenjima od mesa , ribom ili kao samostalno jelo