20. srp 2013.

Buhtle s nutellom


Potrebno je :
  • 1 kg brašna (glatko)
  • 1 sveži kvasac (40 gr)
  • 100 gr margarina
  • 3 kesice vanil šećera
  • 0,5 l mleka 
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičicu soli
  • nutella ili džem
  • šećer u prahu
Priprema :
  • kvasac , jednu kašičicu šećera i malo brašna staviti u polovinu toplog mleka da nadođe
  •  polovinu margarina otopiti i zajedno s kvascem , šećerom , soli i ostatkom toplog mleka sipatu u brašno i umesiti glatko  testo ali da ne bude tvrdo (ako je potrebno dodati malo tople vode)
  • testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste oko 1 h
  • razviti testo približno 1 cm debljine , izrezati kocke (10-12 cm) , staviti nadev i sakupiti krajeve da se ne rastvori okrenuti obrnuto i slagati u lim predhodno namazan margarinom
  • ostaviti buhtle još deset minuta a zatim premazati otopljenim margarinom
  • rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni , smanjiti na 180 ¨ C i peći buhtle 20-25 min
  • pečene buhtle poprskti s malo vode, prekriti i ostaviti 15 min a zatim obilno posipati šećerom u prahu
                                                                      Prijatno !



19. srp 2013.

Mini - jogurt torta


Potrebno je :
  • 200 gr piškota
  • 500 ml punomasnog jogurta
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 500 gr malina
  • 12 listića želatine
  • 400 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
Priprema :
  • za podlogu ; bebi piškote namočiti u malo mleka i poredati u okrugao kalup (promer 24 cm )
  • jogurt izmešati s šećerom i vanilom
  • posebno izmiksati slatko vrhnje za šlag
  • želatinu namočiti u posudi s 10 kašika hladne vode i ostaviti 10 min da nabubri
  • posle 10 min želatinu otopiti na veoma niskoj temperaturi neprestano mešajući
  • kada se otopila skinuti s vatre i nastaviti mešati- mora biti mlaka
  • jogurt i vrhnje za šlag pomešati , nastaviti mešati najačom brzinom  miksera i polako sipati želatinu
  • 1/3 kreme sipati na piškote a zatim poredati maline (ostaviti malo malina )
  • nasipati drugu trećinu kreme a u ostatak kreme mikserom umešati malo malina i to staviti na belu kremu
  • tortu ostaviti u kalupu nekoliko sati u frižideru da se krema stegne
  • kada se torta dovoljno ohladila izvaditi iz kalupa i ukrasiti šlagom
                                                                   Prijatno !




11. srp 2013.

KOLAČ S GRIZOM I KOKOSOM


Potrebno je :
  • Za biskvit :
  • 2 jaja
  • šolja (2 dcl ) šećera
  • šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 puna šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • Za kremu :
  • 1/2 l mleka
  • 6 kašika griza
  • 1 šolja šećera
  • 100 gr kokosa
  • čokolada za preliv
Priprema :
  • jaja i šećer umutiti da bude penasto
  • dodati mleko, ulje a nakraju lagano umešati brašno, kakao i prašak za pecivo
  • polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posipan lim ( približna veličina 30 x 20 cm ) 
  • peći u rerni na 180 ¨C stepeni oko 8 min
  • u vrelo mleko zakuvati griz, dodati šećer i kokos ( treba da je srednje gustine )
  • iz rerne izvaditi do polovine ispečen biskvit i pažljivo premazati kremom od griza i kokosa
  • preko kreme sipati ostatak biskvita i vratiti u rernu da se peče još 10-15 min
  • kada se kolač ohladi preliti glazurom od čokolade (100 gr čokolade, 1 kašika šećera, 1 kašika kakaa, 1 kašika margarina, 2-3 kašike vode- lagano otopiti na vatri, kratko prokuvati ako je potrebno da bude dovoljne gustine)


                                                             Prijatno !



10. srp 2013.

KUPUS S KURKUMOM I ĐUMBIROM

Kupus s kurkumom i đumbirom

Potrebno je :

  • 1 kg svežeg kupusa
  • maslinovo ulje
  • mešavina začina
  • kurkuma
  • sveži đumbir
  • biber
  • testo po izboru
  • sir parmezan
Priprema :

  • kups narezati malo krupnije i dinstati na malo masinovog ulja
  • kada je kupus pustio svoje sokove postepeno dodavati vodu i nastaviti dinstati 
  • pred kraj kuvanja dodati malu kašičicu kurkume, malo naribanog đumbira, biber i začine
  • testo skuvati i procediti
  • pre posluživanja kupus posipati ribanim sirom
  • Ovako pripremljen kupus može se poslužiti i kao varivo uz meso
                                                                  Prijatno !


29. lip 2013.

TESTO S TUNJEVINOM


Potrebno je :
  • 500 gr  testa
  • 400 gr tunjevine ( komadići )
  • 1 glavica (srednje veličine ) belog luka
  • 4 dcl vrhnja (pavlake) za kuvanje
  • ribani sir parmezan , malo muškatnog orašćića, i bibera
Priprema :
  • Skuvati testo
  • na malo ulja kratko upržiti sitno narezani beli luk ( samo 1-2 min, )
  • dodati oceđenu od ulja tunjevinu i vrhnje (pavlaku) , muškatni orašćić, biber  i kuvati da provri
  • dodati ribani parmezan i testeninu 
  • sve zajeno izmešati i dodati još ribanog sira
                                                       Prijatno !





24. lip 2013.

KAKAO PITA


Potrebno je :
  • Za kore :
  • 400 gr glatkog brašna
  • 150 gr margarina (ili 100 gr svinjske masti )
  • 100 gr šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika meda
  • mleka po potrebi ( 5-7 kašika)
  • Krema :
  • 7 dcl mleka
  • 5 kašika brašna, 2 kašike škrobnog brašna
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • vanil šećer
  • Preliv od čokolade ( 100 gr čokolade za kuvanje,1 kašika kakaa, 1 kašika šećera, kašika margarina, malo vode- otopiti , kratko prkuvati )
Priprema:
  • zamesiti meko testo i podeliti na 4 jednaka dela
  • valjkom oblikovati kore ( 30 x 40 cm )
  • kore peći na papiru za pečenje i obrnutom limu 5-6 min na temperaturi od 190 ¨C stepeni ( paziti da ostanu što svetlije )
  • Krema :
  • 1/2 l mleka , 5 kašika šećera staviti da prokuva a zatim dodati smesu od brašna (2 dcl mleka,  brašno, škrobno brašno, ostatak šećera, vanil šećer, kakao dobro izmešati ) i kuvati nekoliko minuta da se zgusne
  • u ohlađenu kremu dodati predhodno umućen margarin ili maslac
  • kremom ravnomerno premazati tri kore a četvrtu preliti glazurom od čokolade
                                                            Prijatno !




22. lip 2013.

SOK OD VIŠANJA


Potrebno je :
  • 2 kg višanja
  • 2 kg šećera
  • 10 gr limuntusa
  • 1 l vode
  • 5 gr konzervansa
Pripremanje :
  • Višnje oprati u vodi, ocediti i očistiti koštice
  • u posudu s očišćenim višnjama dodati 1/2 l vode, 1/2 kg šećera, limuntus , polovinu konzervansa
  • ostaviti da stoji 24 h a zatim procediti i dobro istisnuti višnje da se ocedi što više soka
  • još jednom procediti preko guste gaze
  • u ostatak vode ( 1/2 l ) dodati 1/2 kg šećera, konzervans i sve prokuvati, openiti i kada se malo ohladi dodati u oceđeni sok i sipati u pripremljene staklene boce
  • oceđene višnje spremiti u zamrzivač