30. tra 2013.

KROKETI OD PIRINČA I CELERA



POTREBNO JE :
  • šolja pirinča
  • 1 -2  krompira
  • 1 manji celer
  • 2 kašike zobenih pahuljica
  • brašno, mrvice (prezle )
  • začini od povrća, biber, sol
  • ulje
  • Pirinač oprati i kuvati u 1,5 l vode
  • krompir i celer oljuštiti i naribati u pirinač ; kuvati zajedno da bude kašasto (pred kraj stalno mešati )
  • procediti ( ne treba isprati )  i još u toplo dodati 2 kašike zobenih pahuljica
  • začiniti i dodati malo brašna ( 2-3 ) kašike
  • kada se ohladi praviti krokete;  uvaljati u prezle i kratko pržiti u vrelom ulju
                                                          Prijatno !



Posni medaljani od heljde !


POTREBNO JE .
  • 200 g heljde
  • 80 g zobenih pahuljica
  • poriluk
  • začini od povrća, biber
  • mrvice, ili brašno
  • ulje
Heljdu oprati i skuvati gustu kašu. Kuvanu kašu ocediti i usitniti a zatim u toplo dodati zobene pahuljice.Poriluk narezati na male kockice i dodati u heljdinu kašu, začiniti i praviti medaljane. Svaki medaljon uvaljati u mrvice ili brašno i kratko pržiti u vrelom ulju.Odmah vaditi na papir da se višak ulja ocedi. ( ako nije posno , dodati jaje da se sastojci bolje povežu  )
Poslužiti sa varivom od špinata !             
                                                          Prijatno !



24. tra 2013.

KROMPIR GULAŠ



POTREBNO JE :
  • 7-8 krompira
  • 2 kašike ulja
  • 1 kašičica naribanog, svežeg  đumbira
  • 1 lovorov list
  • 2-3 klinčića
  • malo cimeta
  • malo sitne paprike ili narezena sveže paprike
  • pola kašičice kurry
  • soli
  • mleko ( sojino, kokosovo.....)
  • šećera
PRIPREMA :
  • krompir oljuštiti i skuvati u vodi
  • kuvan krompir ocediti i usitniti viljuškom 
  • na zagrejano  ulje staviti lovorov list, cimet i klinčić, samo jednu minutu da se aromatizira
  • dodati krompir, đumbir , papriku, kurry i jednu šolju vode i soli
  • staviti kuvati još desetak minuta a na kraju sipati malo mleka i malo šećera
  • Poslužiti toplo !
                                                     Prijatno !





23. tra 2013.

Domaće perece


Čaj od bazge, med od maslačka, domaća pereca !!!


POTREBNO JE :
  • Mera za tri perece :
  • 100 g brašna ( 50 g običnog belog, 50 g raženog ili integralnog brašna )
  • mala kašika suvog kvasca
  • 5-6 kašika tople vode
  • mala kašikica soli
  • malo šećera
  • kašikica sode bikarbone
  • za posipanje susam, kim, mak.....
Pripremanje :
  • u brašno dodati sol, šećer, suvi kvasac i s vodom zamesiti glatko testo ( malo će biti lepljivo )
  • testo podeliti na tri dela, olikovati trake približno 40 cm i savijati perece ( Kolaž slika )
  • u tanjur sipati pola čaše vode i kašikicu sode bikarbone, perece umočiti s obe strane u vodu i stavljati na dobro podmazan pleh ili na papir za pečenje
  • odmah posipati susamom, kimom, krupnom soli ili već po želji
  • ostaviti  perece da rastu  dok se pećnica ne ugreje ( 15 min )
  • uključiti pečnicu na 220 ¨C stepeni, smanjiti na 200 C
  • peći perece 15-20 min, da dobiju lepu tamniju boju
  • Ako nisu posne , perece je lepo premazati žumancetom posle umakanja u vodu
  • Poslužiti toplo !


                                                         Prijatno !





22. tra 2013.

MED OD MASLAČKA






Med od maslačka
  • 200 cvetova (približno 150 g ), 1 l vode, 2 limuna
  • cvetove  i  limun ( narezan s korom na krugove ) kuvati u 1 l vode 25 min od početka vrenja 
  • toplo procediditi na najsitniju cedaljku, ili gazu i u tu proceđenu tečnost dodati 2 kg šećera
  • ponovo staviti da kuva 25 min od početka vrenja
  • topao med sipati u tegle i zatvoriti 




17. tra 2013.

PROLETNA PITA S DVA NADEVA


POTREBNO JE :
  • 500 g tankih kora za pitu
  • 5-6 komada krompira
  • 1 veća mrkva
  • 50-100 g pirinča
  • 15-20 listova mladog livadskog zelja ili 200 g špinata
  • crveni i beli luk
  • đumbir
  • začini od povrća i beli biber, susam
  • ulje
Priprema :
  • krompir oljuštiti, oprati i narendati
  • zelje prokuvati nekoliko minuta u kipućoj vodi a zatim ocediti i usitniti 
  • mrkvu oljuštiti i narezati na kockice
  • pirinač oprati i staviti zajedno s mrkvom da se kuva u vodi desetak minuta, a pred kraj dodati malo naribanoga đumbira i začine. Pirinač i mrkvu nije potrebno isprati, pustiti da sva voda ispari
  • crni luk jako sitno izrezati
  • Slaganje kora :
  • napraviti u čaši mešavinu ulja i vode u omeru 1:1- (50 ml ulja, 50 ml vode )
  • jednu koru premazati mešavinom ulja, preko nje staviti drugu koru i nju premazati mešavinom ulja a zatim stavljati nadeve : s jednog kraja kore  malo rendanog krompira, zatim malo zelja i narezanog  luka, posipati začinima  Na  drugi , suprotni kraj kore  staviti 3 kašike pirinča i mrkve.Preko nadeva staviti treću koru, premazati mešavinom ulja i umotavati prema sredini  jedan i drugi kraj .
  • ovaj postupak ponavljati s ostalim korama
  • koliko kora umotavati , zavisi od debljine; ako nisu jako tanke može se uvijati po jedna ili dve kore
  • tepsiju namazati uljem, poredati uvijene kore i još malo poprskati mešavinom ulja i vode, posipati susamom
  • peći 20 min na 200 ¨C stepeni
  • pečenu pitu poprskati s malo vode  i prekriti 

                                                 Prijatno !


                                                              

16. tra 2013.

KREKERI


POTREBNO JE :
  • Ovo je najmanja osnovna mera koja se prilagođava.
  • 1 šolja ( 2 dcl ) brašna- polovina pšeničnog oštrog brašna a polovina raženog ili brašna sa semenkama
  • 40 ml maslinovog ulja ( može i neko drugo ulje )
  • 7-8 kašika vode
  • mala kašičica soli, i vrlo malo sode bikarbone
  • začini po želji : beli luk u prahu, biber, kyrri,  mediteranski začini, mlevena paprika, susam .......
  • Zamesiti glatko testo, rastanjiti između folije ili papira za pečenje 2-3 mm debljine i rezati male krekere
  • poredati ih na tanjur od mikrotalasne (mikrovalne ) pećnice
  • peći 3-4 min na najačoj temperaturi- proveravati kako se peku i prilagoditi po želji
                                              Prijatno !