12. velj 2013.

JAFFA KUGLOF


Potrebno je :
                   5 komada jaja
                   280 gr ( 14 kašika ) šećera
                   300 gr ( otprilike 21 kašika) brašna
                   2 dcl ulja
                   1 prašak za pecivo, 2 kesice vanile
                   100 gr čokolade za kuvaje
                   3 veće pomorandže, korica limuna
Način pripreme:
                   Posebno umutiti belanca a zatim posebno umutiti žumanca sa šećerom, vanil šećerom, koricom limuna, koricom jedne pomorandže;  na kraju dodati ulje i isceđeni sok od jedne pomorandže.
Pažljivo sipojiti belanca s žumancima a zatim dodati brašno u koje smo predhodno stavili prašak za pecivo. Ovu smesu treba podeliti na dva dela; jedan ostaje žut a u drugi se dodaje 50 gr otopljene čokolade.
                  Kalup za kuglof (srednje veličine-promera 22-24 cm) dobro namazati margarinom i posipati brašnom- silikonski kalup se ne maže ! Neizmenično se sipa žuta i braon smesa .
                  Rerna se zagreje na 200C stepeni a posle 10-15 min pečenja treba smanjiti temperaturu na 170 C stepeni i peći još 40 min. Ispečen kuglof , još u kalupu pažljivo zaliti sokom od preostale pomorandže.
                 Kada kuglof izvadimo iz kalupa , prohladimo i po želji prelijemo otopljenom čokoladom ili posipamo prah šećerom.
                  Jaffa kuglof -jednostavan za napraviti; vreme pripreme je 1 h 30 min, idealan za posluživanje uz kafu i čaj !                                    
                                                       Prijatno !







5. velj 2013.

LISNATA POGAČA- PUPOLJAK




Potrebno je :
                   800 gr brašna za dizana testa
                     3 dcl mleka (po potrebi još )
                    40 gr svežeg kvasca
                      1 kašikica šećera
                      2 kašikice soli
                    1/5 dcl ulja
                    150 gr margarina
                         susam

Način rada : Brašno sipati u posudu, napraviti udubljenje, staviti kvasac, šećer i malo mlakog mleka i ostaviti da nadodje. U nadošli kvasac sipati so, ulje i ostatak mleka i zamesiti testo. Dobro ga izraditi da se dobije glatko testo koje se ne lepi za posudu.
Ostaviti na toplom da nadodje.
Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini , podeliti na 5 jednakih delova i od svakog napraviti lopticu. Ostaviti 10 min. da se odmore.
Svaku lopticu rastanjiti veličine plitkog tanjira premazati omekšalim margarinom i slagati jednu na drugu.
Testo zatim rastanjiti u krug prečnika do 45 cm. Od kruga iseći obruč oko 2-3 cm širine.
Preostali krug iseći na 16 jednakih deliva.
Uvijati, ali ne kao kiflice, nego da se ide ravno uz jednu stranicu trougla.

Redati u tepsiju, širom stranom uz ivicu.
Tepsija u kojoj sam pekla je 26 cm prečnik.
Obruč iseći na 4 jednaka dela, praviti ruzice i stavljati u sredinu posude.
Ostaviti na toplom da nadodje, premazati umućenim zumancem, posuti susamom i peći na 200 C, kad počne da rumeni smanjiti na 180 i peći do kraja, oko 45 min.










2. velj 2013.

MAFINI S MANDARINAMA


Potrebno je :

                   3 cela jajeta
                   250 gr šećera
                   200 gr brašna
                   120 gr margarina
                   100 gr.kokos brašna
                    1 prašak za pecivo, 1 kesica vanil šećera
                    1 kg mandarina
                    1 naranča
                    100-150 gr. šećera za sirup, malo prah šećera za posipanje

Način pripreme:

                   Otprilike 4 mandarine (oko 400 gr) treba cele prokuvati u vodi -nekoliko minuta; prosipati vodu i postupak ponoviti. Mandarine se ocede, ohlade  i samelju  cele  - mora biti jako usitnjeno !

                   Žumanca, šećer, margarin, vanila se umute penasto i u to se dodaju mlevene mandarine.
                   Belanca se ulupaju posebno , pažljivo se dodaju smesi od žumanaca;  na kraju se dodaje brašno, prašak za pecivo i kokos brašno.
                 
                  Mafini se peku u posebnim kalupima za mafine (silikonski se ne podmazuju) u zagrejanoj rerni na 180 C stepeni , 15 minuta

                Ispečene mafine treba izvaditi iz kalupa, poredati u vatrostalnu posudu i zaliti sirupom.
Sirup za preliv :
              Preostale mandarine i  naranču dobro iscediti, dodati malo vode,( ako je potrebno) da se dobije oko 2 1/5 dcl soka. U sok se dodaje šećer i sve zajedno treba  prokuvati. S toplim sirupom se zalevaju mafini.
          Ohlađene mafine posipati šećerom u prahu !  Smiley

                                                               Prijatno !   Smiley




1. velj 2013.

MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: ŠARENI KUGLOF

ŠARENI KUGLOF


Recept za ovaj kuglof !!!

Potrebno je : 5 kom. jaja
                    320 gr. kristal šećera
                    350 gr brašna
                    150 gr margarina
                       3 kašike ulja
                       1 prašak za pecivo i malo sode bikarbone
                       1 kašika meda
                       2 kesice vanil šećera 1 kašika kakao i 5 kašika mlevenih oraha
                       2 kašike kisele pavlake
                       korica limuna
                      1 šolja dobro oceđenih višanja
                        prah šećer za posipanje ili čokolada za preliv
Način pripreme :

Dobro umutiti žumanca s šećerom, dodati omekšani margarin ,ulje, vanil šećer,koricu limuna med, pavlaku i sve zajedno još mutiti da postane penasto. Belanca posebno ulupati i sjediniti s žumancima. U ovako pripremljenu smesu polako varjačom ili kašikom umešati brašno u koje smo već dodali prašak za pecivo i malo sode b. Smesu treba podeliti na dva dela; jedan deo ostaje žuti a u drigi se dodaju orasi i kakao.
     Kalup za kuglof treba pažljivo i dobro namazati margarinom i posipati brašnom.(dobro je ostaviti da stoji malo u frižideru)
Na dno kalupa prvo treba staviti malo tamnog dela, zatim malo žutog a preko njega rasporediti višnje.Postupak se ponavlja još jednom ;završni deo je žuti.
     Rerna treba biti zagrejana na 200 C stepeni. Posle 15 min, smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još 30-40 min.(kuglof se može prekriti alu folijom ili papirom za pečenje da ostane lepo pečen)
    Pečeni kuglof treba 5 min da ostane u kalupu a zatim se pažljivo okrene na rešetku ili tacnu. Malo prohlađen kuglof se posipa prah šećerom ili se prelije otopljenom čokoladom.

  Ako odlučite da ga ispečete; sigurno će vam se svideti, brzo se pripremi,ukusan je i veoma saftan ! Prijatno!


MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: Koljivo

MALA KUVARICA-ZLATNE RUKE: Koljivo: TORTE-KOLAČI-DESERTI Koljivo se sprema kao žrtva zahvalnosti Bogu za date zemaljske plodove i u spomen svetitelja koga slavimo kao i ...