17. pro 2014.

Posna pogača - hleb





Potrebno je:
  • 20 g svežeg kvasca
  • 400-500 g brašna (300 g glatkog brašna + 100 oštrog brašna + 2 kašike kukuruznog brašna)
  • 2 1/2 male kašike soli + 1 mala kašika šećera
  • 50 ml ulja
  • 250 ml tople vode
  • 50-100 g margarina
Način pripreme :
  • Sveži kvasac ,  kašičicu  šećera  i brašna preliti s 50 ml tople vode i poklopiti ; ostaviti 5 minuta da kvasac zapeni
  • u posudu nasipati ostatak tople vode, ulje i nadosli kvasac a zatim dodati polovinu brašna, so i ostatak brašna ( obratiti pažnju da so nikada ne dođe u direktan dodir s kvascem)
  • umesiti glatko testo;  mesiti desetak minuta , dodati još malo brašna ako je potrebno 
  • Prekriti salvetom posudu s testom i ostaviti na toplo mesto oko 30 min
  • radnu površinu posipati brašnom, valjkom zazviti testo u veći krug debljine 0,5 cm i kalupom (8cm) vaditi krugove
  • okrugli plitki  kalup  (24 cm) dobro namazati margarinom i posipati brašnom
  • na svaki krug staviti malo margarina, presaviti po sredini i ređati u kalup sl.
  • ponovo salvetom prekriti testo u kalupu i ostaviti na toplom mestu oko 40 min.
  • pre pečenja premazati uljem i vodom (2:1 )
  • rernu zagrejati na 200 °C , posle 10 minuta pečenja smanjiti temperaturu na 180°C i peći pogaču da blago porumeni još 20-30 minuta
  • pečenu pogaču poprskati s malo vode ,  prekriti  salvetom i ostaviti da odstoji bar 30 minuta pre posluženja









14. pro 2014.

Slani posni kolač ruža

Slani posni kolač






Potrebno je:

  • 500 g brašna (400 g glatkog + 100 g oštrog )
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 ml vode
  • 50 ml ulja
  • 2 male kašike soli
  • 1 mala kašika šećera
  • 100 g margarina
  • kalup promera 20 cm
Priprema:





  • Kvasac usitniti, dodati malo šećera, brasna i preliti s 1 dl tople vode, prekriti
  • brašno pomešati, dodati so, ulje, nadošli kvasac, ostatak tople vode i umesiti  kao svako dizano testo
  • kada se testo lepo umesilo i nije lepljivo podeliti na dva dela 
  •  svaki deo još podeliti na osam malih jufki 
  • svaku jufku razvaljati i kalupom (8 cm) vaditi 2  kruga (ostatke ostavljati sa strane i premesiti )
  • na jedan krug naribati malo margarina, prekriti drugim krugom, valjkom još malo razvaljati i urolati 
  • urolane krugove ređati u kalup koji je namazan margarinom i posipan brašnom
  • poređano testo prekriti pamučnom salvetom i ostaviti na toplo mesto oko 1 h da se udvostruči
  • rernu zagrejati na 200 °C stepeni
  • nadošli kolač  premazati uljem i vodom (2:1)
  • peći kolač 15 minuta a zatim temperaturu smanjiti na 180 °C  i nastaviti  još peći oko 20 min
  • pred kraj pečenja izvaditi kolač iz rerne još jednom premazati uljem i vodom ali sada dodati malo šećera, vratiti  u rernu 
  • ispečeni kolač još malo ostaviti u kalupu a zatim izručiti na pamučnu salvetu, umotati i ostaviti da se ohladi pre rezanja


Slani posni kolač




13. pro 2014.

Posni dvobojni kuglof

Posni dvobojni  kuglof s kvascem


Potrebno je :

  • 150 g glatkog brašna + 100 g oštrog brašna
  • 20 g svežeg kvasca
  • 70 ml ulja
  • 80 g šećera ( 4 kašike)
  • pola male kašičice soli
  • 1 velika kašika kakao praha
  • vanil šećer
  • kora i sok naranče
  • 2 dl mlake vode
  • kalup za kuglof (18-20 cm gornji promer)
Priprema:


Posni dvoboji kuglof

  • Kvasac,  malu kašičicu šećera i  malo brašna preliti s 1 dl tople vode , ostaviti da kvasac zapeni
  •  prosejati i pomešati brašno, šećer, ulje, naribanu koru jedne naranče, vanilu, so 
  •  dodati nadošli kvasac i još 1 dl tople vode
  • umesiti testo,( bit će malo lepljivo) a zatim podeliti na dva dela
  • u jedan deo prosejati punu kašiku kakao praha
  • posebno još malo mesiti svaki deo i dodati brašna koliko je potrebno da bude glatko
  • prekriti salvetom i ostaviti 10 minuta na toplom mestu
  • kalup dobro  namazati margarinom, posipati brašnom
  • od testa praviti male kuglice i ređati naizmence tamnu i svetlu
  • to ponoviti  u još jednom redu tako da iznad svetle dođe tamna kuglica testa
  • kalup sa testom prekriti pamučnom salvetom i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči,
  • oko 1 h
  • rernu zagrejati na 200 °C stepeni, rešetku namestiti na niži nivo
  •  peći kuglof ;  posle 10 min smanjiti temperaturu na 180 °C stepeni i  još nastaviti peći  15-20 min
  • izvaditi iz rerne, ostaviti par minuta a zatim izručiti na podlogu
  • topao kuglof četkom premazati  sokom od naranče ( oceđeni sok jedne naranče i 1 kašičica šećera u prahu)
  • ponovo  kuglof  prekriti  salvetom i ostaviti najmanje pola sata pre rezanja i posluživanja
  • posipati šećerom u prahu zamirisanim vanilom

Posni kuglof s kvascem



8. pro 2014.

Zebra kuglof



Potrebno je:
  • 4 jaja
  • 1 čaša jogurta (2dl)
  • 1 1/2 čaša šećera
  • 1 čaša ulja
  • 3 čaše brašna
  • 1 kesica (10g) praška za pecivo
  • 1 kesica vanile
  • 2 kašike kakao praha
  • prah šećer za posipanje
Priprema:
  • Jaja sa šećerom penasto umutiti, dodati jogurt , ulje, i na kraju lagano umesati brašno i prasak za pecivo.
  •  Smesu podeliti na dva dela , u jednu polovinu dodati 2 pune kašike kakaa.
  •  Kalup dobro namazati margarinom ili maslacem , posipati brasnom.
  •  Odrediti tri mesta u kalupu .
  •  Kašikom sipati neizmenično svetlu smesu, preko svetle kašiku tamne smese . Isto ponovljati na sve tri strane kalupa dok se sva smesa ne potroši. 
  •  Peći na 180 °C  oko 40 min.
  • Zebraste šare su lepše ako  je kalup za kuglof širi ,a ne visok  !
  • Najčešće se dešava da  prilikom pečenja sredina kuglofa  poraste više i ne bude jednake visine ; moj savet je da se malo smanji količina praška za pecivo


7. pro 2014.

Zimski posni rolat





Potrebno je:
  • 200 g samlevenog kestena ( ili samlevenih oraha)
  • 180 g margarina
  • 150 g čokolade
  • 200 g pirea od bundeve
  • 200 g brašna
  • 200 g šećera
  • 50 ml ulja
  • 1 puna kašičica sode bikarbone
  • mineralna voda 2 dl
  • 1 naranča
  • vanil šećer, cimet,  sveži đumbir
Priprema:
  • Koristila sam mleveno kestenje. Kesten u ljusci malo zaseći i kuvati u vodi desetak minuta. Sačekati da se malo ohladi a zatim oljuštiti ljusku i opnu. Oljušteno kestenje ostaviti da se dobro prosuši. Suvo kestenje samleti .
  • bundevu , iseći na manje komade i kuvati u 3 dl vode oko 20 minuta 
  • kuvanu bundevu procediti (vodu sačuvati , ostat će oko 0,5 dl ) i propasirati
  • U pasiranu bundevu dodati mleveno kestenje, 3 kašike šećera i 50 g otopljene čokolade, koru i sok naranče i malo vode ( koja je ostala od kuvanja bundeve) ako je previše gusto
  • ostaviti  da se dobro ohladi a zatim dodati 150 g predhodno umućenog margarina
  • Biskvit:
  • U  brašno dodati 150 g šećera, sodu bikarbonu, naribanu koru naranče, kašičicu naribanog đumbira, pola kašičice cimeta, vanil šećer , ulje i vodu
  • mešati mikserom nekoliko minuta 
  • sipati smesu u lim (32x32 cm) na papir za pečenje 
  • peći u zagrejanoj pećnici 10-15 min na 190 °C
  • pčeni biskvit posipati s malo šećera (da se ne bi lepio na tkaninu )i okrenuti naopako na pripremljenu kuhinjsku salvetu ,  na kraju izvući papir za pečenje
  • urolati zajedno sa kuhinjskom salvetom i ostaviti da se ohladi
  • Ohlađeno testo preliti s malo isceđenog soka naranče, premazati kremom od kestena, ponovo urolati i preliti čokoladom
  • ( 100 g čokolade, 30 g margarina ,malo vode otopiti na pari)



Zimski rolat s baranjskim kestenjem

Kolači



                                                    


  


5. pro 2014.

Posni kolačići s pekmezom

Kolačići punjeni pekmezom od grožđa











Potrebno je:

  • 270 g brašna (200 g -glatko, 70 g oštro brašno)
  • 3 kašike šećera
  • 1/2 kašičice praška za pecivo i 1¸/2 kašičice sode bikarbone
  • 70 ml ulja  ili  120 g margarina
  • 50 ml soka (sirup) od grožđa + 50 ml vode
  • pekmez od  crnog  grožđa za punjenje
Priprema:

  • Zamesiti prhko testo od navedenih sastojaka. Koristila sam domaći sirup od crnog grožđa. Po potrebi dodati soka ili brašna, testo ce biti malo lepljivo. Zamotati  testo u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak oko 1h vremena. 
  • Ohlađeno testo podeliti na dva dela ( ili na četiri , možda je lakše puniti)
  • na brašnom posipanoj radnoj površini razviti valjkom dva podjednako velika testa, oko 3-5 mm debljine 
  • na jednu polovinu rasporediti  kašičicom pemez (sl.)
  • prekriti  drugim delom  testa i prstima malo pritisnuti
  • kalupom (4 cm) ili čašom vaditi kolačiće i rasporediti ih na papir za pečenje ( ostavljati malo razmaka između svakog kolačića)
  • peći na 180 °C stepeni u predhodno zagrejanoj pećnici 10 min
  • pečene kolačiće posipati s šećerom u prahu ili napraviti preliv od soka ( 1 dl soka, kašičica škrobnog brašna, zagrevati da se  zgusne i toplim sirupom prelevati )
     
Posni kolačići s pekmezom od grožđa

Kolačičići sa sokom od grožđa

3. pro 2014.

Posna pita sa višnjama




Potrebno je:

  • 250 g brašna (200 g glatkog + 50 g oštrog brašna)
  • 4 pune kašike zobenih pahuljica
  • 100 g šećera za testo + 100 g šećera za višnje
  • 1  dl mineralne vode
  • pire od jedne kuvane jabuke- jabuku koristim kao zamenu za jaja
  • 1/2 dl ulja ili 100 g posnog margarina
  • naribana kora limuna, vanil šećer
  • 1 kašičica sode bikarbone + 1 kašičica praška za pecivo
  • Višnje :
  • 1 puding od vanilije (37 g e)
  • 2 kašike griza
  • čaša (2.5 dl ) višanja ( iz kompota ili zamrznute)
  • 1/2 l soka od višanja
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema:

  • Pomesati obe vrste brašna, dodati šećer,  zobene pahuljice, sodu bikarbonu, prašak za pecivo, koricu limuna
  • dodati ulje ili omekšan margarin, pire od jabuka i vodu
  • umesiti  prhko testo, zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjak da se dobro ohladi
  • Višnje i sok staviti da se kuva, dodati šećer a kada provri umešati griz i puding ( prah pudinga predhodno pomešati sa 3 kašike hladnog soka)
  • prokuvati 1-2 min i ostaviti da se ohladi
  • Izvaditi testo iz hladnjaka, podeliti na dva dela
  • okrugli, plitki kalup prekriti papirom za pečenje, razvaljati testo toliko veliko da i rubovi kalupa budu prekriveni i preneti testo pomoću valjka
  • kuvane višnje rasporediti po testu
  • od drugog dela testa razvaljati krug i prekriti višnje
  • rubove viljuškom učvrstiti
  • peći 25 minuta u zagrejanoj rerni na 180 °C
  • Pečenu pitu ohladiti, pomoću papira izvaditi iz kalupa i posipati šećerom u prahu





Posna pita s višnjama




Basmati pirinač i komorač

  




Mirisni, meki, aromatični pirinač dugog zrna basmati s komoracem

Potrebno je:

  • 250 g basmati pirinča
  • 4 dl vode
  • komorač
  • 2 mrkve
  • manja glavica luka
  • kašičica kurkume
  • kašičica svežeg đumbira
  • korijander u prahu
  • listovi kadulje
  • so
  • 2 kašike maslinovog ulja ili kocka putera
Priprema :

  • pirinač  isprati u vodi  nekoliko puta  sve dok voda ne bude bistra 
  • sipati 4 dl vode preko ispranog pirinča i staviti kuvati
  • kada voda proključa , smanjiti temperaturu na najmanje i nastaviti kuvati još 8-10 min
  • Važno je napomenuti da posuda s pirinčom treba sve vreme biti poklopljena,  ne otvarati  kako bi se pirinač  vise kuvao  u pari, nije potrebno mešati. Gotov basmati je upio svu vodu, zrna su se izdužila a nisu se slepila , aroma i miris je poseban !
  • Mrkvu naribati ,  komorač izrezati malo krupnije, luk sitno iseckati i prziti  oko 5 min. na malo ulja ili putera
  • dodati kurkumu i ostale začine, još malo propržiti a zatim dodati pirinač i lagano promešat










2. pro 2014.

Posne empanade punjene humusom


Posne empanade punjene humusom

 Potrebno je:

  • Za testo:
  • 150 g  glatkog brašna
  • 50 g  oštrog brašna
  • 50 g  kukuruznog brašna
  • 1 mala kašika soli
  • 1 mala kašika origana
  • 1/2 male kašike mlevene čili paprike
  • 50 ml ulja
  • 200 ml mlake vode
  • 3 kašike kuvanog pirea od paradajza
  • 1 mala kašika praška za pecivo
  • 1 mala kašika sode bikarbone
  • začini : 1/2 kašičice kurkume, biber, mleveni komorač
  • Nadev:
  • kuvana leblebija , 450 g
  • beli luk
  • maslinovo ulje
  • mleveni susam
  • so
  • beli biber
Priprema:

  • Pomesati sve tri vrste brašna, dodati začine, sol, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, ulje, pire od paradajza i vodu. Umesiti fino glatko testo, ako je potrebno dodati jos malo brašna. Testo zaviti u foliju i ostaviti u frizider da odstoji najmanje 1h 
  • Napraviti nadev od leblebije. Ja sam koristila kuvanu leblebiju iz konzerve. Ocediti 2/3  tekućine, usitniti štapnim mikserom, dodati 2 kašičice mlevenog i prženog susama, kašiku maslinovog ulja, sol, beli luk sitno isečen ili u prahu. Ako volite dodajte i malo čili paprike.
  • Radnu površinu posipati brašnom i valjkom razviti testo debljine 3-5 mm
  • okruglim kalupom (6 cm)  vaditi krugove i na svaki krug staviti kašičicu nadeva
  • svaki krug rukom još mala proširiti, presaviti , rubove pritisnuti prstima a zatim učvrstiti viljuškom
  • Empanade ređati na lim i papir za pečenje;  premazati uljem i posipati susamom ili kimom
  • peći u zagrejanoj rerni 15 minuta na 190 °C
  • Od ove količine testa dobit će te 30 punjenih "jastučića"


Posne empanade punjene humusom




Punjene empanade

Punjeni jastučići




13. stu 2014.

Piletina i krompir u finom umaku




Piletina i krompir u finom umaku




Potrebno je:
  • pileće meso ( batak, belo meso, krilca)
  • 400 g pasiranog pirea paradajza
  • 5-6 krompira
  • 180 ml jogurta
  • nekoliko čena belog luka,  crveni luk 
  • nekoliko listova žalfije, bosiljka, lovora, origano, so,biber, kašičica šećera, kašičica gustina
  • ulje
Priprema:
  • piletinu  posoliti  i  kratko propržiti s obe strane na malo ulja
  • krompir oljuštiti i izrezati na tanke kriške
  • u ulje u kome se przilo meso,  naseći sitno oba luka, dodati listove žalfije i krato prziti
  • na kraju  u luk dodati pire od paradajza, list lovora, bosiljka, origano, biber, šećer i još začina po izboru
  • umak prokuvati , skloniti sa vatre i umesati jogurt
  • u odgovarajuću posudu poređati meso i krompir, preliti umakom tako da krompir bude prekriven;  ako je potrebno dodati malo vode
  • prekriti alu folijom i staviti peći u toplu rernu na 180-200 °C - oko 45 min
  • proveriti da li je krompir mekan;  pred kraj po želji umešati kašičicu gustina 


Piletina i krompir u finom umaku

Piletina i krompir u finom umaku



Medenjaci bez meda

Medenjaci bez meda





Potrebno je :
  • 500 dl ( mera je čaša od 2dl ) šećera
  • 150 ml (1 1/2 čaša) vode
  • 2 žumanca
  • 1 celo jaje
  • 2 kašike masti
  • brašna po potrebi ( oko 600-700 gr )
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 kašičice cimeta, malo muškatnog orasa, kardamom ili već pripremljen začin za medenjake)
  • 100 g šećera u prahu, sok limuna
Priprema:
  • 1 1/2 čaše šećera otopiti kao za karamel (na manjoj temperaturi topiti šećer, stalno mešati da ne ostanu grudvice)


  • kada se šećer otopio , dodati vodu , ostatak šećera, 2 kašike masti i nastaviti mešati; šećer se mora do kraja otopiti a zatim ostaviti da se ohladi

  • u ohlađenu smesu umešati žumanca, jaje i dodavati postepeno brašno sa sodom bikarbonom

     testo treba biti dovoljno čvrsto ali ne pretvrdo da bi se mogle kašikom formirati kuglice,koje treba ređati na papir za pečenje (ostavljati dovoljno razmaka , testo se širi prilikom pečenja)

  • peći u toploj rerni 10 minuta na 190°C

  •  2 belanca ulupati, postepeno dodavati 100 g šećera u prahu i nekoliko kapi soka od limuna

     premazati kekse i ostaviti da se osuše






  

7. stu 2014.

Slani polumeseci

Slani polumeseci


Potrebno je:
  • 500 g brašna
  • 180 g masti ili 250 g margarina
  • 1 1/2 kašičica soli
  • 180 ml punomasne  kisele pavlake 
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • malo mleka
  • 1 jaje za premazivanje
  • susam za posipanje
Priprema:
  • Zamesiti testo od brašna ,masti , soli, praška za pecivo, pavlake i malo mleka
  • odmah na brašnjavoj podlozi razvaljati testo 1 cm debljine, premazati umućenim jajetom i bogato posipati susamom
  • kalupom ili čašom vaditi polumesece, ređati na lim prekriven papirom za pečenje
  • peći u zagrejanoj rerni na 180 °C oko 15-20 min




Slani polumeseci

Slani polumeseci

1. stu 2014.

Mirisne palačinke

Mirisne palačinke



Potrebno je:
Priprema:
  • jaja i šećer penasto umutiti, postepeno dodavati brašno i vodu
  • paziti da ne ostane grudvica
  • dodati malo naribane korice limuna, kardamom 
  • listove matičnjaka  lat. melissa officinalis sitno iskidati bez peteljke, ušećerenu koricu izrezati na manje komadiće i sve zajedno umešati u smesu za palačinke
  • ispeći palačinke , svaku premazati pekmezom i urolati
  • preliti sirupom od matičnjaka - dvadeseteka manjih listova matičnjaka preliti s 100 ml vode, dodati 3 kašike šećera i kuvati do željene gustine a zatim procediti 


Mirisne palačinke



Mirisne palačinke s matičnjakom


Zapečeni špageti sa bundevom






Potrebno je:
  • 400 g špageta
  • 1 žuta bundeva
  • 1 glavica luka 
  • nekoliko čena belog luka
  • Bešamel umak:
  •  kašika putera, 0,4 dl mleka, 2 kašike brašna, so, biber, muškatni oraščić
  • 2 jaja
  • 2 dl kisele pavlake
  • 100 g suve šunke 
  • origano
Priprema : 
  • bundevu raseći po sredini, odstraniti semenke, staviti na pleh, dodati malo vode i peći u rerni na 200°C oko 40 minuta
  • pečenu bundevu izdubiti kašikom i odvojiti pire
  • luk usitniti i kratko propržiti na malo ulja
  • dodati pire od bundeve, začiniti mešavinom začina, biberom i još 2-3 minute dinstati
  • Bešamel :
  •  u šerpi zagrejati puter ,  dodati brašno i krato upržiti na laganoj vatri
  • mleko ugrejati, dodati so, biber, muškatni oras
  • vruće mleko na maloj temperaturi postepeno dodavati u  uprženo brašno, stalno mešati
  • Vatrostalnu posudu, namazati puterom i sipati naizmenično ; bešamel, špagete, pire od bundeve, sitno isečenu šunku
  • jaja umutiti, dodati pavlaku, origano i preliti testo
  • zapeći u rerni na 190 °C oko 15 min



 Zapečeni špageti sa bundevom


 Zapečeni špageti sa bundevom




Špageti preliveni umakom od bundeve i bešamela