6. ruj 2013.

DŽEM OD SMOKAVA


Jedan, jednostavni recept , pripremanja džema od smokava !

Potrebno je :
  • 4 kg svežih , zrelih smokava
  • 1 kg šećera
  • 1 limun
  • 25 g mlevene želatine za voćne marmelade i džemove
Pripremanje :

  • smokvama odrezati peteljke , oguliti zelenu kožicu, i narezati na sitnije komade
  • staviti u dublji lonac, preliti sokom od limuna i kuvati 20 min ; stalno mešati
  • dodati šećer i nastaviti kuvati na laganoj vatri još 15-20 min a zatim dodati želatinu pomešanu s malo šećera i vode
  • kuvati još 10 min i sipati toplo u pripremljene tegle
                                             



31. kol 2013.

Svinjski file na lovački ; sa slaninom i gljivama


Potrebno je :
  • 600 gr svinjskog filea (lungić) ( ili goveđeg)
  • 200 g slanine
  • 500 g gljiva, (mešavina šampinjona, bukovača, vrganja........)
  • 1 glavica luka
  • nekoliko čena belog luka
  • malo maslaca i  ulja
  • 5 dl pavlake (vrhnja) za kuvanje
  • 2 dl pasiranog paradajza
  • mešavina začina, biber, bosiljak
  • tekuća marinada s belim lukom za meso
  • Prilog :
  • pirinač , njoke (valjušci) od krompira................po izboru
Pripremanje :

  • izrezati meso na kolutove, marinirati  i ostaviti 1h da odstoji
  • slaninu tanko narezati , njome omotati meso i pričvrstiti čačkalicom
  • meso lagano ispeći na ulju s jedne i s druge strane (ali da ne bude do kraja gotovo )
  • izvaditi meso a na ulju ispržiti sitno seckani luk
  • kada luk požuti dodati malo rezane slanine, sitno seckani beli luk, rezane gljive i sve zajedno dinstati
  • dodati pasirani paradajz , malo vode, listić bosiljka, malo bibera , začine i pustiti da prokuva
  • vratiti meso u umak i sve zajedno dinstati još 15-20 min
  • na kraju izvaditi  meso u vatrostalnu posudu (izvaditi čačkalice) a u umak dodati malo maslaca i pavlaku
  • umakom preliti meso i poslužiti s  obarenim pirinčom -(obariti 250 g pirinča, procediti i isprati - glavicu luka sitno izrezati, propržiti na malo maslaca , dodati pirinač i začine)
  • Isto na ovaj način  mogu  se  pripremiti svinjske ili juneće   šnicle,   a  slaninu pričvrstiti s jedne i s druge strane .

                                                            Prijatno !



27. kol 2013.

BELA TORTA S CRVENIM GREJPFRUTOM




POTREBNO JE :

  • Za biskvit :
  • 150 ml (g) otopljenog maslaca
  • 620 ml (g) šećera u prahu
  • naribana korica crvenog  grejpfruta
  • 1 grejp crveni
  • na vrh kašičice soli
  • 6 jaja
  • 120 ml (g) brašna
  • 80 ml (g)  maka
  • 60 ml(g) belih grožđica
  • Nadev : Mus  -mousse  od bele čokolade
  • 500 g bele čokolade
  • 1 l slatke pavlake (sveže )
  • 12 g želatine u listićima 
  • naribana korica grejpa
PRIPREMA :
  • 2/3 šećera, maslac i žumanca  umutiti mikserom
  • brašno, koricu grejpa, mak, grožđice promešati i dodati u smesu od maslaca
  • belanca i preostali šećer umutiti u čvrstu penu i spojiti s žumancima
  • pećnicu zagrejati na 200 stepeni C
  • smesu sipati u kalup obložen papirom za pečenje ; promera približno 23 cm,
  • posle 10 min smanjiti temperaturu na 180 C stepeni i peći još 20 min
  • ohlađeni biskvit izrezati horizontalno u tri jednaka dela
  •  grepfrutu  oljuštiti koricu i narezati na male kockice 
  • na dve kore prvo staviti komadiće grejpa , zatim mus od čokolade a na gornju koru samo mus 
  •  vrh torte i okolo sa strane  ukrasiti  šlagom
  • Mus, mousse :
  • želatinu namočiti u hladnoj vodi da odstoji 10 min
  • čokoladu naseckati na kockice
  • 600 ml slatke pavlake
  • Priprema musa: 2 dl slatkog vrhnja zagrejati do tačke vrenja i ukloniti s vatre
  • u to dodati seckanu čokoladu i mešati da se čokolada otopi i sjedini s vrhnjem
  • želatinu pripremiti prema uputi i ostaviti da nabubri 10 min a kada nabubri staviti je  laganu vatru da se rastopi ali ne da prokuva
  • želatinu dodati u otopljenu čokoladu , dobro promešati i ostaviti da se čokolada potpuno ohladi
  • ostatak vrhnja za šlag čvrsto ulupati i dodati ohlađenoj čokoladi i još zajedno umutiti
  •  na kraju dodati malo naribane korice grejpa
                                                        Prijatno !







25. kol 2013.

PITA SA SMOKVAMA



Potrebni sastojci :
  • Testo :
  • 150 gr margarina ili maslaca
  • 100 gr šećera
  • 1 jaje (žumanjak)
  • 300 gr brašna 
  • 1 prašak za pecivo (10 g)
  • 1 vanil šečer a po želji i naribana korica limuna
  • 3 pune kašike pavlake (vrhnja) za kuvanje
  • 2 kašike mleka
  • šećer u prahu
  • Fil:
  • 1 kg svežih smokava
  • 100 gr šećera
  • malo cimeta 
  • 2 kesice vanil šećera
  • nekoliko kapi soka od limuna
  • 2 kašike griza
  • 1 kašika gustina (škrobnog brašna)
Način pripreme:
  • svežim smokvana odstraniti zelenu koru , sitno narezati i odmah preliti  sokom od limuna
  • dodati šećer, cimet i kuvati na štednjaku 15 -20 min a zatim umešati gustin i griz
  • ostaviti fil da se hladi
  • umesiti glatko testo i podeliti na dva dela
  • razviti oklagijom u veličini kalupa (36 x 20)
  • kalup namazati margarinom, posipati brašnom
  • oklagijom preneti jedan deo testa i po njemu rasporediti fil a zatim prekriti drugim delom testa i malo viljuškom ,,nabockati,,
  • rernu zagrejati na 180 Ç stepeni- pitu peći 20-25 min da lepo porumeni
  • ohlađenu pitu posipati šećerom u prahu zamirisanim vanilom
                                                             Prijatno !






11. kol 2013.

TORTA S TIKVICAMA


Potrebni sastojci :
  • Testo :
  • 280 gr brašna
  • 1 jaje
  • 70 gr putra ili margargarina
  • 150 gr svežeg sira
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašićica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo mleka
  • malo bibera,  muškatnog oraščića i narezanog svežeg vlasca
  • Nadev :
  • 3 tikice
  • 300-400 gr mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 mrkva
  • malo prezli (mrvica)
  • začin od povrća, biber, korijander, peršun
  • jaje
  • malo tvrdog svežeg sira
  • Preliv :
  • 2,5 dcl  kisele pavlake
  • 2 dcl slatke pavlake za kuvanje
  • 3 jaja
  • 3 kašike škrobnog brašna (gustina )
  • malo ribanog sira parmezana
  • sol, biber, narezani sveži vlasac, korijander
Pripremanje :
  • Umesiti testo i oklagijom razvaljati (oko 30 cm prečnik) i staviti ga u okrugli kalup ( najbolje koristiti kalup kome se stranice otvaraju a prečnika 24 cm)
  • Zelene tivice narezati na tanke trake i blanširati ih 3min.  u slanoj vodi a zatim isprati hladnom vodom i ocediti
  • meso i naseckanu mrkvu dinstati na luku ili jednostavno pripremiti kao za fašir ( u blenderu samleti luk, mrkvu umešati meso , jaje prezle, začiniti )
  • na svaku tikvicu staviti malo nadeva, zamotati i staviti uspravno u kalup s testom
  • redati u krug , ali ostaviti malo razmaka 
  • između urolanih tikvica staviti male kockice sira
  • Napraviti preliv i pažljivo preliti tikvice, popuniti praznine
  • Rernu zagrejati na 170 ¨C stepeni i peći 40 min 
  • pred kraj narezati kolutove paradajza i prekriti testo
  • pečenu tortu ostaviti u rerni još desetak minuta 
  • kalup otvoriti kada se torta malo ohladi
                                             Prijatno !





10. kol 2013.

Medenjaci


Medenjaci bez masnoće !!!!!

Potrebni sastojci :
  • 300 gr brašna
  • 3 pune kašike meda (može ; bagremov, cvetni, kesten)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 cela jaja
  • 150 gr šećera
  • začini za medenjake- 1 kašičica mlevenig cimeta, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, 1 vanil šećer, malo sitnog klinčića , korijandera i ribane korice limuna
  • Bela glazura:
  • 1 belanjak pomešati sa šećerom u prahu idodati  malo soka od limuna (približno 50 gr šećera u prahu )
Pripremanje :
  • u posudu staviti brašno, sodu bikarbonu, šećer, med sobne temperature, jaja i začine i polako rukom mesiti
  • malo se teže i duže mesi ali ne treba odustajati, na kraju dodati 2-3 kašike mleka
  • kada je testo dovoljno umešano, glatko;  potrebno ga je uviti u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 30 min a može i više, nekoliko sati
  • oklagijom između dva papira za pečenje rastanjiti testo 0,5-0,8 cm i modlom vaditi medenjake
  • ili od testa praviti male kuglice veličine orasa
  • medenjake poredati na papir za pečenje s malo razmaka i peći ih na 180 ¨C  stepeni 6-8 min da dobiju lepu boju (rerna s ventilatorom)
  • izvaditi iz rerne i odmah premazati umućenim belancetom, cele ili samo gornji deo
  • ostaviti da se prosuše 
  • Medenjaci se mogu odmah poslužiti a u zatvorenoj posudi dugo ostaju sveži !!!!!!!
                                                                  Prijatno !




5. kol 2013.

Pohovani pirinač


Potrebno je :
  • 2 šolje pirinča
  • 3 jaja
  • prezle (mrvice )
  • 1 crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 50-100 gr ribanog sira parmezana
  • mešavina mediteranskih začina, sol, biber
  • ulje za prženje
Priprema :
  • pirinač oprati i skuvati u vodi a zatim ga dobro ocediditi na cedaljki
  • u ohlađeni pirinač dodati sitno seckani luk, 1 jaje, začine, sir i ako je potrebno dodati malo prezli da se dobije čvršća smesa od koje se oblikuju kuglice 
  • kuglice prvo stavljati u brašno, zatim u razmućeno jaje pa u mrvice
  • pržiti ih na slaboj vatri u većoj količini zagrejanog ulja s obe strane da porumene
  • pečene kuglice vaditi na papir da se ocede
                                                           
                                                         Prijatno !