11. kol 2013.

TORTA S TIKVICAMA


Potrebni sastojci :
  • Testo :
  • 280 gr brašna
  • 1 jaje
  • 70 gr putra ili margargarina
  • 150 gr svežeg sira
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašićica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
  • malo mleka
  • malo bibera,  muškatnog oraščića i narezanog svežeg vlasca
  • Nadev :
  • 3 tikice
  • 300-400 gr mlevenog mesa
  • glavica crvenog luka
  • 2 čena belog luka
  • 1 mrkva
  • malo prezli (mrvica)
  • začin od povrća, biber, korijander, peršun
  • jaje
  • malo tvrdog svežeg sira
  • Preliv :
  • 2,5 dcl  kisele pavlake
  • 2 dcl slatke pavlake za kuvanje
  • 3 jaja
  • 3 kašike škrobnog brašna (gustina )
  • malo ribanog sira parmezana
  • sol, biber, narezani sveži vlasac, korijander
Pripremanje :
  • Umesiti testo i oklagijom razvaljati (oko 30 cm prečnik) i staviti ga u okrugli kalup ( najbolje koristiti kalup kome se stranice otvaraju a prečnika 24 cm)
  • Zelene tivice narezati na tanke trake i blanširati ih 3min.  u slanoj vodi a zatim isprati hladnom vodom i ocediti
  • meso i naseckanu mrkvu dinstati na luku ili jednostavno pripremiti kao za fašir ( u blenderu samleti luk, mrkvu umešati meso , jaje prezle, začiniti )
  • na svaku tikvicu staviti malo nadeva, zamotati i staviti uspravno u kalup s testom
  • redati u krug , ali ostaviti malo razmaka 
  • između urolanih tikvica staviti male kockice sira
  • Napraviti preliv i pažljivo preliti tikvice, popuniti praznine
  • Rernu zagrejati na 170 ¨C stepeni i peći 40 min 
  • pred kraj narezati kolutove paradajza i prekriti testo
  • pečenu tortu ostaviti u rerni još desetak minuta 
  • kalup otvoriti kada se torta malo ohladi
                                             Prijatno !





10. kol 2013.

Medenjaci


Medenjaci bez masnoće !!!!!

Potrebni sastojci :
  • 300 gr brašna
  • 3 pune kašike meda (može ; bagremov, cvetni, kesten)
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 2 cela jaja
  • 150 gr šećera
  • začini za medenjake- 1 kašičica mlevenig cimeta, 1/2 kašičice muškatnog oraščića, 1 vanil šećer, malo sitnog klinčića , korijandera i ribane korice limuna
  • Bela glazura:
  • 1 belanjak pomešati sa šećerom u prahu idodati  malo soka od limuna (približno 50 gr šećera u prahu )
Pripremanje :
  • u posudu staviti brašno, sodu bikarbonu, šećer, med sobne temperature, jaja i začine i polako rukom mesiti
  • malo se teže i duže mesi ali ne treba odustajati, na kraju dodati 2-3 kašike mleka
  • kada je testo dovoljno umešano, glatko;  potrebno ga je uviti u prozirnu foliju i staviti u frižider najmanje 30 min a može i više, nekoliko sati
  • oklagijom između dva papira za pečenje rastanjiti testo 0,5-0,8 cm i modlom vaditi medenjake
  • ili od testa praviti male kuglice veličine orasa
  • medenjake poredati na papir za pečenje s malo razmaka i peći ih na 180 ¨C  stepeni 6-8 min da dobiju lepu boju (rerna s ventilatorom)
  • izvaditi iz rerne i odmah premazati umućenim belancetom, cele ili samo gornji deo
  • ostaviti da se prosuše 
  • Medenjaci se mogu odmah poslužiti a u zatvorenoj posudi dugo ostaju sveži !!!!!!!
                                                                  Prijatno !




5. kol 2013.

Pohovani pirinač


Potrebno je :
  • 2 šolje pirinča
  • 3 jaja
  • prezle (mrvice )
  • 1 crveni luk
  • 1 čen belog luka
  • 50-100 gr ribanog sira parmezana
  • mešavina mediteranskih začina, sol, biber
  • ulje za prženje
Priprema :
  • pirinač oprati i skuvati u vodi a zatim ga dobro ocediditi na cedaljki
  • u ohlađeni pirinač dodati sitno seckani luk, 1 jaje, začine, sir i ako je potrebno dodati malo prezli da se dobije čvršća smesa od koje se oblikuju kuglice 
  • kuglice prvo stavljati u brašno, zatim u razmućeno jaje pa u mrvice
  • pržiti ih na slaboj vatri u većoj količini zagrejanog ulja s obe strane da porumene
  • pečene kuglice vaditi na papir da se ocede
                                                           
                                                         Prijatno !


20. srp 2013.

Buhtle s nutellom


Potrebno je :
  • 1 kg brašna (glatko)
  • 1 sveži kvasac (40 gr)
  • 100 gr margarina
  • 3 kesice vanil šećera
  • 0,5 l mleka 
  • 3 kašičice šećera
  • 1 kašičicu soli
  • nutella ili džem
  • šećer u prahu
Priprema :
  • kvasac , jednu kašičicu šećera i malo brašna staviti u polovinu toplog mleka da nadođe
  •  polovinu margarina otopiti i zajedno s kvascem , šećerom , soli i ostatkom toplog mleka sipatu u brašno i umesiti glatko  testo ali da ne bude tvrdo (ako je potrebno dodati malo tople vode)
  • testo prekriti i ostaviti na toplo mesto da raste oko 1 h
  • razviti testo približno 1 cm debljine , izrezati kocke (10-12 cm) , staviti nadev i sakupiti krajeve da se ne rastvori okrenuti obrnuto i slagati u lim predhodno namazan margarinom
  • ostaviti buhtle još deset minuta a zatim premazati otopljenim margarinom
  • rernu zagrejati na 200 ¨C stepeni , smanjiti na 180 ¨ C i peći buhtle 20-25 min
  • pečene buhtle poprskti s malo vode, prekriti i ostaviti 15 min a zatim obilno posipati šećerom u prahu
                                                                      Prijatno !



19. srp 2013.

Mini - jogurt torta


Potrebno je :
  • 200 gr piškota
  • 500 ml punomasnog jogurta
  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag
  • 200 gr šećera u prahu
  • 2 kesice vanil šećera
  • 500 gr malina
  • 12 listića želatine
  • 400 ml slatkog vrhnja za ukrašavanje
Priprema :
  • za podlogu ; bebi piškote namočiti u malo mleka i poredati u okrugao kalup (promer 24 cm )
  • jogurt izmešati s šećerom i vanilom
  • posebno izmiksati slatko vrhnje za šlag
  • želatinu namočiti u posudi s 10 kašika hladne vode i ostaviti 10 min da nabubri
  • posle 10 min želatinu otopiti na veoma niskoj temperaturi neprestano mešajući
  • kada se otopila skinuti s vatre i nastaviti mešati- mora biti mlaka
  • jogurt i vrhnje za šlag pomešati , nastaviti mešati najačom brzinom  miksera i polako sipati želatinu
  • 1/3 kreme sipati na piškote a zatim poredati maline (ostaviti malo malina )
  • nasipati drugu trećinu kreme a u ostatak kreme mikserom umešati malo malina i to staviti na belu kremu
  • tortu ostaviti u kalupu nekoliko sati u frižideru da se krema stegne
  • kada se torta dovoljno ohladila izvaditi iz kalupa i ukrasiti šlagom
                                                                   Prijatno !




11. srp 2013.

KOLAČ S GRIZOM I KOKOSOM


Potrebno je :
  • Za biskvit :
  • 2 jaja
  • šolja (2 dcl ) šećera
  • šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja
  • 1 puna šolja brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 2 kašike kakaa
  • Za kremu :
  • 1/2 l mleka
  • 6 kašika griza
  • 1 šolja šećera
  • 100 gr kokosa
  • čokolada za preliv
Priprema :
  • jaja i šećer umutiti da bude penasto
  • dodati mleko, ulje a nakraju lagano umešati brašno, kakao i prašak za pecivo
  • polovinu smese sipati u podmazan i brašnom posipan lim ( približna veličina 30 x 20 cm ) 
  • peći u rerni na 180 ¨C stepeni oko 8 min
  • u vrelo mleko zakuvati griz, dodati šećer i kokos ( treba da je srednje gustine )
  • iz rerne izvaditi do polovine ispečen biskvit i pažljivo premazati kremom od griza i kokosa
  • preko kreme sipati ostatak biskvita i vratiti u rernu da se peče još 10-15 min
  • kada se kolač ohladi preliti glazurom od čokolade (100 gr čokolade, 1 kašika šećera, 1 kašika kakaa, 1 kašika margarina, 2-3 kašike vode- lagano otopiti na vatri, kratko prokuvati ako je potrebno da bude dovoljne gustine)


                                                             Prijatno !



10. srp 2013.

KUPUS S KURKUMOM I ĐUMBIROM

Kupus s kurkumom i đumbirom

Potrebno je :

  • 1 kg svežeg kupusa
  • maslinovo ulje
  • mešavina začina
  • kurkuma
  • sveži đumbir
  • biber
  • testo po izboru
  • sir parmezan
Priprema :

  • kups narezati malo krupnije i dinstati na malo masinovog ulja
  • kada je kupus pustio svoje sokove postepeno dodavati vodu i nastaviti dinstati 
  • pred kraj kuvanja dodati malu kašičicu kurkume, malo naribanog đumbira, biber i začine
  • testo skuvati i procediti
  • pre posluživanja kupus posipati ribanim sirom
  • Ovako pripremljen kupus može se poslužiti i kao varivo uz meso
                                                                  Prijatno !