Potrebno je :
- 500 gr testa
- 400 gr tunjevine ( komadići )
- 1 glavica (srednje veličine ) belog luka
- 4 dcl vrhnja (pavlake) za kuvanje
- ribani sir parmezan , malo muškatnog orašćića, i bibera
Priprema :
- Skuvati testo
- na malo ulja kratko upržiti sitno narezani beli luk ( samo 1-2 min, )
- dodati oceđenu od ulja tunjevinu i vrhnje (pavlaku) , muškatni orašćić, biber i kuvati da provri
- dodati ribani parmezan i testeninu
- sve zajeno izmešati i dodati još ribanog sira
Prijatno !
Potrebno je :
- Za kore :
- 400 gr glatkog brašna
- 150 gr margarina (ili 100 gr svinjske masti )
- 100 gr šećera
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašika meda
- mleka po potrebi ( 5-7 kašika)
- Krema :
- 7 dcl mleka
- 5 kašika brašna, 2 kašike škrobnog brašna
- 200 gr šećera
- 2 kašike kakaa
- 250 gr margarina ili maslaca
- vanil šećer
- Preliv od čokolade ( 100 gr čokolade za kuvanje,1 kašika kakaa, 1 kašika šećera, kašika margarina, malo vode- otopiti , kratko prkuvati )
Priprema:
- zamesiti meko testo i podeliti na 4 jednaka dela
- valjkom oblikovati kore ( 30 x 40 cm )
- kore peći na papiru za pečenje i obrnutom limu 5-6 min na temperaturi od 190 ¨C stepeni ( paziti da ostanu što svetlije )
- Krema :
- 1/2 l mleka , 5 kašika šećera staviti da prokuva a zatim dodati smesu od brašna (2 dcl mleka, brašno, škrobno brašno, ostatak šećera, vanil šećer, kakao dobro izmešati ) i kuvati nekoliko minuta da se zgusne
- u ohlađenu kremu dodati predhodno umućen margarin ili maslac
- kremom ravnomerno premazati tri kore a četvrtu preliti glazurom od čokolade
Prijatno !
Potrebno je :
- 2 kg višanja
- 2 kg šećera
- 10 gr limuntusa
- 1 l vode
- 5 gr konzervansa
Pripremanje :
- Višnje oprati u vodi, ocediti i očistiti koštice
- u posudu s očišćenim višnjama dodati 1/2 l vode, 1/2 kg šećera, limuntus , polovinu konzervansa
- ostaviti da stoji 24 h a zatim procediti i dobro istisnuti višnje da se ocedi što više soka
- još jednom procediti preko guste gaze
- u ostatak vode ( 1/2 l ) dodati 1/2 kg šećera, konzervans i sve prokuvati, openiti i kada se malo ohladi dodati u oceđeni sok i sipati u pripremljene staklene boce
- oceđene višnje spremiti u zamrzivač
Potrebno je :
- jedna šolja višanja (ili neko drugo voće )
- 1 puding od vanilije
- 1/2 l mleka
- 5 kašika kukuruznog griza
- 3-4 kašike kisele pavlake
- nekoliko kašika šećera, korica limuna, 1 rebro čokolade
- Višnje desetak min. kuvati s šećerom a zatim dodati puding (prah za puding rastopiti u malo soka od višanja i dodati 1 kašiku šećera )
- u mleku zakuvati kukuruzni griz , dodati 2 kašike šećera, koricu limuna i kiselu pavlaku
- manji kalup malo namazati margarinom i sipati polovinu palente a zatim višnje i na kraju ostatak palente
- držati u frižideru 1 h a zatim izvditi iz kalupa (okrenuti ) i preliti čokoladom koja je rastopljena s malo pavlake
Prijatno !
Potrbno je :
- kao testo za pizzu : 400 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 1 dcl vode, 2 dcl mleka, i žumanjak, 3 kašike ulja
- u malo tople vode, šećera i brašna staviti kvasac da zapeni
- brašno posoliti i dodati nadošli kvasaci , toplo mleko, ulje i žumanjak
- zamesiti meko testo, prekriti i ostaviti oko 40 min da raste
- napraviti omlet od 6 jaja
- u omlet od jaja dodati 3-4 kašike švapskog sira, posoliti ( ja sam dodala i obarenog spanaća )
- od nadošlog testa napraviti nekoliko jufki i svaku jufku rastanjiti u krug prečnika 20 -24 cm a debljine pola cm
- nožem izrezati zvezdu ali tako da se krakovi ne režu do sredine, u sredini ostaje krug ( 8-10 cm prečnik ili manje ) krakova može biti 4, 6, po želji
- na sredinu zvezde staviti kašiku ili dve nadeva od jaja
- krajeve spojiti ka sredini - "zavezati"
- testo premazati belanjkom, posipati susamom, makom....origanom i kečapom
- korpice staviti na papir za pečenje i peći 15 min na 220 C stepeni ( rernu zagrejati )
- iskoristiti testa po želji a od ostatka praviti kiflice
Prijatno !
POTREBNO JE :
- 600 g brašna
- 200 g svinjske masti
- 20 g svežeg kvasca
- 1 jaje
- 2 kašike šećera
- 4-5 kašika kajmaka ili kiselog vrhnja
- korica limuna ili narandže
- malo mleka
- Nadev : pun tanjur mlevenih orasa, šolja očišćenih višanja, kakao, grožđice, vanil šećer, cimet, griz, šećer
PRIPREMA :
- U brašno dodati mast i rukom raditi testo da se dobro sjedini
- kvasac samo razmutiti u 1/2 dcl toplog mleka i dodati u brašno
- zatim dodati žumanjak , koricu limuna ili narandže i kajmak
- rukom zamesiti glatko testo, podeliti na tri jednaka dela i ostaviti 1 h pokriveno da odmara
- U višnje dodati šećera po želji i kuvati desetak minuta a zatim dodati kašiku griza i još minut kuvati
- 2-3 kašike grožđica preliti sokom pomorandže, posle desetak minuta dodati dve kašike kakaa vanil-šećer i kratko kuvati
- polovinu orasa odvojiti , dodati šećera i malo cimeta a zatim preliti s 4-5 kašika vrelog mleka
- Odstajalo testo razviti približno 35 x 25 cm i na svaki deo naneti nadev po čitavoj površini
- preko nadeva od višanja i kakaa još posipati orasa i malo vanil šećera
- umotati male gužvare i staviti u namazan i brašnom posipan lim ili na papir za pečenje
- premazati belancetom i peći 30 min na 200 C stepeni ( rernu prethodno zagrejati )
- pečene gužvare poprskati " umiti " s vrlo malo vode i prekriti
- najbolje je da stoje pokrivene sat vremena pre rezanja
Prijatno !
Potrebno je :
- 40 cvetova bazge
- 6 l vode
- 4 kg šećera
- 100 g limunske kiseline
- 1 limun
- pola kesice konzervansa
Pripremanje :
- cvetove bazge preliti sa 3 l vode, narezati limun i ostaviti 24 sata prekriveno
- šećer kuvati sa 3 l vode, penu skinuti i ostaviti da se ohladi
- procediti bazgu i dodati u vodu sa šećerem, a zatim dodati limunsku kiselinu i malo konzervansa
- ostaviti još neko vreme i povremeno promešati da se lepo sve sjedini
- sipati u oprane i suve flaše i zatvoriti
- pije se razređen s vodom
- Ovaj recet koristim punih trideset godina . Ponekada se ne pridržavam strogo mera, stavim više cvetova i limunske kiseline da bi miris i okus soka bio jači i intenzivniji .