29. lip 2013.

TESTO S TUNJEVINOM


Potrebno je :
  • 500 gr  testa
  • 400 gr tunjevine ( komadići )
  • 1 glavica (srednje veličine ) belog luka
  • 4 dcl vrhnja (pavlake) za kuvanje
  • ribani sir parmezan , malo muškatnog orašćića, i bibera
Priprema :
  • Skuvati testo
  • na malo ulja kratko upržiti sitno narezani beli luk ( samo 1-2 min, )
  • dodati oceđenu od ulja tunjevinu i vrhnje (pavlaku) , muškatni orašćić, biber  i kuvati da provri
  • dodati ribani parmezan i testeninu 
  • sve zajeno izmešati i dodati još ribanog sira
                                                       Prijatno !





24. lip 2013.

KAKAO PITA


Potrebno je :
  • Za kore :
  • 400 gr glatkog brašna
  • 150 gr margarina (ili 100 gr svinjske masti )
  • 100 gr šećera
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1 kašika meda
  • mleka po potrebi ( 5-7 kašika)
  • Krema :
  • 7 dcl mleka
  • 5 kašika brašna, 2 kašike škrobnog brašna
  • 200 gr šećera
  • 2 kašike kakaa
  • 250 gr margarina ili maslaca
  • vanil šećer
  • Preliv od čokolade ( 100 gr čokolade za kuvanje,1 kašika kakaa, 1 kašika šećera, kašika margarina, malo vode- otopiti , kratko prkuvati )
Priprema:
  • zamesiti meko testo i podeliti na 4 jednaka dela
  • valjkom oblikovati kore ( 30 x 40 cm )
  • kore peći na papiru za pečenje i obrnutom limu 5-6 min na temperaturi od 190 ¨C stepeni ( paziti da ostanu što svetlije )
  • Krema :
  • 1/2 l mleka , 5 kašika šećera staviti da prokuva a zatim dodati smesu od brašna (2 dcl mleka,  brašno, škrobno brašno, ostatak šećera, vanil šećer, kakao dobro izmešati ) i kuvati nekoliko minuta da se zgusne
  • u ohlađenu kremu dodati predhodno umućen margarin ili maslac
  • kremom ravnomerno premazati tri kore a četvrtu preliti glazurom od čokolade
                                                            Prijatno !




22. lip 2013.

SOK OD VIŠANJA


Potrebno je :
  • 2 kg višanja
  • 2 kg šećera
  • 10 gr limuntusa
  • 1 l vode
  • 5 gr konzervansa
Pripremanje :
  • Višnje oprati u vodi, ocediti i očistiti koštice
  • u posudu s očišćenim višnjama dodati 1/2 l vode, 1/2 kg šećera, limuntus , polovinu konzervansa
  • ostaviti da stoji 24 h a zatim procediti i dobro istisnuti višnje da se ocedi što više soka
  • još jednom procediti preko guste gaze
  • u ostatak vode ( 1/2 l ) dodati 1/2 kg šećera, konzervans i sve prokuvati, openiti i kada se malo ohladi dodati u oceđeni sok i sipati u pripremljene staklene boce
  • oceđene višnje spremiti u zamrzivač



20. svi 2013.

VOĆNI KOLAČ SA SLATKOM PALENTOM


Potrebno je :
  • jedna šolja višanja (ili neko drugo voće )
  • 1 puding od vanilije
  • 1/2 l mleka
  • 5 kašika kukuruznog griza
  • 3-4 kašike kisele pavlake
  • nekoliko kašika šećera, korica limuna, 1 rebro čokolade
  • Višnje desetak min. kuvati s šećerom a zatim dodati puding (prah za  puding rastopiti u malo soka od višanja  i dodati 1 kašiku šećera )
  • u mleku zakuvati kukuruzni griz , dodati 2 kašike šećera, koricu limuna i kiselu pavlaku
  • manji kalup malo namazati margarinom i sipati polovinu palente a zatim višnje i na kraju ostatak palente
  • držati u frižideru 1 h a zatim izvditi iz kalupa (okrenuti ) i preliti čokoladom koja je rastopljena s malo pavlake
                                                           Prijatno !



18. svi 2013.

OMLET OD JAJA SA SIRIM U TESTU


Potrbno je :
  •  kao testo za pizzu : 400 g brašna, 20 g svežeg kvasca, 2 kašičice soli, 1 kašičica šećera, 1 dcl vode, 2 dcl mleka, i žumanjak, 3 kašike ulja
  • u malo tople vode, šećera i brašna staviti kvasac da zapeni
  • brašno posoliti i dodati nadošli kvasaci , toplo mleko, ulje i žumanjak
  • zamesiti meko testo, prekriti i ostaviti oko  40 min da raste
  • napraviti omlet od 6 jaja 
  • u omlet od jaja dodati 3-4 kašike švapskog sira, posoliti ( ja sam dodala i obarenog spanaća )
  • od nadošlog testa napraviti nekoliko jufki i svaku jufku rastanjiti u krug prečnika 20 -24 cm a debljine pola cm
  • nožem izrezati zvezdu ali tako da se krakovi ne režu do sredine, u sredini ostaje krug ( 8-10 cm prečnik ili manje ) krakova može biti 4, 6, po želji
  • na sredinu zvezde staviti kašiku ili dve nadeva od jaja
  • krajeve spojiti ka sredini - "zavezati"
  • testo premazati belanjkom, posipati susamom, makom....origanom i kečapom
  • korpice staviti na papir za pečenje i peći 15 min na 220 C stepeni ( rernu zagrejati )
  • iskoristiti testa po želji a od ostatka praviti kiflice 
                                   
                                                     Prijatno !




15. svi 2013.

MINI GUŽVARE



POTREBNO JE :

  • 600 g brašna
  • 200 g svinjske masti
  • 20 g svežeg kvasca
  • 1 jaje
  • 2 kašike šećera
  • 4-5 kašika kajmaka ili kiselog vrhnja
  • korica limuna ili narandže
  • malo mleka
  • Nadev : pun tanjur mlevenih orasa, šolja očišćenih višanja, kakao, grožđice, vanil šećer, cimet, griz, šećer
PRIPREMA :

  • U brašno dodati mast i rukom raditi testo da se dobro sjedini
  • kvasac samo razmutiti u 1/2 dcl toplog mleka i  dodati u brašno
  • zatim dodati žumanjak , koricu limuna ili narandže i kajmak
  • rukom zamesiti glatko testo, podeliti na tri jednaka dela i ostaviti 1 h pokriveno da odmara
  • U višnje dodati šećera  po želji i kuvati desetak minuta a zatim dodati kašiku griza i još minut kuvati
  • 2-3 kašike grožđica preliti sokom pomorandže, posle desetak minuta  dodati dve kašike kakaa  vanil-šećer i kratko kuvati 
  • polovinu orasa odvojiti , dodati šećera i malo cimeta  a zatim  preliti s 4-5 kašika vrelog mleka 
  • Odstajalo testo razviti približno 35 x 25 cm i na svaki deo naneti nadev po čitavoj površini
  • preko nadeva od višanja i kakaa još posipati orasa i malo vanil šećera
  • umotati male gužvare i staviti u namazan i brašnom posipan lim ili na papir za pečenje
  • premazati belancetom i peći 30 min na 200 C  stepeni ( rernu prethodno  zagrejati )
  • pečene gužvare poprskati " umiti " s vrlo malo vode i prekriti
  • najbolje je da stoje pokrivene  sat vremena  pre rezanja
                                               Prijatno !


14. svi 2013.

SIRUP OD BAZGE



Potrebno je :
  • 40 cvetova bazge
  • 6 l vode
  • 4 kg šećera
  • 100 g  limunske kiseline
  • 1 limun
  • pola kesice konzervansa
Pripremanje :
  • cvetove bazge preliti sa 3 l vode, narezati limun i ostaviti 24 sata prekriveno
  • šećer kuvati sa 3 l vode, penu skinuti i ostaviti da se ohladi
  • procediti bazgu i dodati u vodu sa šećerem, a zatim dodati limunsku kiselinu i malo konzervansa
  • ostaviti još neko vreme i povremeno promešati da se lepo sve sjedini
  • sipati u oprane i suve flaše i zatvoriti
  • pije se razređen s vodom
  • Ovaj recet koristim punih trideset godina . Ponekada se ne pridržavam  strogo mera, stavim više cvetova i limunske kiseline  da bi miris  i okus soka bio jači i intenzivniji .