Sastojci:
Kora sa medom:50g secera, 20g margarina, 2 kasike meda, 1 jaje, 1 kasicica sode bikarbone, 200g brasnaMakom kolac:100g secera, 3 jaja, 2 kasike vode, 3 kasike ulja, 60g brasna, 50g maka, pola praska za pecivoKrem:1l mleka, 3 vanilin pudinga, 200-250g secera, 250g margarina
Priprema:
Kora sa medom:Na vatri rastopiti margarin sa medom i secerom, dodati jaje i sodu bikarbonu. Skinuti sa vatre i dodati brasno. Zamesiti testo (ako je potrebno dodati jos malo brasna), podeliti ga na dva dela, razvaljati u kore velicine pleha (djuvec tepsija 25*32cm) i ispeci na prevrnutim plehu (peci na pek papiru).Makom kolac:Mutiti jaja mikserom 1 minut, polako usuti secer i mutiti jos 1 minut, dodajte vodu i ulje, mutiti jos 2minuta. Izmesati brasno sa makom i praskom za pecivo, pa lagano varjacom umesati u jaja. Peci u djuvec tepsiji.Krem:Skuvati puding, a kada se malo prohladi dodati ulupani margarin, kasiku po kasiku i dobro izmutiti mikserom.Slagati : medena kora - pola krema - makom kolac - pola krema - medena kora - posuti secerom u prahu.
POTREBNO JE :
- 500 g brašna
- 100 g šećera
- 70 g margarina
- 3 dcl mleka
- 30 g svežeg kvasca
- 2 jajeta
- 100-200 g mlevenih oraha, malo kakaa, vanil šećer
PRIPREMA :
- staviti kvasac, malo šećera u polovinu toplog mleka da uskisne
- u posudu dodati brašno, šećer, malo soli , naribani margarin, 2 žumanca , ostatak mleka i nadošli kvasac
- zamesiti testo i ostaviti pokriveno, na toplo mesto da kisne 1 h
- uskislo testo izručiti na radnu površinu posipanu brašnom
- razviti testo tanje -( oko 50 x 40 cm )
- namazati koru s malo otopljenog margarina, posipati mlevenim orasima, vanilom , kakaom i s 4 kašike šećera (po želji )
- saviti testo kao tanji rolat, odrezati krajeve da bude ravno-posle ti krajevi dolaze u sredinu
- rolat saviti u krug, sastaviti kraje
- oštrim nožem ili makazama rezati krug, 2 cm širine ali ne do kraja
- savijati izrezane trake na levo- jednu ka unutra a dve na stranu i tako neizmenično
- odrezane krajeve staviti u sredinu
- najbolje je raditi na papiru za pečenje , lako se prenese na četvrtasti širi lim za pečenje
- savijaču ostaviti pola sata na toplo mesto, namazati belancetom i peći
- pećnicu zagrejati na 200 C stepeni posle malo smanjiti
- peći 30 min , paziti da ne izgori gornji deo
- pečenu savijaču poprskati vodom , pokriti i ostaviti da se ohladi
- posipati šećerom u prahu
Prijatno !
POTREBNO JE :
- 250 g badema
- 250 g maslaca ili margarina
- 250 g šećera
- 5 jaja
- korica limuna
- 200 g brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- 2 kašikice cimeta
- 1 kašika kakaa
- Za preliv :
- 2 belanca
- 200 g šećera u prahu
- 1 kašiku limunovog soka
- malo crvene boje za kolače i perlica za ukras
PRIPREMA :
- bademe preliti vrelom vodom, oguliti, osušiti i samleti
- penasto umutiti maslac ili margarin i postepeno uz stalno mešanje dodati šećer
- dodati 3 cela jajeta (jedno po jedno ) 2 žumanceta i limunov sok
- na kraju dodati brašno s umešanim praškom za pecivo
- papir za pečenje na pleh
- trećinu pleha premazati trećinom smese a ostatak smese prepoloviti
- u jednu polovinu testa umutiti sa cimetom a drugu sa kakaom
- sa svakim delom testa premazati deo pleha
- peći u već zagrejanoj pećnici na 180 C stepeni oko 25 do 30 min
- ostaviti da se ohladi i kalupom vaditi polumesece sa tri varijante okusa ; limun, cimet kakao
- Ulupati dva belanca u čvrstu penu i mešajući lagano dodati šećer u prahu , boju
- polumesece premazati ovom glazurom i ukrasiti
- Napomena : da bi polumeseci duže ostali sveži u kutuju kojoj se čuvaju staviti jednu jabuku
Prijatno !
POTREBNO JE :
- 200 g sira gongonzola (plavi danski sir)
- 200 g svežeg sira
- 200 g krem sira
- 2 male čašice šerija
- na vrh kašike bibera
- 25 g seckanih pistacija
- 100 g oraha
- po 100 g crnog i belog grožđa
PRIPREMA :
- sir gongonzolu propasirati i umutiti zajedno sa svežim sirom, šerijem, krem sirom, biberom u vidu krema
- kalup oblika venca obložiti što ravnije providrnom folijom , rasporediti pistacije i odozgo staviti polovinu sira
- zatim umetnuti polovine oraha i premazati s drugim slojem sira
- sir dobro stisnuti , prekriti folijom, odozgo staviti teži predmet i ostaviti 2-3 sata na hladno
- kada se sir dobro ohladio izručiti na tanjur i ukrasiti grožđem i pistacijem
Prijatno !
POTREBNO JE :
- 600 g. svežeg sira sa pavlakom
- 1 kašika paradajz pirea
- 1 čen belog luka
- 2 prepune kašičice slatke aleve paprike
- 1 vez mladog luka vlasca
- 1 manja glavica crvenog luka
- 50 g. sirove šunke
- malo kima
- pakovanje od 10 režnjeva topivog sira
- 4 komada tvrdog sira
- Za ukras :
- veza mladog luka vlasca
- veza rotkvica
- mali paradajz
PRIPREMA :
- sveži sir umutiti kao kremu i rasporediti ga u dve činije
- pomešati polovinu paradajza s izgnječenim belim lukom i paprikom i dodati u jednu polovinu sira
- u drugu polovinu sira dodati sitno naseckan mladi luk, naribanu glavicu crnog luka, sitno naseckanu šunku i kim
- za veliku rolnu :na providnoj foliji poredati 2 x 3 režnja sira u obliku pravougaone ploče
- neizmenično redati trećinu od svake vrste sira
- urolati i ostaviti na hladno- pre serviranja seći na režnjeve
- režnjeve sira (5 komada ) sastaviti neizmenično sa dve vrste svežeg sira i ostaviti na hladno mesto- pre serviranja iseći na trouglove a preostale režnjeve premazati krem sirom, urolati ih i vezati, peruškama mladog luka
- sir za topljenje (tvrdi sir ) prepoloviti vodoravno, puniti ga svežim sirom, sastaviti i izvana premazati s malo sira
- ukrasiti kolutovima rotkvica i ostaviti na hladno
- Pre serviranja sve vrste sireva lepo rasporediti na tanjir i ukrasiti po želji
Prijatno !
POTREBNO JE :
- 300 gr brašna
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 dcl jogurta
- 1 dcl ulja
- malo praška za pecivo
- 2 dcl mleka
- malo vode
- 2 komada jaja (žumanca )
- pekmez od crnih šljiva
- 1 kašikica šećera i malo soli
PRIPREMA :
- u toplo mleko staviti kvasac i šećer da nadođe
- u posudi umešati brašno i prašak za pecivo, dodati nadošli kvasac, ulje, jogurt, žumance, malo soli i ako je potrebno malo tople vode- zamesiti testo
- ostaviti testo da odmara pola sata
- razvući testo malo tanje i vaditi krugove ( 8 cm) prema veličini kalupa za mafine
- na svaki krug naneti malo pekmeza i stavljati jedan na drugi- 5 krugova
- od tako složenih krugova saviti mali rolat i prerezati na pola
- u kalup za mafine redati prerezanu stranu na dno
- Kolaž slika !
- od ove količine testa dobije se 16 kom ruža
- ruže u kalipima ostaviti 1 h da udvostruče masu
- premazati ih žumancom i staviti peći
- rerna zagrejana na 180 C stepeni- peći 20 min da porumene
- posipati prah šećerom
Prijatno !
POTREBNO JE :
- BISKVIT :
- 50 gr bele čokolade
- 125 gr margarina
- 80 gr šećera
- 2 jaja
- vanil šećer
- 150 gr brašna
- 1 prašak za pecivo
- 120 gr borovnica ( može iz kompota )
- 25 gr. oguljenih i mlevenih badema
- KREMA:
- želatina fix- 2 kesice
- 250 gr. svežeg posnog sira
- 50 gr. šećera
- 250 ml soka od borovnice
- 200 ml slatke pavlake
PRIPREMA :
- sitno naseckati čokoladu
- margarin dobro izraditi sa šećerom i vanilom
- umešati jaja, postepeno dodavajući
- pomešati brašno s praškom i dodati smesi
- na kraju umešati čokoladu
- veličina kalupa okruglog je 26 cm
- sipati testo u kalup a gore rasporediti borovnice
- peći 35 min u rerni zagrejanoj na 180 C stepeni
- Krema :
- ulupati pavlaku -šlag
- pomešati sir, šećer, sok
- u smesu sipati želatinu , neprestano mešati dok se smesa nepočne stvrdnjavati
- u smesu pažljivo umešati šlag
- kremu od svežeg sira rasporediti po torti- kolaču
- držati u frižideru najmanje 3 h
- Ukrasiti otopljenom belom čokoladom (čokolada, malo ulja i vode -otopiti na vatri : kada se malo prohladi rasporediti u obliku mrlja )
Mera za ovu tortu se može povećati prema promeru kalupa !
Prijatno !