7. ožu 2013.

Medena makom pita




Sastojci:

Kora sa medom:
50g secera, 20g margarina, 2 kasike meda, 1 jaje, 1 kasicica sode bikarbone, 200g brasna


Makom kolac:
100g secera, 3 jaja, 2 kasike vode, 3 kasike ulja, 60g brasna, 50g maka, pola praska za pecivo

Krem:
1l mleka, 3 vanilin pudinga, 200-250g secera, 250g margarina



Priprema:

Kora sa medom:
Na vatri rastopiti margarin sa medom i secerom, dodati jaje i sodu bikarbonu. Skinuti sa vatre i dodati brasno. Zamesiti testo (ako je potrebno dodati jos malo brasna), podeliti ga na dva dela, razvaljati u kore velicine pleha (djuvec tepsija 25*32cm) i ispeci na prevrnutim plehu (peci na pek papiru).

Makom kolac:
Mutiti jaja mikserom 1 minut, polako usuti secer i mutiti jos 1 minut, dodajte vodu i ulje, mutiti jos 2minuta. Izmesati brasno sa makom i praskom za pecivo, pa lagano varjacom umesati u jaja. Peci u djuvec tepsiji.


Krem:
Skuvati puding, a kada se malo prohladi dodati ulupani margarin, kasiku po kasiku i dobro izmutiti mikserom.


Slagati : medena kora - pola krema - makom kolac - pola krema - medena kora - posuti secerom u prahu.

KISELA SAVIJAČA S ORASIMA


POTREBNO JE :
  • 500 g brašna
  • 100 g šećera
  • 70 g margarina
  • 3 dcl mleka
  • 30 g svežeg kvasca
  • 2 jajeta
  • 100-200 g mlevenih oraha, malo kakaa, vanil šećer
PRIPREMA :
  • staviti kvasac, malo šećera u polovinu toplog mleka da uskisne
  • u posudu  dodati brašno, šećer, malo soli , naribani margarin, 2 žumanca , ostatak mleka i nadošli kvasac
  • zamesiti testo i ostaviti pokriveno, na toplo mesto da kisne 1 h
  • uskislo testo izručiti na radnu površinu posipanu  brašnom
  • razviti testo tanje -( oko 50 x 40 cm )
  • namazati koru s malo otopljenog margarina, posipati mlevenim orasima, vanilom , kakaom i s 4 kašike šećera (po želji )
  • saviti testo kao tanji rolat, odrezati krajeve da bude ravno-posle ti krajevi dolaze u sredinu
  • rolat saviti u krug, sastaviti kraje
  • oštrim nožem ili makazama rezati krug, 2 cm širine ali ne do kraja
  • savijati izrezane trake na levo- jednu ka unutra a dve na stranu i tako neizmenično
  • odrezane krajeve staviti u sredinu
  • najbolje je raditi na papiru za pečenje , lako se prenese na četvrtasti širi lim za pečenje
  • savijaču ostaviti pola sata  na toplo mesto, namazati belancetom i peći
  • pećnicu zagrejati na 200 C stepeni posle malo smanjiti
  • peći 30 min , paziti da ne izgori gornji deo
  • pečenu savijaču poprskati vodom , pokriti i ostaviti da se ohladi
  • posipati šećerom u prahu
                                                                Prijatno !








6. ožu 2013.

SITNI KOLAČI - POLUMESECI


POTREBNO JE :

  • 250 g badema
  • 250 g maslaca ili margarina
  • 250 g  šećera
  • 5 jaja
  • korica limuna
  • 200 g brašna
  • 2 kašikice praška za pecivo
  • 2 kašikice cimeta
  • 1 kašika kakaa
  • Za preliv :
  • 2 belanca
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 kašiku limunovog soka
  • malo crvene boje za kolače i perlica za ukras
PRIPREMA :

  • bademe preliti vrelom vodom, oguliti, osušiti i samleti
  • penasto umutiti maslac ili margarin i postepeno uz stalno mešanje dodati šećer
  • dodati 3 cela jajeta (jedno po jedno ) 2 žumanceta i limunov sok
  • na kraju dodati brašno s umešanim praškom za pecivo
  • papir za pečenje na pleh
  • trećinu pleha premazati trećinom smese a ostatak smese prepoloviti
  • u jednu polovinu testa umutiti sa cimetom a drugu sa kakaom
  • sa svakim delom testa premazati deo pleha
  • peći u već zagrejanoj pećnici na 180 C stepeni oko 25 do 30 min
  • ostaviti da se ohladi i kalupom vaditi polumesece sa tri varijante okusa ; limun, cimet kakao
  • Ulupati dva belanca u čvrstu penu i mešajući lagano dodati šećer u prahu , boju
  • polumesece premazati ovom glazurom i ukrasiti
  • Napomena : da bi polumeseci duže ostali sveži u kutuju kojoj se čuvaju staviti jednu jabuku
                                                                       Prijatno !

VENAC OD SIRA I GROŽĐA


                                   


POTREBNO JE :
  • 200 g sira gongonzola (plavi danski sir)
  • 200 g svežeg sira 
  • 200 g krem sira
  • 2 male čašice šerija
  • na vrh kašike bibera
  • 25 g seckanih pistacija
  • 100 g oraha
  • po 100 g crnog i belog grožđa
PRIPREMA :
  • sir gongonzolu propasirati i umutiti zajedno sa svežim sirom, šerijem, krem sirom, biberom u vidu krema
  • kalup oblika venca obložiti što ravnije providrnom  folijom , rasporediti pistacije i odozgo staviti polovinu sira
  • zatim umetnuti polovine oraha i premazati s drugim slojem sira
  • sir dobro stisnuti , prekriti folijom, odozgo staviti teži predmet i ostaviti 2-3 sata na hladno
  • kada se sir dobro ohladio izručiti na tanjur i ukrasiti grožđem i pistacijem
                                                                 Prijatno !

MALI NAREZAK OD SIRA


POTREBNO JE :
  • 600 g. svežeg sira sa pavlakom
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 1 čen belog luka
  • 2 prepune kašičice slatke aleve paprike
  • 1 vez mladog luka vlasca
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 50 g. sirove šunke
  • malo kima
  • pakovanje od 10 režnjeva topivog sira
  • 4 komada tvrdog sira
  • Za ukras :
  • veza mladog luka vlasca
  • veza rotkvica
  • mali paradajz
PRIPREMA :
  • sveži sir umutiti kao kremu i rasporediti ga u dve činije
  • pomešati polovinu paradajza s izgnječenim belim lukom i paprikom i dodati u jednu polovinu sira
  • u drugu polovinu sira dodati sitno naseckan mladi luk, naribanu glavicu crnog luka, sitno naseckanu šunku i kim
  • za veliku rolnu :na providnoj foliji poredati 2 x 3 režnja sira u obliku pravougaone ploče
  • neizmenično redati trećinu od svake vrste sira
  • urolati i ostaviti na hladno- pre serviranja seći na režnjeve
  • režnjeve sira (5 komada ) sastaviti neizmenično  sa dve vrste svežeg sira i ostaviti na hladno mesto- pre serviranja iseći na trouglove a preostale režnjeve premazati krem sirom, urolati ih i vezati, peruškama mladog luka
  • sir za topljenje (tvrdi sir ) prepoloviti vodoravno, puniti ga svežim sirom, sastaviti i izvana premazati s malo sira
  • ukrasiti kolutovima rotkvica i ostaviti na hladno
  • Pre serviranja sve vrste sireva lepo rasporediti na tanjir i ukrasiti po želji
                                                          Prijatno !

5. ožu 2013.

SLATKE RUŽE



POTREBNO JE :
  • 300 gr brašna
  • 20 gr svežeg kvasca
  • 1 dcl jogurta
  • 1 dcl ulja
  • malo praška za pecivo
  • 2 dcl mleka
  • malo vode
  • 2 komada jaja (žumanca )
  • pekmez od crnih šljiva
  • 1 kašikica šećera i malo soli
PRIPREMA :
  • u toplo mleko staviti kvasac i šećer da  nadođe
  • u posudi umešati brašno i prašak za pecivo, dodati nadošli kvasac, ulje, jogurt, žumance, malo soli i ako je potrebno malo tople vode- zamesiti testo
  • ostaviti testo da odmara pola sata
  • razvući testo malo tanje i vaditi krugove ( 8 cm) prema veličini kalupa za mafine
  • na svaki krug naneti malo pekmeza i stavljati jedan na drugi- 5 krugova
  • od tako složenih krugova saviti mali rolat i prerezati na pola
  • u kalup za mafine redati prerezanu stranu na dno
  • Kolaž slika !
  • od ove količine testa dobije se 16 kom ruža
  • ruže u kalipima ostaviti 1 h da udvostruče masu
  • premazati ih žumancom i staviti peći
  • rerna zagrejana na 180 C stepeni- peći 20 min da porumene
  • posipati prah šećerom
                                                 Prijatno !







LILA TORTA


POTREBNO JE :
  • BISKVIT :
  • 50 gr bele čokolade
  • 125 gr margarina 
  • 80 gr šećera
  • 2 jaja
  • vanil šećer
  • 150 gr brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 120 gr borovnica ( može iz kompota )
  • 25 gr. oguljenih i mlevenih badema
  • KREMA:
  • želatina fix- 2 kesice
  • 250 gr. svežeg posnog sira
  • 50 gr. šećera
  • 250 ml soka od borovnice 
  • 200 ml slatke pavlake
PRIPREMA :
  • sitno naseckati čokoladu
  • margarin dobro izraditi sa šećerom i vanilom
  • umešati jaja,  postepeno dodavajući
  • pomešati brašno s praškom i dodati smesi
  • na kraju umešati čokoladu
  • veličina kalupa okruglog je 26 cm
  • sipati testo u kalup a gore rasporediti  borovnice
  • peći 35 min u rerni zagrejanoj na 180 C stepeni
  • Krema :
  • ulupati pavlaku -šlag
  • pomešati sir, šećer, sok
  • u smesu sipati želatinu , neprestano mešati dok se smesa nepočne stvrdnjavati
  • u smesu pažljivo umešati šlag
  • kremu od svežeg sira rasporediti po torti- kolaču
  • držati u frižideru najmanje 3 h
  • Ukrasiti otopljenom belom čokoladom (čokolada, malo ulja i vode -otopiti na vatri : kada se malo prohladi rasporediti u obliku mrlja )
Mera za ovu tortu se može povećati prema promeru kalupa !
                                                             
                                                                Prijatno !